Preview και πρόγραμμα GP Μαϊάμι: Πάρτι στη Φλόριντα


Η Formula 1 επισκέπτεται για δεύτερη φορά την πόλη του Μαϊάμι, εδραιώνοντας εντονότερα εαυτόν στο αμερικανικό zeitgeist.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ
  • 3/5/2023

Μετά από χρόνια συνεχόμενων προσπαθειών και σχεδιασμών, η Formula 1 θα καταφτάσει στο Μαϊάμι το προσεχές Σαββατοκύριακο για τον δεύτερο αγώνα στην μεγάλη πόλη της Φλόριντα.

Από το 2017, όταν η Liberty Media έγινε η κάτοχος των εμπορικών δικαιωμάτων της F1, ξεκίνησε η προσπάθεια για εδραίωση του σπορ στην αμερικανική αγορά, το «Ελ Ντοράντο» του σπορ, καθώς για χρόνια προσπαθούσε να βρει τρόπο να καρπωθεί τον... χρυσό της, δίχως αντίκρυσμα.

Με τον δεύτερο επί αμερικανικού εδάφους, η F1 πλέον μπαίνει για τα καλά στον χώρο του αθλητικού γίγνεσθαι της χώρας, «κατακτώντας» την ανατολική ακτή, προτού επιστρέψει στο Λας Βέγκας αργότερα φέτος.

Όπως είναι η νόρμα με τις νέες προσθήκες στο καλεντάρι, το Miami International Autodrome αποτελεί ένα σιρκουί πόλης, προϊόν εξαιρετικά πολύπλοκων προσομοιώσεων, που σύμφωνα με την F1 έδωσε 36 διαφορετικές χαράξεις για την διαδρομή, προτού επιλεγεί η συγκεκριμένη.

Η τοποθεσία έπαιζε σημαντικό ρόλο για το σπορ, και μετά από αρκετές δυσκολίες, το Hard Rock Stadium, έδρα της ομάδας των Miami Dolphins στο NFL, επελέγη ως το... φόντο για το Grand Prix. Επί της ουσίας, η πίστα έχει κατασκευαστεί στον περιβάλλοντα χώρο και το parking του σταδίου.

Έχει μήκος 5,4 χιλιομέτρων, διαθέτει 19 στροφές, και χαρακτηρίζεται από αρκετά υψηλές τελικές ταχύτητες, γρήγορες στροφές και περάσματα από σημεία που η άσφαλτος είναι άνιση και δυσκολεύει τους οδηγούς.

Από τη σκοπιά των ελαστικών

Για τον δεύτερο αγώνα στη Φλόριντα, η Pirelli έχει επιλέξει τις C2, C3 και C4 γόμες. 

Ο επικεφαλής της Pirelli Motorsport, Mario Isola, δήλωσε σχετικά:

«Αυτό το Σαββατοκύριακο, η Formula 1 θα αγωνιστεί στο Μαϊάμι για τον πρώτο από τους τρεις γύρους στις Ηνωμένες Πολιτείες στο φετινό καλεντάρι, μαζί με την παραδοσιακή πλέον επίσκεψη στο Ώστιν και τον πολυαναμενόμενο αγώνα στο Λας Βέγκας.

«Στον πρώτο αγώνας που διεξήχθη στην πίστα γύρω από το Hard Rock Stadium πέρυσι, τα ελαστικά συμπεριφέρθηκαν όπως αναμενόταν στην άσφαλτο, η οποία είχε μάλλον ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, κυρίως λόγω μιας πολύ υψηλής "μικρο-τραχύτητας". Γνωρίζουμε ότι η πίστα έχει πλέον ανακαινιστεί πλήρως και θα πρέπει να ελέγξουμε κατά τη συνήθη επιθεώρηση που προηγείται της έναρξης του Σαββατοκύριακου εάν θα υπάρξουν σημαντικές αλλαγές στα χαρακτηριστικά της. Φέραμε τα μεσαία ελαστικά στη γκάμα (C2, C3 και C4), επίσης λόγω του γεγονότος ότι μπορούμε να περιμένουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες: πέρυσι η άσφαλτος έφτασε σχεδόν τους 60°C».

Το πρόγραμμα του αγώνα - Ζωντανή μετάδοση από ΑΝΤ1, ΑΝΤ1 Plus και F1 TV Pro:

Παρασκευή 5/5:

FP1: 21:00-22:00

FP2: 00:30-01:30

Σάββατο 6/5:

FP3: 19:30-20:30

Κατατακτήριες: 23:00-00:00

Κυριακή 7/5:

Αγώνας: 22:30

Πληροφορίες για το Grand Prix:

Πρώτο GP: 2022

Μήκος πίστας: 5,412 χιλιόμετρα

Γύροι: 57

Απόσταση αγώνα: 308,326 χιλιόμετρα