Πόσο κοστίζει κάθε… βαθμός στη Formula 1


Οι 18 από τους 20 πιλότους του φετινού grid έχουν ήδη βαθμολογηθεί. Πόσο… κοστίζει στις ομάδες τους, όμως, κάθε βαθμός;

  • ΓΙΑΝΝΗΣ-ΜΑΡΙΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
  • 26/11/2020

Formula 1. Ένα άθλημα στο οποίο τα εκατομμύρια δίνουν και παίρνουν. Οι ομάδες τα δίνουν, οι πιλότοι τα παίρνουν. Όχι όλοι. Κάποιοι εισπράττουν περισσότερα. Κάποιοι λιγότερα. Μνα φυσικά όλοι κρίνονται με βάση την απόδοσή τους.

Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει το βαθμολογική… value for money των πιλότων, δηλαδή πόσο κοστίζει σε κάθε βαθμός τον οποίον έχουν κατακτήσει έως τώρα στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, με βάση το ποσόν που προβλέπεται στο βασικό συμβόλαιό τους.

ΟΙ αριθμοί λένε την αλήθεια τις περισσότερες φορές, και οι 63 βαθμοί του Pierre Gasly μέχρι στιγμής, σε συνδυασμό με το μόλις 1 εκατομμύριο ευρώ του συμβολαίου του, «μεταφράζονται» σε μόλις 15.873,02 βαθμούς για κάθε βαθμό! Ο Γάλλος της AlphaTauri είναι ο πιο… οικονομικός πιλότος του grid, έχοντας συν τοις άλλοις και μία νίκη στη Μόντσα!

Στον αντίποδα, από τους πιλότους που έχουν καταφέρει να πάρουν έστω έναν πόντο φέτος, ο πιο… ακριβός είναι ο Kevin Magnussen. Ο Δανός εισπράττει 2 εκατ. ευρώ από την Haas, όμως έχει μόλις έναν βαθμό έως τώρα!

Υπάρχουν, βεβαίως, και οι δύο πιλότοι της Williams. Τόσο ο George Russell όσο και ο Nicolas Latifi εισπράττουν από την αγγλική ομάδα από 750.000 ευρώ, όμως ακόμα είναι στο «μηδέν» από πλευρές βαθμολογικής συγκομιδής.

Όσο για τους… καλοπληρωμένους με βάση τα συμβόλαιά τους, ο Lewis Hamilton με τους 307 βαθμούς που έχει έως τώρα, «κοστίζει» σχεδόν 153.000 ευρώ στη Mercedes, μιας και το συμβόλαιό του είναι 47 εκατ. Ευρώ.

Ο Sebastian Vettel των 35 εκατ. ευρώ και των 33 βαθμών, «κοστίζει» στη Ferrari περισσότερο από 1 εκατ. ευρώ ανά βαθμό.

Ο πίνακας αποτυπώνει τα ποσά των συμβολαίων των πιλότων, τους έως σήμερα φετινούς βαθμούς τους, την αναλογία συμβολαίου ανά βαθμό και τις νίκες τους στους 14 αγώνες που έχουν διεξαχθεί μέχρι τώρα.