Πέθανε ο θρυλικός τεχνικός διευθυντής της Ferrari Mauro Forghieri


O Mauro Forghieri έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 87 ετών. Είχε διαγράψει τεράστια πορεία στη Formula 1 με τη Ferrari, αλλά και στον χώρο της αυτοκίνησης.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 2/11/2022

Ο Mauro Forghieri απεβίωσε σήμερα, 2 Νοεμβρίου, σε ηλικία 87 ετών.

Γεννήθηκε στη Μοντένα και ασχολήθηκε με την αυτοκίνηση από νωρίς, ήδη από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το 1962, εντάσσεται στο δυναμικό της Scuderia Ferrari, και αναλαμβάνει τον ρόλο του τεχνικού διευθυντή της ομάδας, μένοντας σε αυτήν την θέση ως και το 1984.

Αποτέλεσε πρωτοπόρος στον σχεδιασμό των μονοθέσιων της δεκαετίας του '60, όντας εκ των πρώτων που δοκίμασε να τοποθετήσει πτέρυγες στα αγωνιστικά της Ferrari, κάνοντας την αρχή στο Βέλγιο, το 1968.

Η πρώτη νίκη μονοθέσιου που σχεδίασε ο ίδιος ήρθε στο Γερμανικό GP του 1963.

Μέσα στα χρόνια της θητείας του στο Μαρανέλο, πανηγύρισε 54 νίκες, 4 τίτλους οδηγούς και 7 κατασκευαστών.

Στα κατοπινά χρόνια, βρέθηκε στις Lamborghini και Bugatti, όπου έγινε σχεδιαστής κινητήρων, ενώ ενεπλάκη στο πρότζεκτ που ετοίμασε για τη Formula 1 η εταιρεία της Sant'Agata.

«Με την απώλεια του Mauro Forghieri όχι μόνο φεύγει ένας από τους μεγαλύτερους Ιταλούς μηχανικούς, που εκτιμάται σε όλο τον κόσμο, αλλά και ένας φίλος και συνεργάτης με τον οποίο έχω μοιραστεί υπέροχα χρόνια και αξέχαστες αθλητικές επιτυχίες,» δήλωσε ο Luca di Montezemolo, πρόεδρος της Ferrari από το '91 έως το 2014, σε δήλωσή του στην ANSA.

«Είμαι κοντά στην οικογένειά του και θα μου λείψει πολύ», καταλήγει.