Ferrari: Δύσκολη η κατανόηση των νέων μονοθέσιων


Ο επικεφαλής μηχανικός απόδοσης της Ferrari, Jock Clear, τόνισε τη δυσκολία που έχουν όλες οι ομάδες να καταλάβουν τη συμπεριφορά που έχουν τα μονοθέσιά τους υπό τους νέους κανονισμούς.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ / ΦΩΤΟ: FERRARI
  • 20/9/2022

Οι νέοι κανονισμοί που εισήχθησαν το 2022 αποτελούν τρομερή απομάκρυνση από τη φιλοσοφία σχεδιασμού των μονοθέσιων της Formula 1 εδώ και πάνω από μία δεκαετία.

Η επιστροφή του ground effect μετά από 40 χρόνια, τα μεγαλύτερα και πιο σκληρά σε δομή ελαστικά και το αυξημένο βάρος είναι μόλις μερικοί από τους τομείς που έχουν δυσκολέψει φέτος τις ομάδες στο στήσιμο και την εξέλιξη των αγωνιστικών τους.

Ο άνθρωπος που είναι υπεύθυνος για την απόδοση των μονοθέσιων της Ferrari, ο Jock Clear, μίλησε για αυτό το ζήτημα, εξηγώντας πως ακόμα και τα πιο λαμπρά μυαλά του σπορ πρέπει κάποιες φορές να μαντέψουν.

«Ειλικρινά, αν γνωρίζαμε όλα αυτά τα πράγματα εξ αρχής, θα είχαμε βρει τη χρυσή τομή,» είπε. «Είναι δύσκολο να βρεις την άκρη με αυτά τα θέματα.

«Μιλάς με τις ομάδες που βελτιώνονται, με αυτές που κάνουν βήματα πίσω, και υπάρχει ένα μυστήριο γύρω από όλο αυτό.

«Για αυτόν λόγο τούτη η εργασία δεν είναι απλή, και για αυτό είναι τόσο ενδιαφέρουσα για εσάς στα Μέσα.»

Και συνέχισε:

«Δεν έχουμε όλες τις απαντήσεις, κι ακόμα δεν καταλάβαμε ακριβώς τι συνέβη στο Σπα.

«Ήρθαμε στη Μόντσα, με επίπεδα κάθετης δύναμης αντίστοιχα με αυτά του Σπα, και φαίνεται πως καταλάβαμε κάποια πράγματα από αυτά που έγιναν στο Σπα.

«Ίσως όσο προχωράει η σεζόν να ανακαλύψουμε κάτι διαφορετικό, συνεχώς μαθαίνουμε.

«Κανείς μας δεν ξέρει όλες τις λεπτομέρειες, γιατι είναι όλα σχετικά, δεν ξέρεις τι κάνουν οι αντίπαλοι, και υπάρχουν πολλά στα οποία πρέπει σχεδόν να μαντέψεις.»