Preview GP Ολλανδίας: Ξανά στις Κάτω Χώρες!


Η Formula 1 καταφτάνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στην Ολλανδία, σε μία πίστα βγαλμένη από το χρονοντούλαπο της ιστορίας.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ / ΦΩΤΟ: RED BULL CONTENT POOL
  • 31/8/2022

Zandvoort: η παραλιακή πίστα στην Ολλανδία που στις απαρχές του σπορ έγινε ο τόπος διεξαγωγής του Ολλανδικού Grand Prix.

Η πίστα του Zandvoort κατασκευάστηκε στην αρχική της μορφή το 1948, και αποτελεί ακόμα μία διαδρομή που χτίστηκε στη γεμάτη ενθουσιασμό για το motorsport μεταπολεμική Ευρώπη.

Το πρώτο GP σε επίπεδο F1 διοργανώθηκε εκεί το 1952, με τον Alberto Ascari να κερδίζει, κάνοντας το 1-2-3 για τη Ferrari. Μέχρι και το 1985, η Formula 1 επισκέφθηκε την πίστα 16 φορές, με τον Jim Clark να είναι ο πολυνίκης εκεί, με 4 πρωτιές (1963, 1964, 1965, 1967).

Έκτοτε, άλλες κατηγορίες αγώνων, όπως το DTM, η Formula 3 και τα GT επισκέφθηκαν το Zandvoort, το οποίο είχε γνωρίσει ελάχιστες αλλαγές και βελτιώσεις μέσα σε αυτές τις τρεις δεκαετίες.

Με την άνοδο του Max Verstappen στο σπορ, και την εκτόξευση της δημοφιλίας του στην πατρίδα του, η F1 είδε την προοπτική ενός αγώνα στις Κάτω Χώρες «με καλό μάτι», κι άρχισε να εξετάζει τις επιλογές της.

Το Assen υπήρξε για ένα διάστημα η επικρατέστερη επιλογή για την επιστροφή στην Ολλανδία, εντούτοις αποφασίστηκε να ανακαινιστεί και να βελτιωθεί σε κάθε τομέα το Zandvoort, στα παράλια της Βόρειας Θάλασσας, μερικά χιλιόμετρα δυτικά του Άμστερνταμ.

Το αποτέλεσμα ήταν δύο στροφές με κλίση (Τ3 και Τ14) για την διευκόλυνση των προσπεράσεων, ανανεωμένες υποδομές στο paddock, βελτιώσεις σε επίπεδο ασφάλειας, στην ούτως ή άλλως πολύ στενή, πολύ κλειστή και πολύ τεχνική διαδρομή.

Από τη σκοπιά των ελαστικών

Για την επιστροφή στην Ολλανδία, η Pirelli φέρνει τις C1 (σκληρή), C2 (μέση) και C3 (μαλακή) γόμες.

Ο επικεφαλής της Pirelli Motorsport, Mario Isola, δήλωσε σχετικά:

«Το Zandvoort αποδείχθηκε μια θεαματική προσθήκη στο καλεντάρι πέρυσι, και τα πιο απαιτητικά μέρη για τα ελαστικά είναι οι στροφές 3 και 14, οι οποίες περνιούνται με μεγάλη ταχύτητα και τοποθετούν σταθερές συνδυασμένες δυνάμεις στο αυτοκίνητο: κάθετη δύναμη καθώς και πλευρικές δυνάμεις.

«Μαζί με τις υπόλοιπες απαιτήσεις της διάταξης της πίστας, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε επιλέξει να διαθέσουμε τις τρεις πιο σκληρές γλομες για μόλις τέταρτη φορά το 2022, μετά το Μπαχρέιν, την Ισπανία και τη Μεγάλη Βρετανία. Ο φετινός συνδυασμός των ελαστικών με τα νέα μονοθέσια θα πρέπει να κάνουν το προσπέρασμα ευκολότερο σε μια πίστα όπου ήταν δύσκολο να περάσεις πέρυσι: η πλειοψηφία των οδηγών έκανε μόλις ένα pit stop για να διατηρήσει τη θέση στην πίστα, αλλά αυτή τη φορά θα μπορούσε να δοθεί περισσότερη έμφαση στις πιο μαλακές γόμες – κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερες στρατηγικές δύο στοπ και τους οδηγούς να πιέσουν ακόμη περισσότερο».

Το πρόγραμμα του αγώνα - Ζωντανή μετάδοση από ΕΡΤ, COSMOTE TV και F1 TV Pro:

Παρασκευή 2/9:

FP1: 13:30-14:30

FP2: 17:00-18:00

Σάββατο 3/9:

FP3: 13:00 έως 14:00

Κατατακτήριες: 16:00 έως 17:00

Κυριακή 4/9:

Αγώνας: 16:00

Πληροφορίες για το Grand Prix:

Πρώτο GP: 1952

Γύροι: 72

Μήκος πίστας: 4,259 χλμ

Απόσταση αγώνα: 306,648 χλμ