F1 2024: Γιατί στο καλεντάρι υπάρχουν τρεις σαββατιάτικοι αγώνες


Τα δεδομένα που οδήγησαν τους διοικούντες της Formula 1 σε αυτή την απόφαση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΜΑΡΙΛΗ ΠΙΝΙΑΤΑΡΟ / ΦΩΤΟ: ΑΡΧΕΙΟ
  • 6/7/2023

Σε ένα άθλημα που συνεχώς αλλάζει, όπως είναι ο μηχανοκίνητος αθλητισμός, και δη η Formula 1, κάποια πράγματα μένουν σταθερά. Μέχρι και πέρσι, οι αγώνες της F1 γίνονταν αποκλειστικά τις Κυριακές. Για τη σεζόν του 2023 όμως, αυτό αναμένεται να αλλάξει.

Η προσθήκη του Grand Prix του Λας Βέγκας έφερε τη συγκεκριμένη αλλαγή, μεταφέροντας την αγωνιστική δράση από την Κυριακή στο Σάββατο, και μάλιστα σε βραδινή ώρα, προκειμένου να προσελκύσει όσο περισσότερο κοινό μπορεί. Πιο συγκεκριμένα, ο αγώνας θα ξεκινήσει το Σάββατο 18/11 στις 22:00 τοπική ώρα, που μεταφράζεται σε 08:00 το πρωί της Κυριακής για την Ελλάδα.

Φυσικά, με την πίστα του Λας Βέγκας να έχει συμβόλαιο και για το 2024, το ίδιο πρόγραμμα του τριημέρου θα ακολουθηθεί και την επόμενη χρονιά. Αυτό που προκαλεί έκπληξη όμως, είναι η μεταφορά ακόμη δύο αγώνων την ημέρα του Σαββάτου.

Αυτό επιβεβαιώθηκε μέσω του επισήμου προγράμματος της σεζόν του 2024, το οποίο ανακοινώθηκε χθες, 5 Ιουλίου. Πρόκειται για τα Grands Prix του Μπαχρέιν και της Σαουδικής Αραβίας, κι ο λόγος είναι αρκετά απλός.

Με την επίσημη περίοδο του Ραμαζανίου να ξεκινά την Κυριακή, 10 Μαρτίου, την ημέρα που θα λάμβανε χώρα το Grand Prix Σαουδικής Αραβίας, οι διοργανωτές θεώρησαν καλύτερο να σεβαστούν τον Άγιο μήνα της Μουσουλμανικής κοινότητας, μεταφέροντας τον αγώνα μία μέρα νωρίτερα, δηλαδή το Σάββατο, 9 Μαρτίου.

Έτσι, για ευκολία των logistics, το Grand Prix του Μπαχρέιν, που θα γινόταν στις 3 Μαρτίου, μεταφέρθηκε επίσης μία ημέρα νωρίτερα, προκειμένου να εξασφαλιστεί η έγκαιρη μεταφορά του paddock από το Μπαχρέιν στην Jeddah.

Όσο για το Λας Βέγκας, ο διευθύνων σύμβουλος του αγώνα, Renee Wilm, είχε αποκαλύψει παλαιότερα τους λόγους που κρύβονται πίσω από την επιλογή του Σαββάτου ως ημέρα αγώνα: «Ήταν βασικά ένας συμβιβασμός, για να εξασφαλίσουμε ότι μεταδίδουμε τον αγώνα σε μία ώρα που οι ευρωπαίοι fans μπορούν να ξυπνήσουν με μία κούπα καφέ και να δουν τον αγώνα στις 6 ή τις 7 το πρωί, όπως κάνουμε κι εμείς στις ΗΠΑ με τους ευρωπαϊκούς αγώνες. Ήταν λοιπόν ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του προγραμματισμού μας για το αγωνιστικό τριήμερο.»