Επτά ομάδες κινδυνεύουν να χάσουν αγώνες λόγω του budget cap


Ο διευθυντής της Red Bull Racing, Christian Horner, εξέφρασε την πεποίθηση πως επτά ομάδες θα ξεπεράσουν το όριο του budget λόγω του πληθωρισμού.

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 23/5/2022

Από το 2021, η Formula 1 έχει επιβάλει όριο στους προϋπολογισμούς των ομάδων, που για την πρώτη χρονιά ανερχόταν στα 145 εκ. δολάρια, ενώ για φέτος φτάνει τα 140 εκ. δολάρια.

Ο πληθωρισμός, όμως, έχει επηρεάσει άμεσα και το σπορ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες του Auto Motor und Sport, έχει ανοίξει μία συζήτηση για το αν θα έπρεπε να υπάρξουν αλλαγές στο budget cap ενώπιον αυτών των σημαντικών οικονομικών δυσκολιών.

Επ' αυτού, ο Christian Horner μίλησε με αριθμούς, λέγοντας επτά εκ των δέκα ομάδων του grid θα έπρεπε να τρέξουν 18 αντί για 22 αγώνες, ώστε να μην ξεπεράσουν το όριο:

«Επτά ομάδες θα έπρεπε να χάσουν τους τέσσερις τελευταίους αγώνες της σεζόν για να είναι μέσα στο όριο του προϋπολογισμού.

«Δεν έχει να κάνει μόνο με τις μεγάλες ομάδες αυτό. Υπάρχουν ομάδες στο μέσο του grid που παλεύουν λόγω του πληθωρισμού.»

Δύο είναι οι βασικές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όλοι με το cap φέτος: τα έξοδα για την εξέλιξη των νέων μονοθέσιων, και τα έξοδα μεταφοράς.

Υπάρχει η πεποίθηση ότι, αν συνεχίσουν να εξελίσσονται με αυτό το ρυθμό τα μονοθέσια, ως το Καναδικό GP θα έχει ξοδευτεί όλο το ποσό που έχει υπολογίσει η εκάστοτε ομάδα για αυτόν τον νευραλγικό τομέα της επιχείρησής της.

Ήδη οι πιο ισχυρές ομάδες έχουν ζητήσει αλλαγή στο cap βάσει του πληθωρισμού, με τις Alfa Romeo, Williams και Alpine κατά αυτής της πρόταση, ενώ χρειάζονται 8 ψήφοι από τις 10 ομάδες για να περάσει μία τέτοια αλλαγή.