Δράματα, ακόμα και τέσσερις ώρες μετά τον τερματισμό!


Ο αποκλεισμός του Sebastian Vettel από το ουγγρικό γκραν πρι ήταν το… κερασάκι στην τούρτα ενός αγώνα, ο οποίος σίγουρα δεν θα ξεχαστεί εύκολα από τους λάτρεις της Formula 1

Το ουγγρικό γκραν πρι ξεκίνησε με τρόπο χαοτικό, ελέω της λανθασμένης εκτίμησης του Valtteri Bottas και τους ατυχήματος που προκάλεσε ο Φινλανδός, με «θύματα» τους Norris και Perez.

Κι όπως ξεκίνησε, έτσι ολοκληρώθηκε, σχεδόν τέσσερις ώρες μετά από τον τερματισμό του, καθώς η ελλιπής ποσότητα καυσίμου στο ρεζερβουάρ της Aston Martin του Vettel οδήγησε στον αποκλεισμό του.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη αδιαμφισβήτητα τοποθετεί τον Γερμανό, τετράκις Παγκόσμιο Πρωταθλητή, ανάμεσα στους «χαμένους» του αγώνα. Ενώ μέσα στην πίστα λίγο έλειψε να έπαιρνε ακόμα και τη νίκη, εν τέλει έμεινε εκτός αποτελεσμάτων, βιώνοντας μιας άκρως απογοητευτική στιγμή. Δίχως να φταίει αυτός, μάλιστα.

Δεν χωρά αμφιβολία πως στους μεγάλους «χαμένους» συμπεριλαμβάνονται και οι πρωταγωνιστές του συμβάντος της πρώτης στροφής. Δεν τους διαχωρίζω, καθώς όλοι τους ήταν είτε «θύτες» (Bottas και Stroll), είτε «θύματα» (Norris, Perez, Leclerc) της κατάστασης που δημιουργήθηκε εξαιτίας της βροχής. Όμως η βροχή είναι μέρος του αγώνα, και ειδικά ο Bottas θα έπρεπε λόγω εμπειρίας να είχε αποφύγει αυτό το μεγάλο λάθος.

Σε επίπεδο ομάδων, μεγαλύτερη «χαμένη» ήταν η Red Bull. Με… μισό μονοθέσιο στον αγώνα από τον πρώτο γύρο, ελέω αποχώρησης του Perez και των εκτενών ζημιών σε αυτό του Verstappen, η αυστριακή ομάδα είχε την πρωτοπορία της στη βαθμολογία να εξανεμίζεται και τη μεγάλη αντίπαλό της, τη Mercedes, να αποκτά προβάδισμα, στο φιθνάλε του πρώτου μισού της σεζόν/

Στους «κερδισμένους» πρώτο φιγουράρει το όνομα του Esteban Ocon. Εδώ και καιρό ο Γάλλος έδειχνε πως θα ερχόταν η στιγμή του βάθρου και γι’ αυτόν. Και ήρθε με τρόπο εμφατικό, μιας και υπό τις προαναφερθείσες ανατρεπτικές καταστάσεις στην Ουγγαρία, πανηγύρισε την πρώτη νίκη της καριέρας του στη Formula 1. Κι ευελπιστεί αυτή η νίκη να συνοδευτεί από πολλές άλλες.

Ο Lewis Hamilton έκανε τον… αγώνα της ζωής του και παρότι βρέθηκε στην τελευταία θέση, κατάφερε να κάνει συνεχόμενες προσπεράσεις και σε συνδυασμό με την πολύ καλή στρατηγική της Mercedes, να ανέβει εν τέλει στο δεύτερο σκαλί του βάθρου, έπειτα και από την τιμωρία του Vettel.

Όσο για την Alpine, είναι η ομάδα που έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει μετά το ουγγρικό γκραν πρι, καθώς και την πρώτη νίκη της στη Formula 1 κατέκτησε, και συνολικά είχε το καλύτερο αποτέλεσμα της βραχείς –ως Alpine- παρουσίας της στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, με τον Fernando Alonso να τερματίζει τέταρτος. Από κοντά, βέβαια, και η Williams, η οποία είδε και τα δύο μονοθέσιά της να παίρνουν βαθμούς!