Οριστικό «όχι» της Formula 1 στη Ρωσία


Πολλές φορές τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει συζήτηση για το αν (ή όχι) είναι σωστό για τη Formula 1 να ταξιδεύει σε "αμφισβητούμενες" χώρες από την άποψη των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων. 

  • 22/8/2022

Τα ταξίδια στο Μπαχρέιν και τη Σαουδική Αραβία συνοδεύτηκαν από αντιδράσεις και εκκλήσεις από διάφορες ενώσεις και -σε ορισμένες περιπτώσεις- από ανησυχίες που εκφράστηκαν από τους ίδιους τους οδηγούς. Ως γενική γραμμή δράσης, η F1 επαναλάμβανε πάντα ότι δεν αποκλείει το άνοιγμα σε οποιαδήποτε χώρα, τονίζοντας πως η άφιξη σε ορισμένα έθνη ενός διεθνούς "προϊόντος" όπως αυτό βοηθά αυτόματα τις περιοχές αυτές να "έρθουν πιο κοντά" στον υπόλοιπο κόσμο, αποκηρύσσοντας τις εξτρεμιστικές θέσεις.

Φέτος, ωστόσο, τα κορυφαία στελέχη της F1 και της FIA ήταν δικαιολογημένα ανένδοτα ότι ο ρωσικός αγώνας στην πίστα του Σότσι μετά την εισβολή του στρατού της Μόσχας στην Ουκρανία, θα έπρεπε να διαγραφεί από το πρόγραμμα του πρωταθλήματος. Αμέσως μετά ήρθε η ακύρωση των εκδηλώσεων που είχαν προγραμματιστεί για την επόμενη σεζόν στη νέα πίστα Igora Drive στην Αγία Πετρούπολη. Ένα ξεκάθαρο σημάδι του πώς θέλουν να απομονώσουν τη Ρωσία όσο το δυνατόν περισσότερο ακόμη και στον τομέα της αθλητικής πολιτικής.

Ο Stefano Domenicali επιβεβαίωσε με σαφήνεια αυτή τη γραμμή δράσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική ιστοσελίδα Sport Bild. Ο Ιταλός μάνατζερ ξεκαθάρισε ότι οι σχέσεις μεταξύ της Formula 1 και της Ρωσίας έχουν τεθεί ανεπανόρθωτα σε κίνδυνο. «Πάντα πίστευα ότι ποτέ δεν πρέπει να λέμε ποτέ, αλλά σε αυτή την περίπτωση μπορώ να υποσχεθώ με βεβαιότητα ότι δεν θα διαπραγματευτούμε πλέον μαζί τους. Δεν θα υπάρξουν άλλοι αγώνες στη Ρωσία» τόνισε ο Domenical.

Μια πολύ ξεκάθαρη θέση, η οποία δεν άρεσε στους Ρώσους. «Η τρέχουσα κατάσταση στον παγκόσμιο αθλητισμό είναι εξαιρετικά πολιτικοποιημένη», δήλωσε ο Alexey Titov, διοργανωτής του ρωσικού GP, στο πρακτορείο ειδήσεων Tass. «Είναι απαραίτητο να αναλύσουμε τα λόγια του Domenicali έχοντας αυτό κατά νου. Τα λόγια του έχουν έντονη πολιτική χροιά που δεν έχει καμία σχέση με το πραγματικό πνεύμα του αθλήματος». Ο Titov επεσήμανε επίσης ότι η F1 πρέπει να επιστρέψει το ποσό που κατέβαλε η Rosgonki για τον φετινό αγώνα, ο οποίος στη συνέχεια ακυρώθηκε. «Το χρέος αυτό υπάρχει. Αναμένουμε επιστροφή χρημάτων ανεξάρτητα από την τρέχουσα θέση της FOM σε σχέση με τη διεξαγωγή αγώνων στη Ρωσική Ομοσπονδία».