Όταν ο Hamilton… συγκρούεται με τους συνδιεκδικητές του τίτλου!


Οι δύο συγκρούσεις που είχαν φέτος ο Lewis Hamilton και ο Max Verstappen δεν είναι κάτι το… πρωτοφανές στα χρονικά της Formula 1, ειδικά σε ό,τι έχει να κάνει με τον επτάκις Παγκόσμιο Πρωταθλητή.

  • ΓΙΑΝΝΗΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • 22/9/2021

Η ιστορία έχει δείξει ότι ο Hamilton πολλάκις στο παρελθόν είχε… επαφές με τους συνδιεκδικητές του τίτλου. Άλλες φορές απ’ αυτές τις επαφές βγήκε ωφελημένος, άλλες ήταν αυτός που έχασε. Ας θυμηθούμε ποιες ήταν αυτές οι συνολικά εννέα συγκρούσεις του Βρετανού με πιλότους με τους οποίους έδινε μάχη για το Πρωτάθλημα…

Felipe Massa, Ιαπωνία 2008

Έχοντας χάσει οριακά τον τίτλο στην πρώτη του σεζόν στη Formula 1, ο Hamilton το 2008 ενεπλάκη σε μια έντονη «αντιπαράθεση» με τον Felipe Massa, σε μια σεζόν γεμάτη ένταση και δράμα. Τρεις αγώνες πριν το φινάλε της σεζόν και με διαφορά μόλις στους επτά βαθμούς υπέρ του Hamilton, οι δυο τους συγκρούστηκαν στο ιαπωνικό γκραν πρι.

Παρότι εκκίνησε από την pole position, ο Hamilton έκανε λάθος στην πρώτη στροφή και βρέθηκε έκτος, πίσω από τον Βραζιλιάνο. Αφού έκανε βουτιά από την εσωτερική στη στροφή 10, ο Hamilton βρέθηκε στην εξωτερική της στροφής 11 και είχε επαφή με τον Massa, ο οποίος είχε αναπηδήσει πατώντας στα κερμπ.

Στον Massa επιβλήθηκε ποινή διέλευσης, όμως τερμάτισε έβδομος και πήρε δύο βαθμούς, την ώρα που ο Hamilton έμενε 12ος και δίχως πόντο.

Στο τέλος της σεζόν τον τίτλο τον κατέκτησε ο Βρετανός

Nico Rosberg, Βέλγιο 2014

Αφού κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο με τη McLaren το 2008, ο Hamilton έπρεπε να περιμένει άλλα έξι χρόνια για να παλέψει για άλλον έναν. Το 2014, στη Mercedes, ο Hamilton και ο Rosberg βρέθηκαν αντιμέτωποι στη μάχη του τίτλου. Η κόντρα των δύο κορυφώθηκε στο βελγικό γκραν πρι.

Ο Hamilton πήρε προβάδισμα από τον Rosberg στην εκκίνηση και το κράτησε μέχρι τον δεύτερο γύρο, όταν ο Γερμανός βρέθηκε ακριβώς πίσω του στην Kemmel και προσπάθησε να κινηθεί στην εξωτερική πλευρά της Les Combes. Μόνο που η μπροστινή του πτέρυγα ακούμπησε με το αριστερό πίσω ελαστικό του Hamilton, προκαλώντας ένα κλατάρισμα στον teammate του. Ο Rosberg τερμάτισε δεύτερος, ο Hamilton εγκατέλειψε, όμως στο τέλος της σεζόν πήρε τον τίτλο.

Nico Rosberg, Ισπανία 2016

Δύο χρόνια αργότερα και έπειτα από αρκετές αμφιλεγόμενες στιγμές, οι Hamilton και Rosberg συγκρούστηκαν ξανά - αυτή τη φορά με θεαματικό τρόπο στη Βαρκελώνη.

Αφού έχασε το προβάδισμα από τον Rosberg στην εκκίνηση, ο Hamilton πάλεψε στις στροφές 2 και 3 για να περάσει τον teammate του. Ωστόσο, καθώς ο Rosberg, με λάθος λειτουργία κινητήρα, υπερασπίστηκε σθεναρά τη θέση του, ο Hamilton βγήκε στο γρασίδι και έχασε τον έλεγχο του μονοθεσίου του, με αποτέλεσμα τη δραματική σύγκρουση των δύο οδηγών της Mercedes στη στροφή 4.

Αμφότεροι εγκατέλειψαν επί τόπου, ανοίγοντας την πόρτα στον Max Verstappen να πάρει μια απίθανη νίκη στο ντεμπούτο του για την ομάδα της Red Bull.

Nico Rosberg, Αυστρία 2016

Δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό μεταξύ των δύο το 2016, καθώς οι Hamilton και Rosberg συγκρούστηκαν ξανά στο Γκραν Πρι της Αυστρίας. Ο Hamilton εκκίνησε από την pole position στο Red Bull Ring, αλλά ένα αργό pit-stop τον έριξε πίσω από τον Rosberg. Στους τελευταίους γύρους, ο Hamilton πλησίασε τον teammate του και αύξησε την πίεση.

Μια εξαιρετική έξοδος από τη στροφή 1 έδωσε στον Hamilton την ευκαιρία να προσπεράσει τον Rosberg στη στροφή 2 στον τελευταίο γύρο του αγώνα. Ο Hamilton κινήθηκε προς την εξηωτερική της στροφής, αλλά ο Rosberg έστριψε αργά και το ζευγάρι ήρθε σε επαφή.

Η μπροστινή πτέρυγα του Rosberg υπέστη ζημιά, ενώ ο Hamilton βρέθηκε εκτός πίστας. Παραλίγο να χτυπηθούν ξανά όταν ο Hamilton επανήλθε στην πίστα. Ο Hamilton πέρασε μπροστά στη στροφή 3 και είδε πρώτος την καρό σημαία, ενώ ο Rosberg τερμάτισε τέταρτος, πίσω από τους Verstappen και Raikkonen.

Στο τέλος της σεζόν Πρωταθλητής αναδείχθηκε ο Nico Rosberg, ο οποίος λίγες ημέρες αργότερα αποχώρησε από την ενεργό δράση.

Sebastian Vettel, Αζερμπαϊτζάν 2017

Το 2017, ο Hamilton ενεπλάκη σε ένα περίεργο περιστατικό με τον Sebastian Vettel, στο Μπακού.

Υπό καθεστώς αυτοκινήτου ασφαλείας, ο Hamilton περνούσε τη στενή στροφή 15 με ιδιαίτερα χαμηλή ταχύτητα, ο Vettel έπεσε στο πίσω μέρος της Mercedes. Πιστεύοντας ότι του είχε κάνει break testing, ο εξαγριωμένος Vettel βρέθηκε δίπλα από το μονοθέσιο του Hamilton και έστριψε προς τα πάνω του.

Ο Hamilton αρνήθηκε τους ισχυρισμούς του Vettel και χαρακτήρισε τις ενέργειες του Γερμανού ως «αηδιαστικές». Στον Vettel επιβλήθηκε ποινή stop-go για επικίνδυνη οδήγηση, αλλά παρόλα αυτά τερμάτισε μπροστά από τον Hamilton, ο οποίος αναγκάστηκε να μπει στα πιτ λόγω προβλήματος στο head rest.

Sebastian Vettel, Μεξικό 2017

Ο Hamilton και ο Vettel είχαν και νέα επαφή την ίδια χρονιά στο Μεξικό, σε έναν αγώνα που αποδείχθηκε καθοριστικός για το πρωτάθλημα.

Ο Vettel εκκίνησε από την pole, μπροστά από τους Verstappen και Hamilton, με τους τρεις οδηγούς να βρίσκονται ο ένας δίπλα στον άλλο στο πρώτο «εσάκι». Ο Verstappen πέρασε από την εξωτερική τον Vettel στην πρώτη δεξιά στροφή, όπου χτύπησαν μεταξύ τους, επιτρέποντας στον Hamilton να περάσει από αριστερά.

Στη συνέχεια, όμως, στην έξοδο του σικέιν, και έχοντας περάσει μπροστά, ο Hamilton δέχτηκε το… μαρκάρισμα του Vettel! Αμφότεροι χρειάστηκε να πάνε στα πιτ για επισκευές και βρέθηκαν στο τέλος του grid.

Ο Vettel χρειαζόταν να τερματίσει δεύτερος για να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες του για τον τίτλο, αλλά κατάφερε μόνο την τέταρτη θέση, πράγμα που σήμαινε ότι ο Hamilton που κατέλαβε την ένατη θέση εξασφάλισε το τέταρτο στέμμα του.

Sebastian Vettel, Ιταλία 2018

Ο Hamilton βρέθηκε ξανά αντιμέτωπος με τον Vettel το 2018. Πριν από τον αγώνα της Μόντσα, τους χώριζαν μόλις 17 βαθμοί.

Το ξεκίνημα ήταν καλό για τη Scuderia, καθώς οι οδηγοί της κλείδωσαν την πρώτη σειρά της εκκίνησης, αν και ο Vettel ήταν απογοητευμένος που έχασε από τον Raikkonen και τη δυνατότητα να βάλει ένα μονοθέσιο ανάμεσα σε αυτόν και τον Hamilton.

Αφού παραλίγο να συγκρουστεί στο πρώτο chicane, ο Hamilton προσπέρασε τον Vettel, ο οποίος προσπάθησε στη Roggia να ανακτήσει τη χαμένη θέση του., Ωστόσο μια νέα επαφή τον οδήγησε σε τετ-α-κε και αυτομάτως στην τελευταία θέση της κατάταξης.

Ήταν ακόμα μία σεζόν που βρήκε εν τέλει θριαμβευτή τον Hamilton

Max Verstappen, Μεγάλη Βρετανία 2021

Μετά από αρκετές μάχες ρόδα-ρόδα νωρίτερα στη σεζόν, το αναπόφευκτο συνέβη στο Silverstone, όταν οι Hamilton και Verstappen μονομάχησαν στον πρώτο γύρο του αγώνα.

Έπειτα από ένα… ξέφρενο πρώτο μισό του γύρου, ο Verstappen κράτησε την πρωτοπορία μέχρι την παλιά ευθεία των πιτ, όπου ο Hamilton κατάφερε να βρεθεί δίπλα του μπαίνοντας στην Copse. Καθώς μπήκαν στη στροφή και οι γραμμές τους συνέκλιναν, το μπροστινό αριστερό ελαστικό του Hamilton ήρθε σε επαφή με το πίσω δεξί ελαστικό του Verstappen, στέλνοντας τον Ολλανδό πλαγιομετωπικά στις μπαριέρες με μεγάλη ταχύτητα. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή κι έφτασε τα 51G

Ο Verstappen μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για προληπτικές εξετάσεις, ενώ στον Hamilton επιβλήθηκε ποινή 10 δευτερολέπτων, που δεν στάθηκε ικανή για να του στερήσει τη νίκη μέσα στην πατρίδα του.

Max Verstappen, Ιταλία 2021

Μετά από τη θερινή διακοπή, οι Hamilton και Verstappen συγκρούστηκαν ξανά στη Monza. Βρέθηκαν τροχό με τροχό στο πρώτο σικέιν, καθώς ο Hamilton έβγαινε από τα πιτ, με τον Verstappen να χρησιμοποιεί τη δυναμική του για να τραβήξει δίπλα του. Ο Verstappen παρέμεινε στην εξωτερική πλευρά του σικέιν, πριν το ζευγάρι έρθει σε επαφή στην κορυφή της αριστερής στροφής.

Ο Ολλανδός χτύπησε στο κερμπ και... απογειώθηκε, με τη Red Bull του να καταλήγει πάνω από τη Mercedes. Και οι δύο οδηγοί εγκατέλειψαν, με το halo του Hamilton να τον σώζει από σοβαρό τραυματισμό.