Όταν «μιλούν» οι αριθμοί


Το νούμερο 33 είναι πλέον το νούμερο ένα, αφού ο Max Verstappen εξασφάλισε τον παρθενικό του τίτλο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Formula 1.

  • ΓΙΑΝΝΗΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • 14/12/2021

Πώς κατάφερε, όμως, ο «ιπτάμενος Ολλανδός» της Red Bull κι ανέβηκε στην κορυφή του αθλήματος, εκθρονίζοντας τον επτά φορές πρωταθλητή Lewis Hamilton. Τα στατιστικά στοιχεία «μίλησαν»!

652

Ο Verstappen προηγήθηκε σε 652 γύρους αυτή τη σεζόν, που αντιστοιχεί στο 50,2% όλων των γύρων του Πρωταθλήματος, υπερδιπλάσιος από τον αριθμό των γύρων που προηγήθηκε ο Hamilton (297) και περισσότερους από τους άλλους εννέα οδηγούς που προηγήθηκαν σε αγώνες φέτος μαζί (348). Περισσότεροι από τους μισούς από τους 1239 γύρους που έχει προηγηθεί στην καριέρα του ήταν αυτή τη σεζόν. Στον τελευταίο αγώνα της σεζόν, όμως, προηγήθηκε για μόλις έναν γύρο, τον τελευταίο.

141

Ο Verstappen κατέκτησε τον παγκόσμιο τίτλο στην 141η εκκίνησή του στην F1, οι 23 από τις οποίες έγιναν με τη Scuderia Toro Rosso (2015-16) πριν από τη μετακίνησή του στη Red Bull Racing πριν από το Γκραν Πρι της Ισπανίας του 2016, το οποίο κέρδισε στο ντεμπούτο του με την ομάδα.

18

Τόσοι ήταν οι τερματισμοί στο βάθρο το 2021, φτάνοντας τους 60 στην καριέρα του. Από τις αρχές του 2018, έχει ανέβει στο βάθρο σε 49 από τους 81 αγώνες, που αντιστοιχεί στο 60% όλων των Γκραν Πρι που διεξήχθησαν μέσα σε τέσσερα χρόνια.

13

Τόσοι ήταν οι φετινοί αγώνες στους οποίους η Red Bull Racing είχε το ταχύτερο pit stop. Δηλαδή για τον Verstappen στο Μπαχρέιν, την Πορτογαλία, το Μονακό, το Αζερμπαϊτζάν, τη Στυρία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, την Ολλανδία, την Τουρκία, το Κατάρ και το Άμπου Ντάμπι, και τον Πέρες στη Γαλλία και τη Σαουδική Αραβία.

10

Τόσες ήταν οι φετινές νίκες του Verstappen, δηλαδή οι μισές από τις συνολικά 20 στην καριέρα του. Η πιο εντυπωσιακή περίοδος της σεζόν για τον Ολλανδό ήταν στο triple header Γαλλία-Στυρία-Αυστρία, όπου κέρδισε για πρώτη φορά τρεις συνεχόμενους αγώνες και ηγήθηκε και στους 142 γύρους στα γκραν πρι της Στυρίας και της Αυστρίας στο Red Bull Ring.

9

Αριθμός δευτερολέπτων που είχε ο Verstappen πλεονέκτημα επί του Hamilton σε συνολικά 5.487 χιλιόμετρα σε όλους τους αγώνες του 2021, εξαιρουμένων των γκραν πρι του Αζερμπαϊτζάν, της Βρετανίας, του Βελγίου και της Ιταλίας.

6

Τόσοι ήταν οι ταχύτεροι γύροι αυτή τη σεζόν από τους 16 στην καριέρα του Verstappen, πέντε από τους οποίους απέφεραν έναν επιπλέον βαθμό στο παγκόσμιο πρωτάθλημα για τερματισμό μέσα στην πρώτη 10άδα σε Ισπανία, Γαλλία, Αυστρία, Κατάρ και Άμπου Ντάμπι.

4

Όσο και τα διαδοχικά έτη κατά τα οποία η Red Bull Racing έχει κερδίσει το βραβείο DHL Fastest Pit Stop Award για την ομάδα με τον ταχύτερο μέσο όρο χρόνου pit stop κατά τη διάρκεια μιας σεζόν. Από τα ταχύτερα pit stop της φετινής σεζόν, η Red Bull είχε τα οκτώ ταχύτερα μεμονωμένα pit stop και εννέα από τα 10 ταχύτερα.

2

Ο Verstappen είναι ο δεύτερος παγκόσμιος πρωταθλητής που κατακτά τον τίτλο για τη Red Bull Racing, αφού ο Sebastian Vettel κέρδισε τέσσερις συνεχόμενες νίκες από το 2010 έως το 2013.

1.88

Σε δευτερόλεπτα, το ταχύτερο pit stop της σεζόν, όταν ο Verstappen μπήκε στα pits στον 40ο γύρο του γκραν πρι της Ουγγαρίας - ένα από τα πέντε stop κάτω των δύο δευτερολέπτων για την ομάδα της Red Bull αυτή τη σεζόν.

1

Ο αριθμός που θα φέρει ο Verstappen στο μονοθέσιό του για το 2022 ως ο εν ενεργεία Παγκόσμιος Πρωταθλητής της Formula 1.