«Αιδώς», μια λέξη άγνωστη στον Nelson Piquet…


Στις 17 Αυγούστου, ο Nelson Piquet Souto Maior θα γίνει 70 ετών. Φαίνεται, όμως, ότι τα τελευταία 35 χρόνια της ζωής του, και παρότι έφτασε σε πολύ υψηλό επίπεδο αγωνιστικά, κατακτώντας τρεις παγκόσμιους τίτλους στη Formula 1, δεν έχει ωριμάσει καθόλου.

Οι δηλώσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με τις οποίες αποκάλεσε «μικρό νέγρο» τον Lewis Hamilton, προκάλεσαν την μήνιν του κόσμου της Formula 1. Όχι σύσσωμου, διότι η Red Bull επέλεξε να τηρήσει «σιγήν ιχθύος», την ώρα που ακόμα και η Ferrari στηρίζει δημοσίως τη Mercedes και τον Hamilton σε αυτή την απαράδεκτη ρατσιστική «επίθεση» που δέχθηκε από τον Piquet.

Τι εννοούσα, όμως, λέγοντας πως ο Piquet δεν ωρίμασε καθόλου τις τελευταίες δεκαετίες; Μια ματιά στην ιστορία, αποδεικνύει πως ο Βραζιλιάνος δεν έγινε ξαφνικά αθυρόστομος.

Το 1988, όταν ήταν 36 ετών, ο Piquet έκανε σχόλια σε ένα περιοδικό για τον αντίπαλό του, Nigel Mansell, αποκαλώντας τον «αμόρφωτο κουφιοκέφαλο», ενώ από τα σχόλιά του δεν ξέφυγε ούτε η σύζυγος του Mansell, Roseanne, την οποία χαρακτήρισε «άσχημη». Ο Mansell ήταν ιδιαίτερα εξοργισμένος με τις προσωπικές επιθέσεις στην οικογένειά του, οι οποίες πίστευε ότι ήταν «εκτός λογικής».

Για να μην αναφερθούμε στον χαρακτηρισμό «gay» που είχε χρησιμοποιήσει αναφερόμενος στον Ayrton Senna, αλλά και το «γεροντάκος», όπως είχε χαρακτηρίσει τον Enzo Ferrari. Δηλαδή δύο προσωπικότητες του μηχανοκίνητου αθλητισμού, σαφώς πιο εμβληματικές από τον Piquet. Ο Piquet συνέχισε να αναφέρεται δημόσια στον Senna ως ομοφυλόφιλο μέχρι και το 2020, ήτοι 26 χρόνια μετά τον θάνατό του κορυφαίου Βραζιλιάνου πιλότου όλων των εποχών.

Για να φτάσουμε στο 2021, όταν κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης σε ένα βραζιλιάνικο podcast, ο πατέρας του Nelson Piquet jr. -πρωταγωνιστή του «Crashgate» του 2008 και μετέπειτα πρωταθλητή στη Formula E- χρησιμοποίησε τον ρατσιστικά προσβλητικό όρο «neguinho» όταν συζητούσε για ένα περιστατικό μεταξύ του Lewis Hamilton και του (συντρόφου της κόρης του, Kelly Piquet) Max Verstappen στο Βρετανικό Grand Prix του 2021.

Βέβαια, ο Piquet είχε φροντίσει να δείξει την… αγάπη του στο πρόσωπο του Hamilton μερικά χρόνια νωρίτερα. Το 2014 είχε βρεθεί στο βάθρο των νικητών του βραζιλιάνικου γκραν πρι, προκειμένου να «ανακρίνει» τους πρώτους τρεις του αγώνα.

Μια συνέντευξη που χαρακτηρίστηκε ως «η χειρότερη που έχει γίνει ποτέ» σε βάθρο αγώνα της Formula 1. Ο λόγος; Ο Βραζιλιάνος είπε στον Lewis Hamilton ότι τον ζηλεύει λόγω της κοπέλας του, στη συνέχεια ξέχασε να του κάνει ερώτηση και αργότερα επέστρεψε για να πάρει συνέντευξη από τον Hamilton αντί για τον νικητή του αγώνα, Nico Rosberg.

Δεν χρειάζεται να πούμε και να γράψουμε κάτι παραπάνω. Άλλωστε ο εμβληματικός Βραζιλιάνος συγγραφέας και ποιητής, Paulo Coelho, ο οποίος έχει επανειλημμένα ταχθεί κατά της προεδρίας του Jair Bolsonaro, σχολίασε την υπόθεση Piquet γράφοντας στο Twitter: «Αγαπητέ Lewis Hamilton, ο Piquet είναι σήμερα ο οδηγός του χειρότερου προέδρου στην ιστορία της Βραζιλίας. Οι ρατσιστικές φράσεις του καταδεικνύουν την απελπισμένη ανάγκη του να βρεθεί ξανά στο προσκήνιο. Ζητώ συγγνώμη εκ μέρους του λαού της Βραζιλίας, ο οποίος σας σέβεται και σας αγαπά».

Τα λόγια του Coelho έρχονται σε πλήρη αντιδιαστολή με τα όσα επιχείρησε να πει ο Rodrigo Piquet, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η λέξη «neguinho» χρησιμοποιείται με… αγάπη στην οικογενειακή γλώσσα στη Βραζιλία! Μια ανάρτηση, στην οποία έκανε «like» η Kelly Piquet, φέρνοντας σε προφανώς εξαιρετικά δύσκολη θέση τον σύντροφό της, ο οποίος την παραμικρή εμπλοκή δεν έχει με το συγκεκριμένο περιστατικό κι ουδέποτε έχει αναφερθεί με ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς εναντίον οποιουδήποτε αντιπάλου του εντός πίστας…