Ο Pininfarina καταρρίπτει τα όρια των SUV με το PURA Vision Concept (video-photos)


Ο ιταλικός οίκος μάς συστήνει τον όρο LUV (Luxury Utility Vehicle) και παρουσιάζει το πιο προηγμένο αυτοκίνητο στην ιστορία του, στο οποίο έχει ενσωματώσει σχεδιαστική εμπειρία 9 δεκαετιών.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ
  • 2/8/2023

Το τελευταίο διάστημα, πολλές αυτοκινητοβιομηχανίες παρουσιάζουν ηλεκτρικά concept cars, οραματιζόμενες το μέλλον της αυτοκίνησης και αποκαλύπτοντας τη σχεδιαστική φιλοσοφία που (όλα δείχνουν ότι) θα κυριαρχήσει τα επόμενα χρόνια.

Την Τετάρτη 2 Αυγούστου ήρθε η σειρά του διάσημου οίκου Pininfarina να αποκαλύψει τη δική του πρόταση για τη «νέα πρωτοποριακή εποχή ηλεκτρικής πολυτέλειας». Αυτή η φιλοσοφία χαρακτηρίζει το αμιγώς ηλεκτρικό PURA Vision Concept της Automobili Pininfarina, όπως η ίδια την περιγράφει.

Αν και είναι ένα… θηριώδες coupe SUV, με μήκος 5.215 mm, πλάτος 2.147 mm (μαζί με τους καθρέπτες) και ύψος 1.641 mm, διατηρεί την κομψότητά του και τα μοναδικά, ριζοσπαστικά, σχεδιαστικά χαρακτηριστικά που αποτελούν διαχρονικά σήμα κατατεθέν του ιταλικού οίκου.

Με αυτό εγκαινιάζεται η νέα σχεδιαστική φιλοσοφία, αντιπροσωπεύοντας μια εντυπωσιακή ερμηνεία ενός ηλεκτρικού Luxury Utility Vehicle (e-LUV), με τολμηρές αναλογίες. Χαρακτηριστικό οι στενές γυάλινες επιφάνειες (τα παράθυρα ανοίγουν ενιαία προς τα πάνω, σαν τα φτερά ενός γλάρου), η απουσία κεντρικής κολόνας, με τις πόρτες να ανοίγουν αντικρυστά, οι κρυφοί προβολείς, τα εξαιρετικά λεπτά οριζόντια φώτα LED και τα πολύ λεπτά φώτα ημέρας που χρησιμοποιούν την τεχνολογία φωτισμού νανοϊνών L.E.S.S.

«Το PURA Vision δεν είναι απλά ένα concept car που αποτελεί προεπισκόπηση ενός μελλοντικού μοντέλου. Παρουσιάζει μια αιχμηρή, μοντέρνα σχεδιαστική φιλοσοφία εμπνευσμένη από την πλούσια κληρονομιά της Pininfarina και ορίζει μια αλάνθαστη συνταγή για μια συλλογή από όμορφα νέα πολυτελή αυτοκίνητα», δήλωσε ο CEO της φίρμας, Paolo Dellach.

Με το χαμηλό καπό και τα εντυπωσιακά φτερά να είναι εμπνευσμένα από το εμβληματικό Cisitalia του 1947, το αμιγώς ηλεκτρικό concept car συνδυάζει τη σχεδιαστική απλότητα με την αντίθεση και την ομορφιά, μαζί με φουτουριστικά στοιχεία. Το αμάξωμα είναι βαμμένο σε λευκό χρώμα στο πάνω μέρος, σε αντίθεση με τα κάτω τμήματα από ανθρακονήματα και τη μαύρη, κυματιστή πανοραμική οροφή, η οποία έχει ένα σταθερό κεντρικό τμήμα «biscotto», που διαθέτει LED φωτισμό περιμετρικά.

Στο πλάι, ξεχωρίζουν οι ζάντες αλουμινίου 23 ιντσών και οι δυναμικές γραμμές, ενώ οι επάλληλα ανοιγόμενες πόρτες δημιουργούν πανεύκολη πρόσβαση προς την καμπίνα των 2plus2 θέσεων.

Το εσωτερικό είναι εμπνευσμένο από τον κόσμο των πολυτελών ιστιοπλοϊκών σκαφών. Τα καθίσματα μοιάζουν να είναι «αιωρούμενα», ενώ στο εκτεταμένο ταμπλό υπάρχει μια κεντρική οθόνη αφής που μπορεί να ανυψωθεί. Ο οδηγός έχει στη διάθεσή του προηγμένα ψηφιακά όργανα και head-up display. Επιπλέον, τα ηχεία στα προσκέφαλα παρέχουν ξεχωριστές ζώνες ήχου για κάθε επιβάτη.

Ο συνδυασμός των υλικών είναι εντυπωσιακός, περιλαμβάνοντας διάφορους τύπους λευκού δέρματος, υφάσματα, μαλλί, ανθρακονήματα, πολυεστέρα και ανοδιωμένο αλουμίνιο.

Το PURA Vision Concept, που εκφράζει τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία και θα εμπνεύσει την επόμενη γενιά των αμιγώς ηλεκτρικών πολυτελών οχημάτων της Automobili Pininfarina, θα κάνει το δημόσιο ντεμπούτο του στο Monterey Car Week (17-20 Αυγούστου). Εκεί θα εμφανιστεί μαζί με το πρόσφατα αποκαλυφθέν Battista Edizione Nino Farina hyper GT και ένα άλλο νέο όχημα παραγωγής.