Preview και πρόγραμμα GP Πόλης του Μεξικού: Τεκίλα και πάρτι


Το Μεξικό βάζει πάλι τα καλά του για να υποδεχτεί τη Formula 1, και με τους τίτλους να έχουν κριθεί, όλοι παλεύουν για τους εαυτούς τους.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: RED BULL CONTENT POOL
  • 26/10/2022

Ήταν το 1959, όταν ο πατέρας των αδερφών Ricardo και Pedro Rodriguez, όντας σύμβουλος του τότε προέδρου του Μεξικού, θέλησε να τον πείσει να κατασκευάσει μία πίστα στην καρδιά της πρωτεύουσας της χώρας.

Όπερ κι εγένετο, και στο αθλητικό σύμπλεγμα Magdalena Mixiuhca κατασκευάστηκε το Autodromo Hermanos Rodriguez, που πήρε το όνομά του από τους πιο επιτυχημένους (ως τότε) Μεξικανούς οδηγούς.

Οι εργασίες διήρκησαν λιγότερο από έναν χρόνο, αφού μεταξύ άλλων χρησιμοποιήθηκαν και δρόμοι του ίδιου του πάρκου, οπότε μειώθηκε αισθητά η περίοδος κατασκευής.

Δεν άργησε να έρθει και το πρώτο Grand Prix της Formula 1 στη χώρα, αφού το 1963 έγινε ο πρώτος αγώνας εκεί. Νικητής τότε ήταν o Jim Clark, και για τα επόμενα χρόνια το Μεξικό αποτελούσε το φινάλε των πρωταθλημάτων.

Ως σιρκουί, έχει την ιδιαιτερότητα να βρίσκεται σε υψόμετρο άνω των 2000 μέτρων, με δεδομένο ότι η Πόλη του Μεξικού είναι χτισμένη πάνω στη Valle de México, ένα λεκανοπέδιο στα νότια της χώρας.

Αυτό σημαίνει πως οι κινητήρες δυσκολεύονται να βρουν τον απαραίτητο αέρα για να αποδώσουν τα μέγιστα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα μονοθέσια, που δεν παράγουν τα ίδια επίπεδα κάθετης δύναμης. Για αυτό και βλέπουμε το παράδοξο της χρήσης μεγάλων πίσω αεροτομών σε μία διαδρομή με μεγάλες ευθείες, αφού επί της ουσίας δεν υπάρχει αρκετός αέρας για να χρησιμοποιηθούν οι πιο λεπτές πτέρυγες χωρίς να χαθεί χρόνος στο υπόλοιπο του γύρου.

Από τη σκοπιά των ελαστικών

Για το GP στο Μεξικό, η Pirelli θα διαθέσει τις C2, C3 και C4 γόμες.

Ο επικεφαλής της Pirelli Motorsport, Mario Isola, δήλωσε σχετικά:

«Κατά τη διάρκεια μιας σεζόν, τα ελαστικά μας πρέπει να ανταπεξέλθουν σε μια μεγάλη ποικιλία συνθηκών ανάλογα με τα μεμονωμένα χαρακτηριστικά κάθε πίστας. Αν κοιτάξετε στους δύο τελευταίους αγώνες, η Suzuka αφορούσε τις πλευρικές δυνάμεις και το Austin ήταν καλά ισορροπημένο αεροδυναμικά, αλλά το Μεξικό αυτό το Σαββατοκύριακο εστιάζει στην πρόσφυση και το φρενάρισμα.

«Η πίστα Hermanos Rodriguez δεν προσφέρει πολύ πρόσφυση και οι απαιτήσεις στα ελαστικά είναι αρκετά χαμηλές, καθώς τα αυτοκίνητα δεν δημιουργούν μεγάλη πίεση στον αέρα σε μεγάλο υψόμετρο, ειδικά σε αργές στροφές.»

Το πρόγραμμα του τριημέρου – Τηλεοπτική κάλυψη από την ΕΡΤ, το COSMOTE TV και το F1 TV Pro:

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου

FP1: 21:00-22:00

Σάββατο 29 Οκτωβρίου

FP2: 00:00-01:00

FP3: 20:00-21:00

Κατατακτήριες: 23:00-00:00

Κυριακή 30 Οκτωβρίου

Αγώνας: 22:00

Πληροφορίες για το Grand Prix:

Πρώτο GP: 1963

Μήκος πίστας: 4,304 χιλιόμετρα

Γύροι: 71

Απόσταση αγώνα: 305,354 χιλιόμετρα