Weel EV-B: Αυτό είναι το αυτόνομο ηλεκτρικό ποδήλατο


Γνωρίζαμε για τα αυτοκίνητα με λογισμικό αυτόνομης οδήγησης. Τώρα ήρθε και για ένα ποδήλατο που μπορεί να πάει τον επιβάτη του όπου αυτός επιθυμεί, χωρίς να πρέπει να το κατευθύνει ο ίδιος.

  • 6/10/2022

Αυτό είναι το Weel EV-B

Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό ποδήλατο που φέρει τον «μανδύα» του e-bike, και υπόσχεται αυτόνομες μετακινήσεις.

Σχεδιάστηκε από τους David Hansen, Justin Corbett και Dylan Meehan στις ΗΠΑ, που ήθελαν να κατασκευάσουν ένα δίκυκλο που θα μπορεί να ελεγχθεί μέσω λογισμικού, έχοντας παράλληλα τη δυνατότητα να κινείται αυτόνομα.

Το σχέδιό του είναι σαφώς επηρεασμένο από το Tesla Cybertruck - όχι τυχαία, αφού η Tesla αποτελεί μία από τις εταιρείας που επενδύουν σημαντικά στον τομέα της αυτόνομης οδήγησης.

Βρίσκεται ακόμα σε στάδιο δοκιμών, καθώς αυτό που παρουσιάστηκε τώρα είναι μόνο το πρωτότυπο, όμως η εταιρεία δίνει τις πρώτες ενδείξεις για το τι είναι ικανό να κάνει το ποδήλατό της.

Μέσω της ειδικής εφαρμογής που έχει αναπτυχθεί αποκλειστικά για το ποδήλατο, ο χρήστης μπορεί να παραμετροποιήσει ό,τι επιθυμεί στο EV-B, από τα φρένα, τα πετάλια ως την ευαισθησία του γκαζιού.

Αντί για αλυσίδες και ταχύτητες, το EV-B φέρει πετάλια για ανάκτηση ενέργειας, ηλεκτροκινητήρα κι αρκετούς αισθητήρες, που επιτρέπουν στο λογισμικό να ελέγχει κάθε πτυχή του, ενώ μπορεί να φτάσει τα 80 km/h.

Με τη χρήση κάμερα 360 μοιρών, καθώς και αισθητήρων ραντάρ και LiDAR, το EV-B μπορεί να κινηθεί αυτόνομα, και να φρενάρει για να αποφευχθούν συγκρούσεις. Παράλληλα, όσο ο αναβάτης του το χρησιμοποιεί, τόσο περισσότερο το λογισμικό προσαρμόζεται στο οδηγικό του στιλ και τις συνήθειές του. 

Έπειτα, το σύστημα Weel Copilot βοηθά στο να παραμένει πάντα σε ισορροπία το ηλεκτρικό ποδήλατο ακόμα κι όταν ο αναβάτης δεν κρατά το τιμόνι.

Αυτό που δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα είναι οι kWh της μπαταρίας κι η ισχύς του ηλεκτροκινητήρα, αν και η εταιρεία τονίζει πως όλα αυτά θα είναι πλήρως παραμετροποιήσιμα πριν την αγορά, όταν το EV-B φτάσει στο στάδιο της παραγωγής.

Πηγές: AutoevolutionElectric Vehicles Space