Η McLaren έκανε το πιο γρήγορο pit stop στην ιστορία της F1! Δείτε τον χρόνο (photo)


Η ολοένα ανοδική πορεία της McLaren στη φετινή σεζόν φαίνεται ακόμα και στις στιγμές που το μονοθέσιό της παραμένει ακίνητο.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: Zak Mauger / McLaren
  • 9/10/2023

Στο Κατάρ, η McLaren πανηγύρισε το διπλό βάθρο των Oscar Piastri και Lando Norris, μαζί με τη νίκη του Αυστραλού στο Σαββατιάτικο sprint.

Ωστόσο, είχε ακόμα έναν λόγο να φεύγει χαρούμενη από το Λοσαΐλ, καθώς κατάφερε να σπάσει το ρεκόρ για το ταχύτερο pit stop στην ιστορία της Formula 1. Η στάση του Lando Norris στα μισά του αγώνα κράτησε 1,80 δευτερόλεπτα.

Στην ιστορία του σπορ, οι χρόνοι για τη στάση των οδηγών για ελαστικά (και παλαιότερα καύσιμα) έχουν μειωθεί σημαντικά, με την πρόοδο της τεχνολογίας των αερόκλειδων, αλλά και της γυμναστικής και της εξάσκησης των μηχανικών που τα εκτελούν.

Όχι πολύ παλιά, πριν 17 χρόνια, το ταχύτερο pit stop με την εποχή του ανεφοδιασμού ήταν στα 8 δευτερόλεπτα, δια χειρός Ferrari το 2006. Θεωρείτο ένας καλός χρόνος δεδομένων των συνθηκών, κι ας μοιάζει... ένας αιώνας.

Αντίθετα, μία καλύτερη σύγκριση της βελτίωσης σε κάθε τομέα των pit stops μπορεί να γίνει με το 1993, όταν και τότε μόνο τα ελαστικά μπορούσαν να αντικατασταθούν σε κάθε στάση. Η McLaren με τον Ayrton Senna χρειάστηκε 4,81 δευτερόλεπτα, 3 δευτερόλεπτα περισσότερα από ότι χρειάστηκε η ίδια ομάδα, 30 χρόνια μετά.

Στη σύγχρονη εποχή των pit stops, το ρεκόρ κατείχε η Red Bull με χρόνο 1,82 δευτερόλεπτα στο GP Βραζιλίας του 2019.

Τέσσερα χρόνια μετά, και με πιο βαριά ελαστικά (λόγω της μετάβασης σε ζάντες 18 ιντσών) η McLaren πέτυχει το ρεκόρ των 1,80 δλ.