GP ΗΠΑ - FP1: Ταχύτερος ο Sainz, ατύχημα για τον Giovinazzi


O Carlos Sainz σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο της πρώτης διαδικασίας επί αμερικανικού εδάφους, με τέσσερις πρωτοεμφανιζόμενους οδηγούς να κάνουν ντεμπούτο με μονοθέσιο F1.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: FERRARI
  • 21/10/2022

Η πρώτη διαδικασία ελεύθερων δοκιμών στο Austin χρησίμευσε αρκετά για δουλειά πάνω στο στήσιμο των μονοθέσιων, με δεδομένο ότι το FP2 θα δει τη χρήση και πρωτότυπων γομών από την Pirelli, στο πλαίσιο επίσημων τεστ ενόψει 2023.

Παρόλα αυτά, πέντε ομάδες έτρεχαν με μη-μόνιμους οδηγούς στο session, στο πλαίσιο του κανονισμού που υπαγορεύει στις ομάδες να τρέξουν με rookies σε δύο FP1 μέσα στη χρονιά.

Συγκεκριμένα, οι οδηγοί ήταν:

  • Alex Palou, McLaren (αντί του Ricciardo)
  • Robert Shwartzman, Ferrari (αντί του Leclerc)
  • Logan Sargeant, Williams (αντί του Latifi)
  • Theo Pourchaire, Alfa Romeo (αντί του Bottas)
  • Antonio Giovinazzi, Haas (αντί του Magnussen)

Γρήγορα, ο μόνος εκ των ανωτέρων οδηγών που δεν είναι rookie, o Giovinazzi, έκανε λάθος στα αρχικά στάδια της διαδικασίας, και έμεινε εκτός συνέχειας.

Στα αγωνιστικά, ο Carlos Sainz ήταν ο ταχύτερος της διαδικασίας, με όλους τους οδηγούς να σημειώνουν τις καλύτερες επιδόσεις τους με τη μαλακή γόμα. Πίσω του ο Max Verstappen, με διαφορά 0,2 δλ.

Ο Lewis Hamilton ακολούθησε, με τον Lance Stroll να κάνει την έκπληξη στην 3η θέση, όντας 6 δέκατα πίσω από τον οδηγό της Ferrari. Η Aston Martin είχε διπλή παρουσία στη δεκάδα, οριακά όμως, με τον Sebastian Vettel 10ο.

Στην 5η θέση βρέθηκε ο Sergio Perez, που μαζί με τον Guanyu Zhou θα πέσουν στις πίσω θέσεις του grid μετά την τοποθέτηση νέων εξαρτημάτων στους κινητήρες τους.

Η έτερη Mercedes, αυτή του George Russell,  κατετάγη 7η, με τον Fernando Alonso να «σφηνώνεται» στην 6η θέση.

Στη δεκάδα είχαν παρουσία κι οι AlphaTauri και McLaren, με τους Pierre Gasly και Lando Norris, αντίστοιχα.

Τέλος, από τους πρωτοεμφανιζόμενους, ταχύτερος ήταν ο οδηγός της Ferrari Driver Academy, Robert Shwartzman, στην 16η θέση.