H Tesla πιάστηκε στα πράσα - Fake το video για το σύστημα αυτόνομης οδήγησης


Πρώην μηχανικός της Tesla αποκάλυψε πως το video της εταιρείας που δημοσιεύτηκε το 2016 και παρουσίαζε το σύστημα αυτόνομης οδήγησης, ήταν σκηνοθετημένο. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Tesla
  • 19/1/2023

Το 2016 ήταν μία «πρωτοποριακή» χρονιά για την Tesla, αφού τον Οκτώβριο του έτους παρουσίασε για πρώτη φορά μία ζωντανή και πραγματική εικόνα του συστήματος αυτόνομης οδήγησης, η οποία μάλλον... δεν ήταν τόσο πραγματική, ούτε και ζωντανή.

Σήμερα, σχεδόν 6 χρόνια μετά τη δημοσίευση του video που παρουσιάζει ένα Tesla Model X να οδηγείται χωρίς την επέμβαση οδηγού, ένας πρώην μηχανικός της εταιρείας αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο απόσπασμα ήταν σκηνοθετημένο, προκειμένου το όχημα να σταματά σε κόκκινα φανάρια και να επιταχύνει ξανά όταν το φανάρι γινόταν πράσινο, ενώ η λειτουργία αυτή δεν υπήρχε στο σύστημα.

Μάλιστα, το video προώθησε ο ίδιος ο Elon Musk στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Το Tesla οδηγείται μόνο του (καμία ανθρώπινη παρέμβαση) μέσω αστικών δρόμων σε αυτοκινητοδρόμους, και βρίσκει θέση στάθμευσης. Κατά την αναζήτηση της θέσης, το όχημα ανιχνεύει τη σήμανση, προκειμένου να αναγνωρίσει εάν επιτρέπεται να σταθμεύσει εκεί, απορρίπτοντας, για παράδειγμα, τις θέσεις για αναπήρους. Όταν θέλεις το αυτοκίνητο να επιστρέψει, επιλέγεις την ένδειξη Summon στο κινητό σου. Τελικά το αυτοκίνητο θα σε βρει, ακόμα κι αν είσαι στην άλλη άκρη της χώρας.»

Ο Ashok Elluswamy, υπεύθυνος για το σύστημα Autopilot της Tesla, αποκάλυψε ότι το Model X που εμφανίζεται στο εν λόγω video δεν οδηγείτο μόνο του. Είναι η πρώτη φορά που ένας υπάλληλος της Tesla σχολιάζει και εξηγεί το πώς έχει γυριστεί το video της εταιρείας

Η Tesla χρησιμοποίησε την τρισδιάστατη χαρτογράφηση σε μία προδιαγεγραμμένη διαδρομή, από ένα σπίτι στο Menlo Park της Καλιφόρνια, μέχρι τα -τότε- κεντρικά γραφεία της εταιρείας στο Palo Alto. Ο Elluswamy αποκάλυψε επίσης ότι το Model X έπεσε πάνω στον φράχτη του χώρου στάθμευσης των εγκαταστάσεων της Tesla, στην προσπάθειά του να παρκάρει χωρίς την παρέμβαση του οδηγού. 

«Ο σκοπός του video δεν ήταν να αποτυπώσει τις πραγματικές δυνατότητες που είχε το σύστημα το 2026. Ήταν να αποτυπώσει τις δυνατότητες που θα μπορούσε να έχει το σύστημα στο μέλλον,» είπε ο Elluswamy. Οι μηχανικοί και οι υπεύθυνοι της εταιρείας προώθησαν το video χωρίς να διευκρινίσουν ότι η διαδρομή είχε προσχεδιαστεί και χωρίς να αποκαλύψουν το συμβάν με το λάθος στο παρκάρισμα. Όταν ο Elluswamy ρωτήθηκε για το αν το video παρουσιάζει τις δυνατότητες που προσέφερε το σύστημα το 2016, απάντησε αρνητικά.

Δείτε το εν λόγω προωθητικό video...