Renault: Concept EV με έμπνευση από video games και το θρυλικό 5 Turbo! (photos)


Ο εορτασμός για τα 50 χρόνια του Renault 5 περιλαμβάνει και ένα «διασκεδαστικό», 100% ηλεκτρικό ισχυρό αυτοκίνητο!

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΤΖΟΥΜΑΣ - ΦΩΤΟ: RENAULT
  • 15/9/2022

Πριν από λίγες μέρες, η Renault είχε ανακοινώσει την πρεμιέρα 3 νέων μοντέλων στην Έκθεση Αυτοκινήτου του Παρισιού, που θα διεξαχθεί από τις 17 ως τις 23 Οκτωβρίου. Ένα εξ’ αυτών θα ήταν «ένα σπορ και... παράξενο concept car», ολοκληρώνοντας τις εορταστικές «εκδηλώσεις» για τα 50 χρόνια του Renault 5.

Χωρίς να δώσει, τότε, περισσότερες λεπτομέρειες, το αβίαστο συμπέρασμα που προέκυπτε ήταν ότι θα βασίζεται στο νέο, πλήρως ηλεκτρικό Renault 5, που αναμένεται στις αγορές το 2023. Ωστόσο, την Τετάρτη (14/9), με ανακοίνωσή της, έδωσε στη δημοσιότητα τις πρώτες teaser φωτογραφίες του αμιγώς ηλεκτρικού concept car, που ανέτρεψαν τα «δεδομένα».

Σε αυτές, απεικονίζεται ένα «διασκεδαστικό και ισχυρό εκθεσιακό αυτοκίνητο», όπως αναφέρει η εταιρία, που αποτελεί «προϊόν έμπνευσης από τον κόσμο των video games και θα συνδυάσει την εξαιρετική πληθωρικότητα με την απόδοση υψηλού επιπέδου!» και μοιάζει πολύ περισσότερο με το θρυλικό Renault 5 Turbo της δεκαετίας του ’80.

Η «αποκάλυψή» του, μάλιστα, θα γίνει διαδικτυακά στις 22 Σεπτεμβρίου, πριν παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο Chantilly Arts & Elegance Richard Mille στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου και, τελικά, εκτεθεί στο Σαλόνι Αυτοκινήτου του Παρισιού.

Η Renault παρουσίασε και ένα μικρό video-teaser στο οποίο δεν φαίνεται τίποτα για το μοντέλο, καθώς η λήψη είναι από κάμερα χαμηλά στο εμπρός μέρος του αυτοκινήτου, ελάχιστα εκατοστά πάνω από το έδαφος, σαν αυτές που διαθέτουν τα αυτοκίνητα της F1. Στα λίγα δευτερόλεπτα, ο θεατής βλέπει μία πίστα και τα γραφικά παραπέμπουν σαφώς σε video game.

Περισσότερο «αποκαλυπτικές» ήταν οι teaser φωτογραφίες, αν και αρκετά σκοτεινές. Το concept car «αποτελεί έναν σύγχρονο φόρο τιμής στις πιο θρυλικές σπορ εκδόσεις της» σύμφωνα με τους Γάλλους. Η παραπομπή στο αξέχαστο Renault 5 Turbo είναι δεδομένη. Έστω και αν στην «καρδιά» του θα υπάρχει ηλεκτροκινητήρας, για τις προδιαγραφές του οποίου δεν υπάρχει καμία πληροφορία.

Αυτό που ξεχωρίζει αμέσως είναι οι εντυπωσιακά φαρδιοί θόλοι των τροχών και η τεράστια πίσω αεροτομή. Συνολικά υπάρχουν αρκετά… έντονα αεροδυναμικά στοιχεία σε διάφορα σημεία. Στο εμπρός μέρος το concept car διαθέτει μια μπάρα LED από τη μία άκρη ως την άλλη, σε συνδυασμό με δύο διπλά φώτα χαμηλά στον προφυλακτήρα, που παραπέμπουν στους αγώνες ράλι της εποχής.

Στο εσωτερικό, διακρίνονται δύο καθίσματα μπάκετ, ενώ πίσω, πέραν της πτέρυγας, υπάρχει ένας μεγάλος διαχύτης και φώτα LED. Η όλη σχεδίαση, όσο μπορεί να φανεί, παραπέμπει σε κατασκευή που μοιάζει να «στοχεύει» τις πίστες.

Υπομονή, λοιπόν, μέχρι τα online «αποκαλυπτήριά» του στις 22 Σεπτεμβρίου.