Από την αυστριακή "καθιέρωση", στην ιταλική… αποκαθήλωση!


Το Grand Prix της Γαλλίας ανήκει στο παρελθόν και η αξιολόγηση προσώπων και ομάδων μπορεί πλέον να γίνει με πιο ψύχραιμη ματιά.

Δίχως αμφιβολία, ο μεγάλος κερδισμένος του αγώνα στη Γαλλία ήταν ο Max Verstappen. Εβδομάδα με την εβδομάδα, ο Ολλανδός αποδεικνύει πόσο ταχύς είναι, ενώ έχοντας στα χέρια του ένα κορυφαίο μονοθέσιο, προσθέτει συνεχώς νίκες και βαθμούς στη συγκομιδή του.

Το σημαντικότερο, όμως, είναι ότι ο Verstappen κερδίσει διαρκώς και στον ψυχολογικό τομέα. Ξεκινά από θέση φαβορί το αγωνιστικό τριήμερο και δεν ζει με την αγωνία του… δεύτερου. Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό, μιας και η ψυχολογία είναι τεράστιας σημασίας κομμάτι στη Formula 1.

Ασφαλώς «κερδισμένος» είναι και ο Sergio Perez. Τρίτο συνεχόμενο βάθρο για τον Μεξικανό, ο οποίος μολονότι μέχρι και τις κατατακτήριες του Σαββάτου φαινόταν πως δεν μπορούσε να βρει ρυθμό, στον αγώνα της Κυριακής ήταν παραπάνω από ανταγωνιστικός.

Ο Perez αποδεικνύει αγώνα με τον αγώνα ότι θα ήταν «έγκλημα» εάν φέτος έμενε δίχως ομάδα, έπειτα από το άδοξο τέλος της συνεργασίας του με την Aston Martin. Και ότι η απόφαση του Dr. Helmut Marko να τον εμπιστευθεί, μπορεί να σημάνει την επιστροφή της Red Bull στην κορυφή του κόσμου.

Σε επίπεδο ομάδων, το βλέμμα πέφτει δικαιολογημένα στη McLaren. Διπλός τερματισμός στη βαθμολογούμενη δεκάδα, τρίτη δύναμη στον αγώνα και πλέον προσπέρασε τη Ferrari στη βαθμολογία των κατασκευαστών, δείχνοντας ιδιαίτερα δυνατή σε μια πίστα στην οποία η ταχύτητα του μονοθεσίου έπαιζε μεγάλο ρόλο. Και λογικά και στην Αυστρία θα τη δούμε ιδιαίτερα ανταγωνιστική.

Μεγάλη «χαμένη» σε ακόμα έναν αγώνα είναι φυσικά η Mercedes. Ο χρόνος κυλά και η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια δεν δείχνει να μπορεί να αντιδράσει στο ανηλεές «σφυροκόπημα» της Red Bull. Ίσως να μην ήταν ποτέ έτοιμοι στη Mercedes για μια τόσο ραγδαία αντιστροφή του σκηνικού, μιας και δεν υπήρξε κανένα «σημάδι» πως η Red Bull θα ήταν τόσο πολύ βελτιωμένη το 2022. Όμως από μία ομάδα του βεληνεκούς της Mercedes θα περίμενε κανείς μια πιο δυναμική αντίδραση, ειδικά από τη στιγμή που τα γκραν πρι περνούν και δεν είναι απλά ένα… τυχαίο γεγονός η παρουσία της Red Bull στην κορυφή.

Για τον Valtteri Bottas δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Ταχύτερος την Παρασκευή, το Σάββατο πληροφορήθηκε κι επίσημα πως το 2022 δεν θα ανήκει στο δυναμικό της Mercedes, και κάπως έτσι μπορεί να δικαιολογηθεί η… γκρίνια του, ειδικά στο τελευταίο κομμάτι του αγώνα.

Το ζητούμενο είναι, πώς θα αντιδρά ο Φινλανδός στο μέλλον. Απαλλαγμένος, πλέον, από το… άγχος της εξασφάλισης ενός νέου συμβολαίου με τη Mercedes, δεν αποκλείεται να τον δούμε να μην υπακούει στις εντολές της ομάδας, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την προσπάθεια της Mercedes να επιστρέψει στην κορυφή.

«Χαμένη» φυσικά, ήταν και η Ferrari. Πολύ κακός αγώνας για τη «σκουντερία», με τα δύο μονοθέσιά της να τερματίζουν εκτός βαθμών, ενδεικτικό του ότι το «Πολ Ρικάρ» είναι μια πίστα που σε καμία περίπτωση δεν ταιριάζει στο φετινό ιταλικό μονοθέσιο