Βαρετό...


Στιγμή αυτοκριτικής ή απλά μια… αυθόρμητη αντίδραση; Όπως και να ερμηνεύσει κανείς τα λεγόμενα του Sebastian Vettel έπειτα από τον αγώνα στο Αζερμπαϊτζάν, το αποτέλεσμα δεν αλλάζει. «Είναι βαρετό. Δεν συμβαίνει στους τελευταίους τέσσερις αγώνες, αλλά τα τελευταία τέσσερα χρόνια» είπε ο Γερμανός, όταν ρωτήθηκε για τον αγώνα στο Μπακού.

Δεν θα μπορούσε να βρει καλύτερη λέξη από το «boring» ο Vettel. Όντως, έτσι είναι. Τα πράγματα εξελίσσονται εντελώς… βαρετά φέτος. Όχι διότι η Mercedes έχει αντιστρέψει πλήρως την εικόνα των οκταήμερων δοκιμών του χειμώνα στη Βαρκελώνη. Ναι, τότε που η Ferrari ήταν με διαφορά η ταχύτερη ομάδα και στη Mercedes έδειχναν πολύ προβληματισμένοι για το γεγονός πως το δικό τους μονοθέσιο δεν… έστριβε!

Πόσο άλλαξαν, όμως, τα πράγματα από τη Βαρκελώνη μέχρι τη… Βαρκελώνη; Έχετε δίκιο. Ο αγώνας στην Καταλονία είναι σε δύο εβδομάδες. Όμως η Ferrari θα επιστρέψει στον τόπο του χειμερινού θριάμβου της, ούσα φυσικά όχι το φαβορί. Το παραδέχθηκε ο ίδιος ο Vettel, οπότε ό,τι και να πούμε εμείς, είναι εκ του περισσού.

Η ουσία είναι πως η Ferrari βιώνει ένα εκ προμελέτης έγκλημα. Δίχως υπερβολή. Αυτό που έκαναν τον χειμώνα στο Μαρανέλο ήταν έγκλημα. Τελεία και παύλα. Αντί να «πατήσουν» στα καλά της περυσινής χρονιάς και να κάνουν βήματα προόδου, αποφάσισαν να καταστρέψουν τα πάντα και να ανοικοδομήσουν όλο το μαγαζί.

Δεν είναι έτσι κύριοι της «σκουντερία». Η Formula 1 δεν είναι… Fiat Group, για να παίζουν ρόλο οι αποφάσεις των τεχνοκρατών και να κοιτάζουν οι λογιστές μόνο τα «έσοδα-έξοδα». Η Formula 1 είναι γνώση, είναι συναίσθημα, είναι οξυδέρκεια, είναι αποφάσεις της στιγμής. Κι εκεί η Ferrari έχει πρόβλημα εδώ και χρόνια. Πρόβλημα μεγάλο, το οποίο φέτος επιτάθηκε.

Λογική… μηδέν σε πολλά πράγματα, στρατηγική… 1980, αποφάσεις ικανές (;) να βάλουν σε κίνδυνο ακόμα και το μέλλον αυτού του εξαιρετικά ταλαντούχου πιλότου που ακούει στο όνομα Charles Leclerc και συνολικά πολλές ακατανόητες και δυσερμήνευτες κινήσεις.

Δεν φταίει, αγαπητέ Seb, η Mercedes για το «βαρετόν» του φετινού Πρωταθλήματος. Φταίει κυρίως η Ferrari. Φταίει ενδεχομένως η περιορισμένη ικανότητα (sic) κάποιων ανθρώπων στο Μαρανέλο, οι οποίοι φαίνεται όλο και πιο έντονα πως δεν θα έπρεπε να βρίσκονται στην ομάδα. Ενδεχομένως ούτε καν στη Formula 1.

Φταις κι εσύ Sebastian. Διότι θέλει… κότσια να παραδεχθείς ότι ο «μικρός» είναι γρήγορος. Είναι πιο γρήγορος αυτή τη στιγμή. Ναι, κάνει λάθη, όμως κι εσύ έκανες. Με τη διαφορά πως εσύ στην ηλικία του «μεγάλωνες» μέσα στο προστατευμένο περιβάλλον της Red Bull, αγαπημένο παιδί του Dr. Helmut Marko, γαρ. Κι εκεί δεν σε… ενοχλούσε κανείς. «Multi 21, Seb».

Όμως στη «σκουντερία» ζητάς με τον τρόπο σου να σου συμπεριφέρονται εσαεί ως «νούμερο 1». Κι ας αντιλαμβάνονται όλοι, πλέον, πως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Μόνο που δεν θέλουν να το παραδεχθούν.

ΟΚ, δεν μπορεί να πέσει όλο το «ανάθεμα» επάνω σου. Θα είναι άδικο κάτι τέτοιο. Και θέλω να ελπίζω πως το «boring» του Μπακού εμπεριείχε ποσοστό αυτοκριτικής άνω του… 50%! Σε μια τέτοια περίπτωση δεν αποκλείεται η χρονιά με κάποιον «μαγικό» τρόπο να αποκτήσει ενδιαφέρον. Ειδάλλως…