Ποιος πιλότος είναι ο… Πρωταθλητής της ατυχίας το 2022;


Στο γκραν πρι του Μεξικού, λίγο πριν την εγκατάλειψή του, που του στέρησε την ευκαιρία να τερματίσει στους βαθμούς για πολλοστή φορά σε αυτό το πρωτάθλημα, ο Fernando Alonso είπε μια φράση στην ενδοεπικοινωνία, η οποία συνοψίζει όλο το 2022: «Απίστευτο! Τί σεζόν…». 

  • Του Γιάννη-Μάριου Παπαδόπουλου - Φωτό: Pirelli
  • 31/10/2022

Ο δύο φορές παγκόσμιος πρωταθλητής, οδηγικά είχε ίσως μια από τις καλύτερες χρονιές της καριέρας του, αλλά η… θεά τύχη του έχει γυρίσει ουκ ολίγες φορές την πλάτη.

Οι εγκαταλείψεις του κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος ήταν πέντε, όλες για καταστάσεις που δεν ήταν υπό τον έλεγχό του. Σε αυτό προστίθεται και η χαμένη εκκίνηση στον αγώνα Sprint στην Αυστρία.

Συνολικά σε 16 από τους 20 αγώνες ο μελλοντικός οδηγός της Aston Martin στάθηκε άτυχος. Τα προβλήματα κινητήρα προκάλεσαν τέσσερις από τις πέντε εγκαταλείψεις του Αστουριανού και επηρέασαν αρκετούς άλλους αγώνες, όπως το ντεμπούτο στο Μπαχρέιν και το Όστιν, στο οποίο ο Ισπανός έπρεπε να εκτίσει ποινή στη σχάρα της εκκίνησης.

Ο Alonso ενεπλάκη και σε αρκετά συμβάντα, όπως στην επαφή με τον Schumacher στην Ίμολα αλλά και με τον Hamilton στο Σπα, περιπτώσεις στις οποίες επίσης δεν έφερε ευθύνη.

Επίσης είχε πολλά προβλήματα και κατά τη διάρκεια των κατατακτήρωιν, όπως στη Μελβούρνη, όταν ένα πρόβλημα στα υδραυλικά τον εμπόδισε να παλέψει για μια πιθανή θέση στην πρώτη σειρά.

Αντίθετα, η κίνηση τον καθυστέρησε στην Ισπανία, στο Silverstone και στο Zandvoort. Είχε και μερικά αργά στοπ, όπως στο Μαϊάμι, βρέθηκε αντιμέτωπος με λανθασμένες στρατηγικές, όπως στη Σουζούκα, ενώ εξέτισε και ποινές, πάλι στο Μαϊάμι, αλλά και Μόντρεαλ.

Είναι δύσκολο να γίνει ακριβής καταμέτρηση των βαθμών που έχασε ο Alonso, αλλά εκτιμάται πως είναι περισσότεροι από 50! Ένα νούμερο που θα τον έβαζε στη μάχη με τον Norris για την πρωτιά στο πρωτάθλημα των… best of the rest!