Κατακραυγή του πολέμου στην Ουκρανία από τους πιλότους της F1


Η αντίδραση της Formula 1 απέναντι στα όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες ήταν άμεση, με την ακύρωση του ρωσικού γκραν πρι.

  • ΓΙΑΝΝΗΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • 27/2/2022

Όμως δεν ήταν μόνον η Liberty Media, η οποία αντέδρασε άμεσα, στέλνοντας το δικό της μήνυμα στη ρωσική πλευρά. Οι περισσότεροι πιλότοι της F1 πήραν θέση, τοποθετούμενοι δημοσίως για όσα συμβαίνουν στην Ουκρανία, έπειτα από τη ρωσική εισβολή.

Ο επτά φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής, Lewis Hamilton, τόνισε πως «όταν βλέπουμε αδικία, είναι σημαντικό να την πολεμάμε. Η καρδιά μου είναι με όλους αυτούς τους γενναίους ανθρώπους από την Ουκρανία που αντιμετωπίζουν μια τόσο τρομερή κατάσταση. Και είμαι με τους πολλούς Ρώσους πολίτες που αντιτίθενται σε αυτή τη βία και ζητούν ειρήνη, συχνά με κίνδυνο της δικής τους ελευθερίας».

Ο Sergio Perez από την πλευρά του είπε πως «πονάει πολύ να βλέπεις τι συμβαίνει. Όλες μου οι προσευχές είναι για τους αδελφούς μας στην Ουκρανία και για τους Ρώσους που υποφέρουν υπό την καθοδήγηση τέτοιων ανθρώπων».

Ο Charles Leclerc υπογράμμισε πως «Αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι απίστευτα θλιβερό και σπαρακτικό. Το να βλέπεις τόσους πολλούς αθώους ανθρώπους να υποφέρουν από αυτή την κατάσταση είναι τρομακτικό. Ο πόλεμος δεν πρέπει ποτέ να αποτελεί επιλογή», ενώ ο teammate του στη Ferrari, Carlos Sainz, προσέθεσε πως «παρακολουθώ στενά τι συμβαίνει στην Ουκρανία και είναι φρικτό να βλέπεις κάτι τέτοιο να συμβαίνει στις μέρες μας. Όλες μου οι σκέψεις είναι με την Ουκρανία και το λαό της».

Για τον Lando Norris, «η Formula 1 πήρε μια πολύ καλή απόφαση να ακυρώσει το Σότσι από το ημερολόγιο, προσωπικά δεν είναι ένα μέρος που θέλω να πάω αυτή τη στιγμή».

Ο Pierre Gasly τόνισε πως «αγωνιώ ιδιαίτερα, διότι έχω κάποιους κοντινούς μου ανθρώπους που βρίσκονται στην Ουκρανία αυτή τη στιγμή. Είναι μια πολύ δύσκολη και τρομακτική κατάσταση, καθώς οι ίδιοι δεν ξέρουν αν θα μπορέσουν να την αντιμετωπίσουν και αν θα μπορέσουν να ξαναδούν τους συγγενείς τους. Ελπίζω ότι και άλλες χώρες μπορούν να στηρίξουν την Ουκρανία, γιατί είναι μια μικρή χώρα και ξέρουμε πόσο ισχυρή είναι η Ρωσία».

Ο Lance Stroll είπε πως «οι εικόνες των ειδήσεων ήταν πολύ δύσκολο να τις παρακολουθήσω. Αυτό που συμβαίνει στον κόσμο αυτή τη στιγμή είναι τρομερό. Είναι πολύ τρομακτικοί καιροί και πρέπει οπωσδήποτε να προσευχόμαστε και να ελπίζουμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλά».

Ο Alex Albon υπογράμμισε πως «είναι πολύ λυπηρό και νομίζω ότι η ακύρωση του ρωσικού GP είναι η σωστή απόφαση για εμάς. Υπάρχουν πολύ σπουδαιότερα πράγματα από τους αγώνες», ενώ ο Valtteri Bottas, η πατρίδα του οποίου συνορεύει με τη Ρωσία, προσέθεσε πως «σίγουρα ζούμε σε έναν τρελό κόσμο στις μέρες μας και είναι πραγματικά, πραγματικά λυπηρό να βλέπεις τι συμβαίνει. Αθώοι άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, αυτό δεν είναι δίκαιο».

Ο Mick Schumacher παραδέχθηκε πως «οι βαθύτερες σκέψεις μου είναι για όλες τις αθώες ζωές που επηρεάζονται από αυτόν τον καταστροφικό πόλεμο. Δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε συμβεί».

Θυμίζουμε πως πρώτος είχε τοποθετηθεί ο Sebastian Vettel, ο οποίος είχε πει εξαρχής ότι «αυτό που συμβαίνει είναι φρικτό, είμαι σοκαρισμένος. Όσον αφορά εμένα, έχω ήδη πάρει την απόφαση, δεν θα αγωνιστώ στη Ρωσία».