Formula 1 - Ίμολα: Απονομή δικαιοσύνης


Ο Max Verstappen πήρε ακριβώς αυτό που άξιζε στον δεύτερο αγώνα της σεζόν, αποδεικνύοντας πως φέτος η «υπόθεση τίτλος» θα έχει μέχρι τέλους δύο «μονομάχους»

Γυρίζεις κάποιες στιγμές τον χρόνο πίσω. Όχι πολύ. Να, ας πούμε μια πενταετία. Το 2016. Πιτσιρικάς, τότε, ο Max Verstappen έμπαινε με… φόρα στον «μαγικό κόσμο» της Formula 1, επιχειρώντας να αφήσει το στίγμα του. Ορισμένες φορές με ομολογουμένως άκομψο τρόπο, αναζητώντας τα όρια των κανονισμών και ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» τις δηλώσεις του.

Δεν ήταν λίγοι όσοι τότε έλεγαν πως εάν ο Ολλανδός δεν άλλαζε τον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά το, δεν θα έβλεπε προκοπή στη Formula 1. Χαρακτήρα δεν είναι εύκολο να αλλάξεις, ειδικά μετά την εφηβεία. Μπορείς, όμως, να τον «λειάνεις» αρκετά. Συμπεριφορά, ωστόσο, μπορείς να αλλάξεις. Κι αυτό έκανε ο Max.

Η πρώτη κίνησή του ήταν να σταματήσει να κάνει ό,τι του έλεγε ο πατέρας του. Προσέξτε, δεν λέω ότι τα παιδιά δεν πρέπει να ακούνε τους γονείς τους. Τουναντίον. Τα παιδιά μέχρι μία ηλικία οφείλουν να ακούν τους γονείς τους. Και διαχρονικά να τους δείχνουν τον προσήκοντα σεβασμό.

Όμως στη δουλειά, ακόμα κι αν ο πατέρας σου είχε περάσει από τον ίδιο χώρο, οφείλεις να μην ακούς μόνον αυτά που σου λέει, αλλά κυρίως να επικεντρώνεσαι στα λεγόμενα των προϊσταμένων σου. Άλλωστε, αυτοί δε εμπιστεύονται κι εν τέλει αυτοί σε πληρώνουν.

Ο Max έκανε ακριβώς αυτό. Συνέχισε να αφουγκράζεται τα όσα του έλεγε ο Jos, εξακολούθησε, ως όφειλε, να τον σέβεται και να τον έχει δίπλα του στις πίστες. Όμως για τη διαχείριση της εικόνας του, εμπιστεύτηκε την ομάδα του. Και ο Christian Horner με τον Dr. Helmut Marko είχαν τον τρόπο να του δείξουν ότι τα… τερτίπια της πρώτης διετίας μόνο κακό μπορούσαν να του κάνουν.

Ώριμος, κατασταλαγμένος, έμπειρος πλέον, ο Ολλανδός εδώ και μία τριετία έδειχνε πως αργά ή γρήγορα θα έφτανε η στιγμή του. Κι έφτασε. Θέλετε λόγω συγκυρίας, μιας και η Mercedes έχει ήδη στρέψει το ενδιαφέρον της στο 2022; Θέλετε λόγω ικανότητας, αδιαμφισβήτητης κατά την ταπεινή μου άποψη; Όπως και να ‘χει, το αποτέλεσμα είναι αυτό που μετράει.

Ο Verstappen θα είναι ο επόμενος Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Φέτος; Του χρόνου; Σε δύο χρόνια; Ουδείς μπορεί να το προβλέψει, αν και η εικόνα των πρώτων δύο αγώνων της σεζόν δείχνει πως το… φέτος δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποκλειστεί ως ενδεχόμενο! Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Hamilton και Verstappen είναι οι μόνοι που μπορούν να διεκδικήσουν τον τίτλο φέτος. Ουδείς άλλος. Ή, για να ακριβολογούμε, για να μπει κάποιος τρίτος στην… εξίσωση, θα πρέπει να παρουσιάσουν τάσεις αυτοχειρίας οι δύο πρωτοπόροι.

Το ζητούμενο τόσο για τον επτάκις Παγκόσμιο Πρωταθλητή όσο και για τον ανερχόμενο Ολλανδό, είναι αφενός η σταθερότητα, αφετέρου η σημασία στη λεπτομέρεια. Δείτε τι συνέβη στην Ίμολα. Ο Hamilton δεν παράτησε τον αγώνα, μολονότι φλέρταρε με την εγκατάλειψη, όχι μόνο επέστρεψε και πήρε τους 18 βαθμούς της δεύτερης θέσης, αλλά προσέθεσε και τον έναν του ταχύτερου γύρου. Κι αυτός ο ένας πόντος είναι που τον διατηρεί στην πρώτη θέση της βαθμολογίας, στο 1 από τον Verstappen.

ΟΙ λεπτομέρειες φαίνεται πως θα κρίνουν τον τίτλο φέτος. Και σε αυτές θα πρέπει να εστιάσουν οι δύο «μονομάχοι». Και να αφήσουν τα… δύσκολα στις ομάδες τους, καθώς –κακά τα ψέματα- για να συνεχιστεί αυτή η «κόντρα» μέχρι τέλους, θα πρέπει να έχουν διαρκώς στα χέρια τους τα καλύτερα μονοθέσια!