GP ΗΠΑ: 50άρισε ο Verstappen σε έναν άκρως στρατηγικό αγώνα


Τις 50 νίκες έφτασε ο Max Verstappen μετά από μία ενδιαφέρουσα μάχη στην πίστα και στο pitwall με τον Lando Norris. Δεύτερος ανάμεσά τους ο Lewis Hamilton.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: Getty Images/Red Bull Content Pool
  • 22/10/2023

Στην εκκίνηση, ο Norris κράτησε την παράδοση που θέλει τον 2ο να περνά 1ος στην εκκίνηση στο COTA, και άφησε πίσω του τον Leclerc.

Ο Verstappen πέρασε 5ος, αλλά είχε τον Piastri κοντά του στην αρχή που τον πίεζε για την θέση, ενώ ο Sainz προσπαθούσε να αγχώσει τον teammate του.

Στον 3ο γύρο, ο Russell πήρε την 7η θέση από τον Ocon, με τον Perez να βρίσκει την ευκαιρία να περάσει και αυτός τον Γάλλο. Ο οδηγός της Alpine εγκατέλειψε κιόλας στον 7ο γύρο, με σοβαρή ζημιά μετά από επαφή με τον Piastri στον πρώτο γύρο.

Παράλληλα, η έτερη Mercedes του Hamilton είχε πάρει στο κατόπι τον Sainz, θέλοντας να περάσει τον Ισπανό και να απομακρυνθεί από τον Verstappen. Ο Βρετανός τα κατάφερε στα φρένα της Κ12 για τον 4ο γύρο.

Στον 5ο γύρο ήταν η σειρά του Verstappen να περάσει τον Sainz.

Γρήγορα, μέσα σε δύο γύρους, ο Hamilton έφτασε και πέρασε τον Leclerc για την 2η θέση. Αμφότερες οι Ferrari φάνηκαν να μην αμύνονται ιδιαίτερα, πιθανώς με το μυαλό στη στρατηγική και τη διαφύλαξη των ελαστικών τους.

Ο Verstappen κυνηγούσε τον Leclerc μετά τον 8ο γύρο, ενώ στον 11ο γύρο ο Piastri οδηγήθηκε σε εγκατάλειψη με πρόβλημα στον κινητήρα.

Ο Μονεγάσκος έχασε τελικά την θέση του από τον Ολλανδό στον 12ο γύρο, κι έπεσε 4ος.

Μετά κι από αυτό το προσπέρασμα, οι πρωτοπόροι διαχερίζονταν τον ρυθμό τους, διατηρώντας τον σε ήπια επίπεδα, με δεδομένο ότι ήθελαν να επιμηκύνουν όσο περισσότερο γινόταν το πρώτο stint τους, με τη σκέψη να κάνουν ένα pit stop.

Ο Verstappen, όμως, μπήκε νωρίτερα, στον 17ο γύρο, για τη μέση γόμα, που σήμαινε πως θα έκανε κι άλλο pit stop.

Ο Ολλανδός προσπάθησε με αυτόν τον τρόπο να κάνει το undercut, στο οποίο απάντησε ο Norris στον επόμενο κιόλας γύρο. Έβαλε τη σκληρή γόμα, και βγήκε στην πίστα 4,7 δλ. μπροστά από τον Verstappen.

Ο Hamilton με τον Leclerc έμειναν στην πίστα, ενώ ο Sainz κι ο Perez έκαναν στάση.

Ο οδηγός της Mercedes έκανε το pit stop του τελικά στον 20ο γύρο, αν κι η ομάδα θα ήθελε να έχει κρατηθεί παραπάνω στην πίστα, με αποτέλεσμα να πέσει πίσω κι από τον Verstappen βγαίνοντας από το pitlane.

Τελευταίος μπήκε ο Leclerc για τη σκληρή γόμα, με τον Norris να περνά ξανά στην πρωτοπορία.

Με τον Verstappen να έχει την πιο γρήγορη μέση γόμα και τον Norris με τη σκληρή και με στόχο το 1 pit stop, ο οδηγός της Red Bull κυνήγησε και πέρασε τον αντίπαλό του για την πρωτιά του αγώνα στον 28ο γύρο.

Ωστόσο, ο Norris δεν απομακρυνόταν από τον πρωτοπόρο, ενώ κι ο Hamilton άρχισε να μειώνει τη διαφορά από τους δύο οδηγούς μπροστά του.

Λίγο μετά, ο οδηγός της McLaren έπεσε πίσω, και πιο κοντά στον Hamilton.

Στον 35ο γύρο, ο Norris μπήκε για δεύτερη φορά για τη σκληρή γόμα, και γύρισε στην πίστα 6ος.

Ο Verstappen απάντησε στον αμέσως επόμενο γύρο, κι αυτός για τη σκληρή γόμα ως το φινάλε, με τη διαφορά του από τον επιστήθιο φίλο του στα 1,6 δλ.

Την ίδια ώρα, ο Hamilton δεν είχε μπει ακόμα, και αυτό του χάρισε την πρωτοπορία του αγώνα. Το έπραξε στον 39ο γύρο, για τη μέση γόμα, βγαίνοντας 4ος, πίσω από τους Verstappen, Norris και Leclerc.

Ο Russell έκανε κι αυτός το τελευταίο του pit stop μετά τον Perez στον 40ο γύρο, βγαίνοντας στην πίστα πίσω από τις δύο Aston Martin και τον Μεξικανό. Οι Alonso και Stroll ήταν σε άλλη στρατηγική, έχοντας αναρριχηθεί στη δεκάδα μετά από την εκκίνηση από το pitlane.

Στην ευθεία μάχη Verstappen-Norris για την πρωτοπορία, ο Ολλανδός άνοιγε λίγο-λίγο τη διαφορά, όσο ο Hamilton πίσω πίεζε για να φτάσει τους δύο πρώτους. Πρώτα, όμως, έφτασε τον Leclerc και τον πέρασε στον 43ο γύρο.

Είχε πια 14 γύρους για να φτάσει τους δύο πρώτους και να παλέψει για τη νίκη σε μία πίστα που του πάει κι αγαπάει αρκετά. Η μάχη Hamilton-Norris ήταν χάρμα ιδέσθαι, κι ο 7κις πρωταθλητής πέρασε 2ος στον 49ο γύρο.

Την ίδια στιγμή, ο Alonso είχε πρόβλημα στο πάτωμα και εγκατέλειψε, όσο ο Sainz πέρασε τον Leclerc, με τον Μονεγάσκο σε τελείως λάθος στρατηγική τελικά.

Μπροστά, ο Verstappen έκανε τον αγώνα του στο φινάλε, και παρά το πρόβλημα που φαίνεται να είχε με τα φρένα, πήρε τη νίκη στις ΗΠΑ, την 50η της καριέρας του, κρατώντας πίσω του τον Hamilton.