Preview και πρόγραμμα GP Γαλλίας: Μασσαλιώτικος αέρας


Η Formula 1 ταξιδεύει στον γαλλικό νότο, και συγκεκριμένα την πόλη του Λε Καστελέ, για τον 12ο αγώνα της φετινής σεζόν.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 20/7/2022

Η φράση Grand Prix είναι γαλλική, σημαίνει μεγάλο βραβείο. Οι πρώτοι μεγάλες αυτοκινήτου στις αρχές του περασμένου αιώνα διεξήχθησαν στη Γαλλία.

Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός χρωστά πολλά και σε αυτόν τον λαό, που αγάπησε όσο ελάχιστοι την ταχύτητα, με τον σικ τρόπο που τον διαπνέει σε κάθε έκφανση της ζήσης.

Είναι απορίας άξιον, λοιπόν, πώς το Γαλλικό Grand Prix, το παλαιότερο στην ιστορία, δεν στέριωσε για πολύ σε καμία πίστα, κι έχει αλλάξει 16 από αυτές.

Πλέον, σπίτι του είναι το Circuit Paul Ricard, που από μόνο του είναι μία τεράστια ιστορία.

Ο Paul Ricard θεωρείται ο πατέρας του παστίζ, ο άνθρωπος που το βιομηχανοποίησε και το πούλησε μαζί, χτίζοντας μία αμύθητη περιουσία. Με τον πακτωλό χρημάτων που είχε στη διάθεσή του, ο Ricard, φίλος της αυτοκίνησης και των αγώνων, θέλησε να κατασκευάσει μία πίστα κοντά στο Λε Καστελέ, που συνορεύει με τη Μασσαλία.

Άνοιξε τις πύλες του για το κοινό στις 19 Απριλίου 1970, κι έγινε το «σπίτι» του αγώνα την περίοδο 1971-1983 σποραδικά, ενώ από το 1885 και για μία πενταετία ήταν αποκλειστικά το μέρος διεξαγωγής του.

Με τον θάνατο του Ricard το 1999, η πίστα πέρασε στα χέρια εταιρείας συμφερόντων Bernie Ecclestone, ο οποίος προχώρησε σε ριζική ανανέωση των εγκαταστάσεων, αλλά και την ίδια τη χάραξη, μετατρέποντάς τη σε πίστα δοκιμών ως Paul Ricard High Tech Test Track.

Από τη σκοπιά των ελαστικών

Για τον αγώνα στο γαλλικό νότο, η Pirelli έχει διαθέσει τις C2, C3 και C4 γόμες.

Ο επικεφαλής της Pirelli Motorsport, Mario Isola, δήλωσε σχετικά:

«Το φετινό Γαλλικό Grand Prix πραγματοποιείται σχεδόν ένα μήνα αργότερα από πέρυσι, όταν έβρεχε το πρωί της Κυριακής, επομένως είναι λογικό να περιμένουμε υψηλότερες θερμοκρασίες. Η φετινή γενιά ελαστικών και γομών είναι διαφορετική και πιο ανθεκτική στην υπερθέρμανση από εκείνα των 13 ιντσών που χρησιμοποιήθηκαν πέρυσι, οπότε θα πρέπει να δούμε πώς θα επηρεάσει αυτό τη στρατηγική.

«Μάλιστα, το Paul Ricard ήταν η πίστα όπου έκαναν το ντεμπούτο τους τα ελαστικά 18 ιντσών, σε ένα τεστ με τη Renault και τον Sergey Sirotkin το 2019».

Το πρόγραμμα του τριημέρου - Τηλεοπτική κάλυψη από ΕΡΤ, COSMOTE TV και F1 TV Pro.

Παρασκευή 22 Ιουλίου:

FP1: 15:00-16:00

FP2: 18:00-19:00

Σάββατο 23 Ιουλίου:

FP3: 14:00-15:00

Κατατακτήριες: 17:00 – 18:00

Κυριακή 24 Ιουλίου:

Αγώνας: 16:00

Πληροφορίες για τον αγώνα:

Πρώτο GP: 1950

Μήκος πίστας: 5.842 km

Γύροι: 53

Περισσότερες νίκες (οδηγοί): Michael Schumacher (8)

Περισσότερες νίκες (κατασκευαστές): Ferrari (17)