GP Αζερμπαϊτζάν: Νίκη Verstappen, πανωλεθρία για τη Ferrari!


O Max Verstappen πήρε τη νίκη στο Μπακού, την ώρα που αμφότερες οι Ferrari εγκαταλείψαν με διαφαινόμενα προβλήματα στον κινητήρα. 

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 12/6/2022

Στην εκκίνηση, ο Perez ξεκίνησε εξαιρετικά και πήρε την εσωτερική για την πρώτη θέση στην Κ1, αφήνοντας τον Leclerc δεύτερο, με τους Verstappen, Sainz, Russell, Gasly, Hamilton, Vettel, Tsuonda και Alonso στη δεκάδα μετά τον πρώτο γύρο.

Μετά τους πρώτους γύρους, ο Verstappen είχε μπει σε απόσταση DRS από τον Leclerc, πιέζοντάς τον για την 2η θέση, ενώ ο Sainz έχανε έδαφος.

Στον 7ο γύρο, η Ferrari ενημέρωσε τον Μονεγάσκο πως ο Perez μπροστά άρχιζε να έχει πρόβλημα με την πρόσφυση στις εξόδους των στροφών, κι αυτό φάνηκε για λίγο στα χρονόμετρα, καθώς η διαφορά κάπως μειώθηκε και έμεινε στα 2 δευτερόλεπτα.

Λίγο μετά, ο Sainz είδε τα φρένα του να τον εγκαταλείπουν στη Στροφή 5, οπότε κι εγκατάλειψε, με αποτέλεσμα να τεθεί σε ισχύ το Εικονικό Αυτοκίνητο Ασφαλείας. Αυτό επέτρεψε στον Leclerc να μπει στα pits για τη σκληρή γόμα, βγαίνοντας πίσω από τις δύο Red Bull, που δεν επέλεξαν να ακολουθήσουν αυτή τη στρατηγική.

Στον 15ο γύρο, ο Verstappen έφτασε τον Perez και τον πέρασε για την πρωτοπορία του αγώνα, και στο pit stop του Μεξικανού δύο γύρους μετά, υπήρξε καθυστέρηση, με τον ίδιο να χάνει χρόνο. Έτσι κι αλλιώς, όμως, θα έπεφτε τρίτος, με τον Leclerc να έχει κάνει ήδη το stop και να περνά 2ος, 8 δλ. πίσω από τον Verstappen.

Ασφαλώς, όταν μπήκε κι ο Verstappen για τη δική του αλλαγή στο σκληρό ελαστικό, ο Leclerc πέρασε μπροστά, με διαφορά 13 δλ. από τον αντίπαλό του.

Στον 20ο γύρο, κι ενώ ο Leclerc ήλεγχε τη διαφορά, ξαφνικά η κινητήρια μονάδα της Ferrari παρέδωσε πνεύμα, κάτι που τον ανάγκασε σε εγκατάλειψη ξανά από αστοχία του μοτέρ, μετά την Ισπανία.

Έτσι, ο Verstappen πρώτος, ο Perez δεύτερος, κι ο Russell βρέθηκε και πάλι σε θέση βάθρου, έχοντας τους Gasly και Hamilton πίσω του, σε παρόμοια στρατηγική, αλλά με μεγάλη χρονική διαφορά.

Στον 34ο γύρο, ακόμη ένα μονοθέσιο με κινητήρα Ferrari, αυτό του Magnussen, εγκατέλειψε, με αποτέλεσμα να τεθεί εκ νέου σε ισχύ το Εικονικό Αυτοκίνητο Ασφαλείας, με τους Verstappen, Perez, Russell, Hamilton και Ricciardo να εκμεταλλεύονται την ευκαιρία και να μπαίνουν στα pits.

Στους τελευταίους δέκα γύρους, ο Hamilton, που είχε φρέσκα ελαστικά, άρχισε να καταδιώκει τον Gasly για την 4η θέση, και στον 43ο γύρο τον έφτασε και πλέον έψαχνε τρόπο να περάσει. Έναν γύρο μετά, τα κατάφερε, κάνοντας το 3-4 για τη Mercedes.

Μπροστά, οι δύο Red Bull διένυσαν ανεπηρεάστες τον αγώνα του, με τον Verstappen να κερδίζει και να διευρύνει το βαθμολογικό του προβάδισμα έναντι των αντιπάλων του στο πρωτάθλημα.

Τη δεκάδα συμπλήρωσαν κατά σειρά οι Perez, Russell, Gasly, Vettel, Alonso, Ricciardo, Norris και Ocon.