Δυστυχώς, επτωχεύσαμεν…


Πάει κι αυτό. Το «παρθενικό» γκραν πρι στον περιβάλλοντα χώρο του Hard Rock Stadium του Miami πέρασε στην ιστορία, με την γεύση που μας αφήνει να είναι ξεκάθαρα γλυκόπικρη.

Γλυκιά για το θέαμα που προσέφεραν οι οδηγοί εντός της διαδρομής των 5,4 χιλιομέτρων, τόσο κατά τη διάρκεια των κατατακτήριων του Σαββάτου, όσο και στον αγώνα της Κυριακής. Έναν αγώνα με πολύ παρασκήνιο, με ποινές από τους αγωνοδίκες μετά το πέσιμο της καρό σημαίας και με «ανατροπές».

Πικρή, όμως, εξαιτίας του «κιτς» θεάματος εκτός της ασφάλτου. Δυστυχώς οι Αμερικάνοι «γκρέμισαν» όλα όσα με κόπο είχαν «χτίσει» τους προηγούμενους μήνες, παρουσιάζοντας μια εικόνα, η οποία σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με τον μαγικό κόσμο της Formula 1.

Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Το Μονακό είναι ένα και μοναδικό. Και όποιος θέλει να φτιάξει το δικό του «Μονακό», πρέπει να βρίσκει πρωτότυπες ιδέες, οι οποίες να «δένουν» με τη γενικότερη φιλοσοφία της περιοχής.

Οι Άραβες, στο Άμπου Ντάμπι, θέλησαν να φτιάξουν το δικό τους «Μονακό». Και με προσπάθεια ετών, δημιούργησαν μια πίστα με προσωπικότητα, η οποία έχει στοιχεία χλιδής, αλλά δεν είναι Μονακό.

Οι Αμερικάνοι, δυστυχώς, ξέφυγαν. Η εικόνα της τεχνητής «μαρίνας» -ο Θεός να την κάνει- με τα ψεύτικα σκάφη και τους δήθεν… ζάμπλουτους θεατές, οι οποίοι παρακολουθούσαν (;) την εξέλιξη του τριημέρου καθισμένοι αναπαυτικά στα deck των σκαφών.

Η εικόνα μιας… γοργόνας μέσα σε μια πισίνα, ουδεμία σχέση έχει με τη Formula 1, όμως και αυτό το εντελώς υπερβολικό βάθρο, το οποίο –και καλά- έμοιαζε με θάλασσα. Για όποιον δεν το αντιλήφθηκε, η εν λόγω κατασκευή υποτίθεται ότι ήταν… κύματα, μέσα από τα οποία έβγαιναν οι νικητές.

Εκεί, όμως, που η σταγόνα ξεχείλισε το ποτήρι, ήταν με τους δύο αστυνομικούς μοτοσικλετιστές, οι οποίοι συνόδευαν –δήθεν- τους νικητές στο βάθρο. Απίστευτη υπερβολή, η οποία δυστυχώς έκανε πολύ κόσμο να δυσανασχετήσει, λόγω και του ότι για να γίνει αυτό το… σόου, η διαδικασία των απονομών καθυστέρησε περισσότερα από 20 λεπτά!

Είναι τουλάχιστον λανθασμένη απόφαση, να υποβάλλεις τους οδηγούς σε τέτοιες «δοκιμασίες», έπειτα από έναν επίπονο αγώνα, σε μια περιοχή με υψηλή θερμοκρασία και υγρασία. Κι είμαι βέβαιος ότι τα σχόλια των πιλότων ήταν σαφώς μετριοπαθή, μόνο και μόνο για να μην… κακοκαρδίσουν τους Αμερικάνους. Και τη Liberty Media.

Εάν αυτό το «πανηγύρι» το είχαν στήσει στη Μαλαισία, η κριτική θα ήταν δριμύτατη και όλος ο πλανήτης θα χρησιμοποιούσε «καυστικές» εκφράσεις για να στηλιτεύσει το γεγονός. Όμως στο Miami όλα μπορούν να συμβούν. Μία φορά. Διότι αυτό που είδαμε το περασμένο τριήμερο δεν μπορεί και δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Η συγκεκριμένη χώρα έχει πολλά πράγματα για να προσφέρει στο Motorsport και στη Formula 1. Το κάνει δεκαετίες τώρα. Και θα συνεχίσει να το κάνει. Όμως τέτοιες «κιτς» εικόνες, μόνο κακό μπορούν να κάνουν εν τέλει. Και να μας προβληματίσουν έντονα.

Διότι, κακά τα ψέματα, εάν στο Miami έκαναν αυτό το σόου, στο Λας Βέγκας της δεδομένης υπερβολής και των λαμπερών φώτων, τι θα κάνουν; Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι…