F1: Κατά των βαρύτερων μονοθέσιων ο Hamilton


Ο 7κις πρωταθλητής Lewis Hamilton δηλώνει πως δεν κατανοεί την ρότα που έχει πάρει η F1 σε ό,τι αφορά το βάρος των μονοθέσιων, θίγοντας θέματα βιωσιμότητας και αγωνιστικού θεάματος.

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 11/6/2021

Τα μονοθέσια της Formula 1 είναι πλέον τα πιο μεγάλα και πιο βαριά στην ιστορία του αθλήματος. 

Κι ενώ το μεταξόνιο των μονοθέσιων του 2022 θα είναι κάπως κοντύτερο σε σχέση με την τωρινή γενιά, το κατώτερο όριο στο βάρος τους για τη νέα σεζόν θα ανέρχεται στα 790 κιλά, 99 παραπάνω από το 2014, όταν και άρχισε αυτή η ανοδική πορεία λόγω των υβριδικών μονάδων ισχύος. Προσθέστε σε αυτό και τα 110 κιλά καυσίμου στην αρχή κάθε αγώνα, κι έτσι το βάρος θα φτάνει τα 900 κιλά, στην καλύτερη των περιπτώσεων.

Ο Lewis Hamilton, πάντοτε ευαισθητοποιημένος σε περιβαλλοντικά θέματα, θίγει το συγκεκριμένο ζήτημα με αφορμή και τη σαφή στροφή του σπορ στη βιωσιμότητα και την μείωση των εκπομπών διοξειδίων του άνθρακα.

«Δεν καταλαβαίνω γιατί βαραίνουν τα μονοθέσια, ειδικά τώρα που γίνεται όλη αυτή συζήτηση για τη βιωσιμότητα του σπορ,» δήλωσε με το πέρας του GP Αζερμπαϊτζάν ο οδηγός της Mercedes.

«Με τα βαρύτερα μονοθέσια, χρησιμοποιούμε όλο και περισσότερο καύσιμο. Οπότε, δεν κινούμαστε προς τη σωστή κατεύθυνση.»

Και συνέχισε:

«Τα πιο ελαφριά μονοθέσια ήταν πιο ευέλικτα, οπότε οι αγώνες και η οδήγηση ήταν καλύτερα.

«Τώρα πηγαίνουμε σε πίστες που είναι όλο και πιο φαρδιές, ενώ πίστες όπως το Μονακό είναι πλέον πολύ στενές για αυτά τα μονοθέσια.

«Όπως είπα, όσο πιο βαριά γίνονται τα μονοθέσια, τόσο περισσότερη ενέργεια χρειαζόμαστε, περισσότερο καύσιμο για να φτάσουμε στην εκάστοτε πίστα, επομένως δεν καταλαβαίνω αυτή τη λογική.»