Preview GP Ρωσίας: Εκεί που δεν κάνει κρύο!


Στο θερινό, παραθαλάσσιο θέρετρο της Ρωσίας, στο Σότσι, η F1 ετοιμάζεται για το επόμενο κεφάλαιο αυτής της συναρπαστικής σεζόν.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 21/9/2021

Από το 2014, η Formula 1 επισκέπτεται αδιάλειπτα τη Ρωσία, και συγκεκριμένα το Ολυμπιακό Χωριό του Σότσι, απότοκο των Χειμερινών Αγώνων του ίδιου έτους.

Η πίστα, σχεδίασης Hermann Tilke ασφαλώς, περνά δίπλα από διάφορα στάδια και αθλητικές εγκαταστάσεις που χρησιμοποιήθηκαν στους Αγώνες, ενώ η Κασπία Θάλασσα, στις ακτές της οποίας βρίσκεται όλη η πόλη, συνθέτει ένα όμορφο και σχεδόν μη-γνώριμο για Ρωσία σκηνικό.

Είναι σχετικά μεγάλη σε μήκος, αγγίζοντας σχεδόν τα 6 χιλιόμετρα, και είναι τρομερά επίπεδη, με ελάχιστες (ειδεμή ανεπαίσθητες) υψομετρικές διαφορές. Αυτό που τη χαρακτηρίζει είναι το πρώτο sector, με τη μεγάλη ευθεία και την καμπή με τέρμα γκάζι (που για κάποιο λόγο μετρά ως στροφή!), όπως επίσης και η Στροφή 3, όπου για 750 μέτρα οι οδηγοί στρίβουν σταθερά αριστερά, δοκιμάζοντας την πρόσφυση των ελαστικών και την δική τους αντοχή στις πλευρικές δυνάμεις G.

Το προσπέρασμα είναι δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο, ιδίως στα φρένα για τη Στροφή 2, όπου έχουν γίνει αρκετά συμβάντα από το 2014.

Καιρικά, ποτέ δεν έχουμε δει αγώνα να επηρεάζεται από δυσμενείς καιρικές συνθήκες στο Σότσι, όμως για το τρέχον Σ/Κ, προβλέπεται βροχή για την Παρασκευή και το Σάββατο, προτού επιστρέψει ο ήλιος για την Κυριακή.

Από τη σκοπιά των ελαστικών

Για τον Ρωσικό αγώνα, η Pirelli διαθέτει φέτος τις C3 (σκληρή), C4 (μεσαία) και C5 (μαλακή) γόμες.

Ο επικεφαλής της Pirelli Motorsport, Mario Isola, δήλωσε σχετικά:

«Έχουμε δει στο παρελθόν ότι υπήρχαν πολλές διαφορετικές στρατηγικές. Πέρυσι, η C5 απέδωσε καλύτερα από το αναμενόμενο και η φθορά μειώθηκε σε όλες τις γόμες. Στο παρελθόν, ορισμένοι οδηγοί έχουν δοκιμάσει ακόμη και μια πολύ γρήγορη αλλαγή στη σκληρή γόμα, και προσπάθησαν να πάνε με αυτήν μέχρι το τέλος, αλλά πέρυσι αυτό δεν ήταν αρκετά εφικτό καθώς η άσφαλτος είχε φθαρεί και δεν είναι τόσο ομαλή όσο στο παρελθόν.».

Το πρόγραμμα του τριημέρου – Τηλεοπτική κάλυψη από την ΕΡΤ, το COSMOTE TV και το F1 TV Pro:

Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου

FP1: 11:30-12:30

FP2: 15:00-16:00

Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου

FP3: 12:00-13:00

Κατατακτήριες: 15:00-16:00

Κυριακή 26 Σεπτεμβρίου

Αγώνας: 15:00

Πληροφορίες για το Grand Prix

Πρώτο GP: 2014

Μήκος πίστας: 5,848 χιλιόμετρα

Γύροι: 53

Απόσταση αγώνα: 309,745 χιλιόμετρα

Ρεκόρ γύρου: 1:35.761 (Lewis Hamilton, Mercedes, 2019)