Preview και πρόγραμμα GP Σάο Πάολο: Σάμπα και sprint


Το Σάο Πάολο ανοίγει τις πύλες του για τη Formula 1, και μαζί με το sprint qualifying προβλέπεται να προσφέρει θέαμα και δράση.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ - ΦΩΤΟ: RED BULL CONTENT POOL
  • 9/11/2022

Ένα ακόμα Grand Prix που είχε χάσει την θέση του στο πρόγραμμα της F1 λόγω της πανδημίας ήταν αυτό της Βραζιλίας, ή του Σάο Πάολο όπως λέγεται πλέον, με δεδομένο ότι η τοπική κυβέρνηση στηρίζει και χρηματοδοτεί τον αγώνα από τη φετινή σεζόν.

Η χώρα του καφέ λατρεύει τη Formula 1, και έχει χαρίσει στο σπορ σπουδαίους οδηγούς, όπως ο πρώτος της πρωταθλητής, Emerson Fittipaldi, ο Ayrton Senna, o Rubens Barichello κι ο Felipe Massa.

Το Autodromo Jose Carlos Pace, όπως είναι η πλήρης ονομασία του, κατασκευάστηκε το 1938, ως Interlagos, που μεταφράζεται ως ο τόπος ανάμεσα σε δύο λίμνες. 

Οι σχεδιαστές της πίστας άντλησαν έμπνευση από την Brooklands (μία από τις παλαιότερες διαδρομές στην ιστορία του motorsport), το Roosevelt Raceway και το Montlhery για να αποδώσουν το τελικό αποτέλεσμα, που λίγο έχει αλλάξει ανά τα χρόνια.

Διοργάνωσε το πρώτο του GP το 1973, ενώ ο αδικοχαμένος Pace κέρδισε εκεί το '75.

Κύριο χαρακτηριστικό της πίστας είναι οι χαμηλής και μεσαίας ταχύτητας στροφές, με το μόνο πραγματικό flat-out σημείο σε αυτήν το κομμάτι από την έξοδο της Juncao ως τα φρένα για τα Senna-S, που ανοίγουν τον γύρο.

Χρειάζεται καλή μηχανική πρόσφυση και ισορροπία, ενώ το σχετικά μεγάλο υψόμετρο (765 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας) αποτελεί πρόκληση για τα αεροδυναμικά και τον κινητήρα, παρόμοια με αυτήν του Μεξικού, αν κι όχι σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Από τη σκοπιά των ελαστικών

Για το Interlagos, η Pirelli επέλεξε να δώσει τις C2, C3 και C4 γόμες στη διάθεση των ομάδων και των οδηγών.

Ο επικεφαλής της Pirelli Motorsport, Mario Isola, δήλωσε σχετικά:

«Η Formula 1 κατευθύνεται στο Interlagos αυτό το Σαββατοκύριακο: είναι ο μικρότερος γύρος της σεζόν μετά το Μονακό και το Μεξικό.

«Είναι μία ιστορική πίστα που έχει φορά ανάποδη αυτή του ρολογιού, και που διαθέτει κάποια γρήγορα κομμάτια και κάποια μεσαίας ταχύτητας, μαζί με τα 'Senna S'. 

«Οι απαιτήσεις στα ελαστικά δεν είναι υψηλές σε ό,τι αφορά την πρόσφυση και την πέδηση, γιατί η χάραξη έχει εξαιρετική ροή, ενώ δεν υπάρχουν αργές στροφές, οπότε οι ομάδες είναι σε θέση να ελέγξουν τη φθορά των πίσω ελαστικών.»

Το πρόγραμμα του αγώνα - Ζωντανή μετάδοση από ΕΡΤ, COSMOTE TV και F1 TV Pro:

Παρασκευή 11/11:

FP1: 17:30 έως 18:30

Κατατακτήριες: 21:00 έως 22:00

Σάββατο 12/11:

FP2: 17:30 έως 18:30

Sprint qualifying: 21:30 έως 22:30

Κυριακή 13/11:

Αγώνας: 20:00

Πληροφορίες για το Grand Prix:

Πρώτο GP: 1973

Γύροι: 71

Μήκος πίστας: 4,309 χλμ

Απόσταση αγώνα: 305,909 χλμ