Hamilton vs Verstappen: Πού κερδίζουν και πού χάνουν στη "μάχη" για τον τίτλο της F1


Lewis Hamilton και Max Verstappen: δύο οδηγοί τελείως διαφορετικοί, που όμως οι θεοί του motorsport τους έφεραν να μάχονται για τον πιο σημαντικό τίτλο της σύγχρονης F1. Τι τους ξεχωρίζει, και τι μπορεί να τους ενώσει;

  • 13/6/2021

Ελάχιστοι περίμεναν πως η τελευταία σεζόν ενός ruleset κάπως γερασμένου και σίγουρα αμφιλεγόμενου, θα έφερνε τελικά μία μάχη για το πρωτάθλημα, όχι μόνο των κατασκευαστών, αλλά -κυρίως- των οδηγών.

Η Mercedes, και μαζί της ο Lewis Hamilton, μοιάζουν να αντιστέκονται στην εντροπία, τον δεύτερο νόμο της θερμοδυναμικής, με όλη τους τη δύναμη. Σαν να είναι βγαλμένοι από άλλη διάσταση, το δικό τους σύστημα δεν φτάνει στη φθορά. Όλα αυτά, μέχρι το 2021.

Η Red Bull, με τον Max Verstappen να δίνει τον παλμό στην πίστα, αμφισβητεί ευθέως την πρωτοκαθεδρία της Mercedes, που από το 2014 μέχρι και σήμερα έχει βρεθεί ελάχιστες φορές με την πλάτη στον τοίχο, στη γωνία του ρινγκ. Εκείνη η Ferrari του 2017-2018 βρέθηκε κοντά, κι ειδικά όσο ο Sebastian Vettel έμοιαζε ο καλύτερος οδηγός του grid, όμως δεν ευόδωσε ποτέ, κι ούτε έφτασε κοντά ως σύνολο να απειλήσει τους Γερμανούς.

Ο Christian Horner κι η δική του «παρέα» το καταφέρνουν με μεγαλύτερη επιτυχία. Το αν θα τα καταφέρουν, θα φανεί στους επόμενους μήνες.

Η μάχη των οδηγών, όμως, είναι κι αυτή που έχει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Αν μη τι άλλο, οι προσωπικότητες είναι που κάνουν τον αθλητισμό τόσο σπουδαίο, είτε σε ομαδικό, είτε σε ατομικό επίπεδο. Και αυτοί οι δύο είναι τόσο διαφορετικοί όσο θα θέλαμε.

Στη μία πλευρά, ο Lewis Hamilton, ο παγκόσμιος πρωταθλητής, ο recordman. Η εμπειρία του έρχεται να δέσει γύρω από τη φυσική ταχύτητα και το ταλέντο που τον διέπη. Τα ύστερα χρόνια της καριέρας του, ο Βρετανός 7κις τροπαιούχος μοιάζει ανίκητος - κι αυτό το έχει καταφέρει βάζοντας μυαλό και λογική στην «ωμή δύναμη» που τον χαρακτήριζε στα χρόνια του με τη McLaren. Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς για αυτόν πως είναι ο πιο ολοκληρωμένος οδηγός στην ιστορία του σπορ. Προσοχή: μπορεί όχι ο ταχύτερος ή ο πιο ενστικτώδης, αλλά σίγουρα ένας γεμάτος αθλητής.

Στην άλλη γωνία του... ριγνκ, ο Max Verstappen. Αμφιλεγόμενος όσο ελάχιστοι στο σπορ, ένας οδηγός που έστρεψε τα βλέμματα όλων πάνω του όταν, ανήλικος ακόμα, έκανε το ντεμπούτο του στο κορυφαίο επίπεδο το 2015, μην έχοντας να επιδείξει καμία επιτυχία στα μικρότερα μονοθέσια. «Γιος του Jos,» έλεγαν, όμως δεν άφησε πέτρα που να μη σήκωσε, ευκαιρία που να μην άρπαξε, για να φτάσει στην 6η του σεζόν, στα 23 του χρόνια, να παλεύει με αξιώσεις για το πρώτο του πρωτάθλημα. Απερίσκεπτος, ορμητικός, ίσως κι επικίνδυνος και αυθάδης σε πολλές των περιπτώσεων, ο Max έγινε το αντικείμενο επικρίσεων και κατηγοριών από πάσα κατεύθυνση, και όχι άδικα. Από το 2019, όταν κι έγινε το αδιαμφισβήτητο νο.1 στη Red Bull, πήρε διαφορετική τροπή η καριέρα του κι η νοοτροπία του. Δεν παύει, όμως, να είναι άπειρος και σίγουρα όχι το ίδιο ολοκληρωμένος.

Δεν είναι δύσκολο να βρει κανείς ομοιότητες αυτών των δύο με τους Michael Schumacher και Fernando Alonso το 2005. Αν εξαιρεθεί από την εξίσωση η απόδοση των μονοθέσιων (τότε η Renault διέθετε με διαφορά το καλύτερο πακέτο), η μάχη παλαιού και νέου, πεπειραμένου κι άπειρου, διέπνεε όλη τη μεταξύ τους αντιπαλότητα, που ουκ ολίγες φορές οξύνθηκε σε προσωπική κόντρα (ιδίως το 2006).

Τότε, ο νέος κέρδισε τον παλαιό, όπως και το νέο κέρδισε συνολικά το παλαιό και γνωστό, χάρη και στις αλλαγές στους κανονισμούς εκείνης της σεζόν.

Τώρα, ο Verstappen καλείται να κερδίσει με σταθερούς κανονισμούς έναν οδηγό που βρίσκεται στο απώγειο της καριέρας του, και μία ομάδα που λειτουργεί σε δικό της επίπεδο - κι ας μοιάζει τρωτή σε περιπτώσεις.

Αυτό μοιάζει σαφώς πιο δύσκολο. Για αυτό κι η Red Bull δούλεψε στην ισορροπία του πίσω μέρος του μονοθέσιου, η Honda στον τελευταίο της κινητήρα προτού φύγει από το σπορ, και ο ίδιος ο Verstappen στον εαυτό του.

Η Mercedes, ο έμπειρος Hamilton, το παλαιό, καλείται να αντέξει για μία τελευταία φορά πριν να αναγκαστεί να τα αλλάξει όλα. 

Κι αυτό κάνει τα πάντα τόσο περισσότερο συναρπαστικά.

Το αβέβαιο επέστρεψε, η μονοτονία λείπει. Καλώς ήρθατε στη μάχη των γενιών.