Αυτός ο συνθέτης βρίσκεται πίσω από τον ύμνο της Formula 1 (video)


Εδώ και πέντε σεζόν, το μουσικό σήμα της Formula 1 είναι αναπόσπαστο κομμάτι του αγωνιστικού τριημέρου. Ποιος είναι όμως ο συνθέτης που το έγραψε;

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: Brian Tyler - YouTube
  • 15/8/2023

Η Liberty Media αγόρασε τη Formula 1 το 2016, κι έκτοτε κάθε πλευρά του σπορ έχει προσαρμοστεί προς όφελος του κοινού. Όποια αλλαγή προσβλέπει στην προσέλκυση ακόμα περισσότερων θεατών, με την F1 να μεταμορφώνεται σε ένα άθλημα για κάθε είδους θεατή.

Μέρος αυτής της μεταμόρφωσης ήταν ο εκσυγχρονισμός των τηλεοπτικών γραφικών, η επέκταση της κάλυψης, με την προσθήκη περισσοτέρων καμερών, αλλά και η ανανέωση του μουσικού σήματος πριν και μετά από κάθε περίοδο ελεύθερων δοκιμών, κατατακτηρίων ή αγώνα. Το νέο μουσικό σήμα ακούστηκε από τις τηλεοράσεις των θεατών για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2018, σηματοδοτώντας την έναρξη του πρωταθλήματος στην Αυστραλία.

Πρόκειται για την επίσημη έναρξη της μετάδοσης της FOM (Formula One Management), την οποία χρησιμοποιούν όλα τα κανάλια που μεταδίδουν με τη σειρά τους τα δρώμενα της Formula 1.

Το μουσικό σήμα έχει συνθέσει ο Αμερικανός μουσικοσυνθέτης Brian Tyler, του οποίου η φήμη είναι αρκετά γνωστή στο Hollywood, αφού έχει γράψει μουσική για πολλές γνωστές παραγωγές. Για παράδειγμα, μία από τις παλαιότερες, αλλά και πιο διάσημες δημιουργίες του, είναι η μουσική της ταινίας Fast and Furious: Tokyo Drift, η οποία μάλιστα κατέκτησε την πρώτη θέση στα charts του iTunes το 2006, όταν κυκλοφόρησε η ταινία.

Εκτός αυτού, ο Tyler έγραψε τη μουσική για την ταινία The Expendables, όπως και το soundtrack του Avengers: Age of Ultron. Ο 50χρονος συνθέτης βρίσκεται επίσης πίσω από τη μουσική του δημοφιλούς βιντεοπαιχνιδιού Call Of Duty, για την οποία ήταν υποψήφιος στα International Film Music Critics Awards στην κατηγορία Best Original Score for a Video Game or Interactive Media (Καλύτερη Πρωτότυπη Μουσική για Βιντεοπαιχνίδι ή Διαδραστικά Μέσα), το 2011.

Εκτός από την έναρξη των περιόδων της Formula 1, το δημιούργημα του Brian Tyler ντύνει μουσικά και τις μεταδόσεις της Formula 2 και Formula 3, με μικρές τροποποιήσεις.

Δείτε τον Brian Tyler να διευθύνει τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του Λονδίνου στους ήχους του μουσικού σήματος της F1: