Το νέο Hyundai Kona Electric βάζει «φωτιά» στην κατηγορία των B-SUV (photos-video)


Η δεύτερη γενιά του Hyundai Kona αναβαθμίστηκε σχεδιαστικά, αύξησε σημαντικά τους χώρους της, ενώ προσφέρεται με δύο συστήματα μπαταριών που απογειώνουν την αυτονομία έως τα 490 km.

  • 7/3/2023

Η ευρωπαϊκή πρεμιέρα του νέου Hyundai Kona είναι γεγονός. Οι Κορεάτες, πιστοί στο ραντεβού που μας έδωσαν πριν από μερικές ημέρες μέσω ενός προωθητικού video, αποκάλυψαν τη δεύτερη γενιά του δημοφιλούς SUV η οποία θα κυκλοφορήσει τους επόμενους μήνες στους δρόμους της Γηραιάς Ηπείρου.

Η νέα πρόταση έρχεται με αιχμή του δόρατος της αμιγώς ηλεκτρική έκδοση (στάνταρ και long range) μέσω της οποίας ο κατασκευαστής κάνει ένα ακόμα βήμα προς τον πλήρη εξηλεκτρισμό της γκάμας του, έχοντας ανακοινώσει ότι έως το 2030 θα παρουσιάσει 11 νέα EV.

Η αυτονομία του νέου ηλεκτρικού Kona φτάνει έως τα 490 km και η φόρτιση σε ταχυφορτιστή μπορεί να ανεβάσει τη στάθμη της μπαταρίας από το 10% στο 80% σε 41 λεπτά. H δύναμη στην έκδοση Long Range αντιστοιχεί σε 160 kW (217 PS) και στη στάνταρ τα 114,6 kW (156 PS) ενώ η ροπή και στις δύο περιπτώσεις είναι ίδια και φτάνει τα 255 Nm. 

Στόχος των σχεδιαστών της Hyundai ήταν να αναβαθμίσουν δύο σημαντικούς τομείς για τους οποίους η πρώτη γενιά του Kona είχε δεχθεί αρνητικά σχόλια. Ο πρώτος ήταν ο χώρος στη δεύτερη σειρά καθισμάτων και ο δεύτερος η περιορισμένη χωρητικότητα του χώρου των αποσκευών.

Αμφότεροι κατάφεραν να βελτιωθούν σε μεγάλο βαθμό με τη νέα πρόταση. H χωρητικότητα του χώρου αποσκευών έφτασε τα 466 lt ενώ έρχεται να προστεθούν 27 lt που κρύβονται κάτω από το καπό.

Το νέο Kona έχει μήκος 4.355 mm, ενώ την ίδια ανοδική πορεία ακολούθησαν το πλάτος, που κέρδισε 25 mm (1,825 mm), αλλά και το μεταξόνιο που αυξήθηκε κατά 60 mm (2,660 mm).

Σχεδιαστικά οι Κορεάτες προσπάθησαν και κατάφεραν να πατήσουν πάνω στη φιλοσοφία της πρώτης γενιάς, προσθέτοντας ένα στοιχείο που αναβαθμίζει συνολικά την εικόνα του αυτοκινήτου. Αναφερόμαστε στη LED μπάρα φωτισμού που τρέχει από τη μία έως την άλλη άκρη του καπό, η Hyundai την αποκαλεί seamless horizon και είναι στάνταρ σε όλες τις εκδόσεις.

Από την άλλη, τα φωτιστικά σώματα είναι σαφώς μικρότερα από την πρώτη γενιά και έχουν τοποθετηθεί χαμηλά, στις δύο άκρες του μπροστινού προφυλακτήρα.

Ο σπορ χαρακτήρας της έκδοσης N Line αναδεικνύεται από τις επενδύσεις των θόλων των τροχών, τα πλαϊνά πάνελ με τις δυναμικές αναλογίες, την πίσω αεροτομή και τις χρωμιωμένες επενδύσεις. Επιπλέον, το KONA θα διατίθεται και με ειδικά σχεδιασμένες ζάντες 19 ιντσών.

Αέρας ανανέωσης έχει φυσήξει και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου στο οποίο δεσπόζει η διπλή ενιαία οθόνη που είναι τοποθετημένη στο ταμπλό και αποτελείται από δύο μικρότερες με διαγώνιο 12,3 ιντσών η καθεμιά. Ακριβώς από κάτω οι Κορεάτες φρόντισαν να πατήσουν «φρένο» στην προηγμένη τεχνολογικά όψη και τοποθέτησαν πρακτικούς -και πιο ασφαλείς- φυσικούς διακόπτες μέσα από τους οποίους ο οδηγός ελέγχει διάφορα συστήματα του αυτοκινήτου.

Σε μια προσπάθεια να εξοικονομηθεί χώρος η Hyundai αποφάσισε να μεταφέρει τον επιλογέα των σχέσεων από την κεντρική κονσόλα στο πίσω μέρος του τιμονιού.

Παράλληλα, η 2η γενιά του Kona μπορεί να δεχθεί over-the-air ενημερώσεις, διαθέτει head up display ενώ ενσωματώνει μια πλούσια ομπρέλα με προηγμένα συστήματα υποβοήθησης του οδηγού (ADAS). Το σύστημα που ξεχωρίζει σε αυτό τον τομέα είναι το Driver Status Monitor το οποίο μέσω κάμερας διαβάζει το πρόσωπο του οδηγού και παρεμβαίνει όταν κρίνει ότι υπάρχει «θέμα» κούρασης, υπνηλίας ή απόσπασης προσοχής που βάζουν σε κίνδυνο την οδική ασφάλεια.

Το προσεχές διάστημα η Hyundai αναμένεται να προχωρήσει στην αποκάλυψη των τεχνικών χαρακτηριστικών και για τις εκδόσεις που θα εφοδιάζονται με ΜΕΚ.