Κίνδυνος επιβίωσης για τις μισές ομάδες της F1


Σε μια περίοδο μέγιστης έντασης που δημιουργείται από τις τεχνικές οδηγίες της FIA, οι οποίες εκδόθηκαν κατά τη διάρκεια της τρέχουσας σεζόν για τον περιορισμό του φαινομένου του porpoising, τα ήδη υπάρχοντα προβλήματα που προκαλούνται από το budget cap, δηλαδή το ανώτατο όριο δαπανών που επιβλήθηκε στις ομάδες ύψους 140 εκατομμυρίων δολαρίων για το 2022, δεν πέρασαν απαρατήρητα.

  • ΓΙΑΝΝΗΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • 24/6/2022

Ο συγκεκριμένος κανονισμός, ο οποίος έχει ήδη προκαλέσει τεράστιες αντιδράσεις από την εισαγωγή του, καλείται να εφαρμοστεί σε μια ιδιαίτερα περίπλοκη ιστορική περίοδο για ολόκληρο τον κόσμο, η οποία χαρακτηρίζεται από υψηλό πληθωρισμό που θα καταστήσει εξαιρετικά δύσκολη τη συμμόρφωση των ομάδων.

Όπως έχουν ήδη επισημάνει αρκετοί επικεφαλής ομάδων τις τελευταίες εβδομάδες, θα είναι αδύνατο, ή σχεδόν αδύνατο, να παραμείνουν κάτω από το όριο που επιβάλλει η Διεθνής Ομοσπονδία, η οποία έχει ήδη κληθεί να παρέμβει άμεσα για να αποφευχθεί μια τέτοια κατάσταση.

Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν κάνει μια τέτοια έκκληση είναι ο Christian Horner της Red Bull, ο οποίος απευθύνθηκε στο διοικητικό συμβούλιο σε συνέντευξή του στο Sky Sports κατά τη διάρκεια του τελευταίου GP Καναδά: «Ο τρόπος που σχεδιάζεις το μονοθέσιο είναι υπό τον έλεγχό σου. Είναι κάτι που εσύ, μαζί με την ομάδα σχεδιασμού σου, δημιουργείς. Έχετε τον έλεγχο του πεπρωμένου σας. Αυτή τη στιγμή, στον κόσμο, δεν μπορούμε να ελέγξουμε το πληθωριστικό κόστος που επηρεάζει τις οικογένειές μας. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο πληθωρισμός αναμένεται να είναι 11%. Αυτό έχει άμεσο αντίκτυπο στο προσωπικό, τις πρώτες ύλες, την ηλεκτρική ενέργεια, τα εμπορεύματα, τα ανταλλακτικά. Νομίζω ότι πρόκειται πραγματικά για μια κατάσταση ανωτέρας βίας που πρέπει να αντιμετωπίσει η FIA» τόνισε ο Horner.

Όπως έχουν τα πράγματα, η FIA δεν έχει δώσει ακόμη ακριβείς ενδείξεις για πιθανές αλλαγές στο ανώτατο όριο του προϋπολογισμού, το οποίο, σύμφωνα και πάλι με τον Horner, θα μπορούσε να μετατραπεί σε ποινές ή κυρώσεις «για τουλάχιστον το 50% των ομάδων που συμμετέχουν στο Πρωτάθλημα, εάν δεν αυξηθεί το ανώτατο όριο δαπανών». Μια κατάσταση που άλλωστε ανησυχεί άμεσα τον ίδιο τον Βρετανό: «Δεν θέλουμε ένα πρωτάθλημα που θα κριθεί στο δικαστήριο ή στην αίσθουσα συνεδριάσεων της FIA. Έχουμε έξι μήνες για να αντιμετωπίσουμε αυτό το θέμα, πρέπει να δράσουμε τώρα. Συν τοις άλλοις, νομίζω ότι οι κορυφαίες ομάδες θα πρέπει να απαλλαγούν από περίπου διακόσια ή τριακόσια άτομα η καθεμία για να λύσουν το πρόβλημα και αυτό δεν το βλέπω ως λύση. Πρέπει να βρούμε μια λύση, κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει αυτό το σενάριο. Μειώσαμε το ανώτατο όριο κόστους κατά 35 εκατομμύρια δολάρια κατά τη διάρκεια της πανδημίας και κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει τα προβλήματα που έχουμε τώρα».