Επίσημο: Η Red Bull ξεπέρασε το budget cap το 2021


Η FIA εξέδωσε το πόρισμα της έρευνάς της για το budget cap της σεζόν του 2021, με τη Red Bull να είναι η μόνη ομάδα που το ξεπέρασε.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ / ΦΩΤΟ: RED BULL CONTENT POOL
  • 10/10/2022

Το 2021 εγκαθιδρύθηκε για πρώτη φορά το όριο στους προϋπολογισμούς (budget cap), με τις ομάδες να πρέπει να μην ξοδέψουν ποσό ανώτερο των 145 εκ. δολαρίων.

Πριν το GP Σιγκαπούρης, προέκυψαν δημοσιεύματα στον ιταλικό και τον γερμανικό Τύπο που ήθελαν τις Red Bull και Aston Martin να έχουν ξεπεράσει το όριο αυτό, με την RB περισσότερο από ό,τι η βρετανική ομάδα.

Ωστόσο, τα επίσημα ήρθαν σήμερα, 10 Οκτωβρίου, από τη FIA, που ανακοίνωσε πως οι Mercedes, Ferrari, McLaren, Alpine, AlphaTauri, Alfa Romeo, Williams και Haas δεν ξεπέρασαν το budget cap, ούτε υπέπεσαν σε κάποιο παράπτωμα.

Η Aston Martin έκανε «διαδικαστική παράβαση,» που δεν συντελεί υπέρβαση του χρηματικού ορίου.

Η Red Bull υπερέβη το όριο στο cost cap, όμως, χωρίς να αναφέρεται το ακριβές ποσό, ενώ υπέπεσε κι αυτή σε διαδικαστική παράβαση.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει επίσης πως:  «Η διοίκηση του ανώτατου ορίου του cost cap της FIA καθορίζει επί του παρόντος την κατάλληλη πορεία δράσης που πρέπει να ληφθεί σύμφωνα με τους Οικονομικούς Κανονισμούς σε σχέση με την Aston Martin και τη Red Bull και περαιτέρω πληροφορίες θα κοινοποιηθούν σε συμμόρφωση με τους κανονισμούς».

Και συνέχισε:

«Η εξέταση της Τεκμηρίωσης Αναφοράς που υποβλήθηκε ήταν μια εντατική και ενδελεχής διαδικασία και όλες οι ομάδες έδειξαν την πλήρη υποστήριξή τους στην παροχή των απαιτούμενων πληροφοριών για την αξιολόγηση της οικονομικής τους κατάστασης κατά τη διάρκεια αυτού του πρώτου έτους των Δημοσιονομικών Κανονισμών.

«Η Διοίκηση του ανώτατου ορίου του cost cap της FIA σημειώνει ότι όλοι οι αγωνιζόμενοι ενήργησαν ανά πάσα στιγμή με πνεύμα καλής πίστης και συνεργασίας σε όλη τη διαδικασία. Η FIA θα σημειώσει επίσης ότι σε σχέση με αυτό το πρώτο έτος εφαρμογής των Δημοσιονομικών Κανονισμών η παρέμβαση της διοίκησης του ανώτατου ορίου του cost cap της FIA περιορίστηκε στην επανεξέταση των δηλώσεων που έγιναν από τους αγωνιζόμενους, καθώς δεν ξεκίνησαν πλήρεις επίσημες έρευνες.»

Οι πιθανές ποινές για τη Red Bull

Ως 'minor breach', δηλαδή ήσσονος σημασίας παράβαση του ορίου στα budget, ορίζεται κάθε παράβαση ως και τα 7 εκ. δολάρια.

Οι πιθανές τιμωρίες για αυτό είναι οι εξής:

  • δημόσια επίπληξη
  • αφαίρεση βαθμών Πρωταθλήματος Κατασκευαστών που απονεμήθηκαν για το Πρωτάθλημα που έλαβε χώρα εντός της Περιόδου Αναφοράς της παράβασης
  • αφαίρεση βαθμών Πρωταθλήματος Οδηγών που απονεμήθηκαν για το Πρωτάθλημα που έλαβε χώρα εντός της Περιόδου Αναφοράς της παράβασης
  • αναστολή από ένα ή περισσότερα στάδια ενός αγώνα ή αγώνων αποκλείοντας προς αποφυγή αμφιβολιών τον ίδιο τον αγώνα
  • περιορισμοί στην ικανότητα διεξαγωγής αεροδυναμικών ή άλλων δοκιμών ή/και μείωση του ανώτατου ορίου κόστους