Περισσότερα από 300.000 EV πουλήθηκαν στις ΗΠΑ το τρίτο τρίμηνο – Πτώση για την Tesla


Τα ηλεκτρικά οχήματα αποτέλεσαν το 7,9% των συνολικών πωλήσεων στις ΗΠΑ κατά το τρίτο τρίμηνο του έτους.

  • ΦΩΤΟ: TESLA
  • 17/10/2023

Περισσότερα από 300.000 ήταν τα νέα EV που καταχωρήθηκαν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξης του 49,8% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022. Συνολικά, τα EV ήταν το 7,9% των πωλήσεων της βιομηχανίας αυτοκινήτων.

Πιο συγκεκριμένα, 313.086 νέα EV πουλήθηκαν στις ΗΠΑ στο Q3, με τον αριθμό να είναι σαφώς βελτιωμένος, σε σύγκριση με τα 298.039 οχήματα του Q2. Αντίστοιχα, το ποσοστό των ηλεκτρικών οχημάτων στην «πίτα» των συνολικών πωλήσεων αυξήθηκε από το 7,2% του δεύτερου τριμήνου στο 7,9% στο τρίτο.

Η Tesla συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή, με το ποσοστό της στην αγορά όμως να αρχίζει να υποχωρεί σταδιακά. Το Q1, τα ηλεκτρικά μοντέλα της εταιρείας του Elon Musk αποτέλεσαν το 62% των νέων EV στις ΗΠΑ, ενώ το Q3 η επίδοση της Tesla έπεσε στο 50%, καταγράφοντας νέο χαμηλότερο ρεκόρ. Βέβαια, αυτό θα μπορούσε να ανακάμψει με τη συμβολή του Cybertruck, όμως η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει αρκετά σκληρό ανταγωνισμό.

Την ώρα που οι πωλήσεις EV της Tesla φάνηκαν να πέφτουν, μάρκες όπως η Volvo, η Nissan, η Mercedes κι η Hyundai είδαν τις δικές τους να εκτοξεύονται κατά πάνω από 200% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2022. Κι η BMW είδε τις πωλήσεις των ηλεκτρικών μοντέλων της να τριπλασιάζονται, ενώ αντίστοιχα, τα EV της Audi παρουσίασαν αύξηση στις πωλήσεις κατά 94% σε σχέση με πέρσι.

Αφαιρώντας την Tesla -και τις υπόλοιπες αυτοκινητοβιομηχανίες που κατασκευάζουν αποκλειστικά ηλεκτρικά μοντέλα- από την εικόνα, η BMW ήταν εκείνη της οποίας τα EV αποτέλεσαν το μεγαλύτερο ποσοστό, έναντι των θερμικών της μοντέλων, με αυτό να αγγίζει το 15,6%. Ακολούθησε η Audi με 12,7%, η Volvo με 12,6%, η Volkswagen με 12,2% κι η Mercedes-Benz με 12%.