Preview GP Ισπανίας: Επιστροφή για τα καλά στην Ευρώπη


Η Formula 1 επιστρέφει και παραμένει (ως επί το πλείστον) στην Ευρώπη, ξεκινώντας από το πάντα κρίσιμο Ισπανικό Grand Prix.

  • ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 18/5/2022

Από το 1991, η Formula 1 επισκέπτεται αδιαλείπτως το Circuit de Barcelona-Catalunya, στην πίστα που κατασκευάστηκε στο πλαίσιο της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 1992 από τη Βαρκελώνη. Αποτέλεσε, μάλιστα, τον χώρο στον οποίο ξεκίνησε και τελείωσε ο αγώνας για το αγώνισμα της ομαδικής ποδηλασίας. 

Η πρεμιέρα σηματοδοτήθηκε από τη μεγάλη μάχη ανάμεσα στον Ayrton Senna και τον Nigel Mansell, ενδεικτική της συνέχειας της παρουσίας αυτής της πίστας το καλεντάρι. Το βρόχινο έπος του Michael Schumacher το 1996, η αποκαρδιωτική εγκατάλειψη του Mika Hakkinen το 2001, η νίκη του Pastor Maldonado το 2012 και του Max Verstappen το 2016, ως και τη μάχη των Verstappen και Lewis Hamilton στην περυσινή έκδοση του αγώνα αποτελούν μερικές από τις πιο εμβληματικές στιγμές στο Montmelo.

Η πίστα των 4,6 χιλιομέτρων έχει το τέλειο μείγμα αργών και γρήγορων στροφών, καθώς και τη μεγάλη ευθεία εκκίνησης/τερματισμού, κάτι που καθιστά τη διαδρομή ιδανική για τη διεξαγωγή των χειμερινών δοκιμών (εδώ και μία και πλέον δεκαετία), αλλά όχι και τόσο καλή για τους αγώνες.

Οι ομάδες γνωρίζουν πολλά για την πίστα, οι οδηγοί ξέρουν κάθε μυστικό της, και η ροή της είναι λιγότερη από την ενδεδειγμένη για μάχες. Ίσως τα νέα μονοθέσια να αμβλύνουν κάπως αυτά τα προβλήματα, αλλά το πιο σημαντικό είναι πως ήδη γίνονται εργασίες να αφαιρεθεί το chicane στο τέλος του γύρου, ώστε να μπορούν οι οδηγοί να μένουν πίσω από το προπορευόμενο μονοθέσιο και να υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες για προσπεράσματα στο τέλος της μεγάλης ευθείας.

Από τη σκοπιά των ελαστικών

Για τον αγώνα στην Ισπανία, η Pirelli έχει επιλέξει τις C1, C2 και C3 γόμες, τις πιο σκληρές της γκάμας της.

Ο επικεφαλής της Pirelli Motorsport, Mario Isola, δήλωσε σχετικά:

«Είναι δύσκολο να πούμε πολλά για τη Βαρκελώνη που δεν έχουν ειπωθεί ήδη, καθώς είναι ίσως η πιο γνωστή πίστα στο καλεντάρι για τους οδηγούς, με την διάταξή της να την κάνει ιδανική για δοκιμές.

«Έχει λίγο από όλα , με τον πολύ τεχνικό τρίτο τομέα να είναι ιδιαίτερα σημαντικός όσον αφορά τη φροντίδα των ελαστικών. Ως αποτέλεσμα, οι ομάδες θα έχουν μια καλή ευκαιρία να αξιολογήσουν την πρόοδο που έχουν σημειώσει με τα αυτοκίνητά τους από την αρχή της σεζόν, αν και ο καιρός θα είναι πολύ πιο ζεστός και πιθανότατα θα υπάρχει πολύ περισσότερη έμφαση στο σκληρό ελαστικό απ' ό,τι στις δοκιμές, κάτι που ίσως θα είναι το κλειδί για τον αγώνα.»

Το πρόγραμμα του αγώνα - Ζωντανή μετάδοση από ΕΡΤ, COSMOTE TV και F1 TV Pro:

Παρασκευή 20/5:

FP1: 15:00-16:00

FP2: 18:00-19:00

Σάββατο 21/5:

FP3: 14:00-15:00

Κατατακτήριες: 17:00-18:00

Κυριακή 22/5:

Αγώνας: 16:00

Πληροφορίες για το Grand Prix:

Πρώτο GP: 1991

Μήκος πίστας: 4,675 χιλιόμετρα

Γύροι: 66

Απόσταση αγώνα: 308,424 χιλιόμετρα

Ρεκόρ γύρου: 1:18.149 - Max Verstappen, 2021