Η Ιταλία που… πληγώνει τη Ferrari

Όπως συμβαίνει κάθε φορά, υπάρχουν οι «κερδισμένοι» αλλά και οι «χαμένοι» του αγώνα. Βεβαίως, εδώ μιλάμε για διήμερο επί της ουσίας, μιας και στην Ίμολα διεξήχθη το πρώτο αγωνιστικό τριήμερο με Sprint Race, επομένως η ευκαιρία για κατάκτηση περισσοτέρων βαθμών ανοιγόταν διάπλατα.

Ίσως, όμως, να μην μπορούσε ακόμα και ο πιο αισιόδοξος οπαδός της Red Bull πως η αυστριακή ομάδα θα αποχωρούσε από την Εμίλα Ρομάνια έχοντας στις αποσκευές της ό,τι περισσότερο μπορούσε να συλλέξει από του δύο αγώνες.

Στον αντίποδα, για πολλοστή φορά η Ferrari έπαθε… μπλακ άουτ εντός έδρας, καθώς η συνολική παρουσία της «σκουντερία» σε έναν «εντός έδρας» αγώνα, κάθως άλλο παρά καλή μπορεί να χαρακτηριστεί.

Τα πάνω…

Τα πήρε όλα κι έφυγε! Ο MaxVerstappen έκανε το ιδανικό αγωνιστικό διήμερο, κατακτώντας όλους τους βαθμούς που ήταν διαθέσιμοι, με νίκες το Σάββατο στο Sprint Race και την Κυριακή στον αγώνα, αλλά και σημειώνοντας τον ταχύτερο γύρο. Συνάμα έκανε grand slam κι έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα πως δεν έγινε τυχαία Παγκόσμιος Πρωταθλητής αλλά και πως εάν δεν είχε τόσες ατυχίες στους πρώτους αγώνες της σεζόν, θα ήταν μικρότερη η διαφορά του από τον Charles Leclerc.

Με γεμάτες βαλίτσες αναχώρησε από την Ίμολα η RedBull. Από το μάξιμουμ των 59 βαθμών που θα μπορούσε να κατακτήσει σε διήμερο με Sprint Race, η αυστριακή ομάδα πήρε τους 57 και πλέον η Ferrari αισθάνεται «καυτή» την ανάσα της στη μάχη των κατασκευαστών.

Χαράς Ευαγγέλια και για τον LandoNorris. Εξαιρετική εμφάνιση από τον Βρετανό, ο οποίος επανέφερε τη McLaren στο βάθρο των νικητών επί ιταλικού εδάφους. Και μάλιστα με τρόπο εμφατικό, μιας και επί της ουσίας ουδέποτε απειλήθηκε πραγματικά.

Ασφαλώς κάθε λόγο να χαμογελά έχει και ο GeorgeRussell. Οδηγικό ρεσιτάλ έδωσε ο νεαρός οδηγός της Mercedes, ο οποίος έχοντας στα χέρια του ένα μετριότατο μονοθέσιο, κατάφερε να φτάσει μέχρι την τέταρτη θέση, την ώρα που ο teammate του πάλευε επί μισό αγώνα να προσπεράσει τον Pierre Gasly και να ξεκολλήσει από την 14η θέση!

Για τον ValtteriBottas δεν χρειάζεται να πούμε πολλά. Αν καταφέρει κάποια στιγμή να κάνει και καλές εκκινήσεις, τότε δεν θα μας προξενήσει έκπληξη εάν ανέβει στο βάθρο, εκμεταλλευόμενος στο έπακρο τον εξαιρετικό ρυθμό αγώνα που έχει η Alfa Romeo φέτος.Και με 24 βαθμούς έπειτα από τέσσερις αγώνες βρίσκεται μόλις στο… -4 από τον περυσινό teammate του, Lewis Hamilton!

Το αυτό ισχύει και για τον KevinMagnussen. Ο Δανός σε κάθε αγώνα αποδεικνύει πόσο ταλαντούχος οδηγός είναι και μαζεύει πολύτιμους βαθμούς γι’ αυτόν αλλά και για τη Haas, την ώρα που ο Mick Schumacher εξακολουθεί να υποπίπτει σε πολλά λάθη και αδικεί τον εαυτό του.

Όσο για την AstonMartin, κατάφερε να… σπάσει το ρόδι, κατακτώντας τους πρώτους βαθμούς της στη σεζόν. Και μάλιστα με διπλή βαθμολόγηση, καθώς ο Sebastian Vettel τερμάτισε όγδοος και ο Lance Stroll δέκατος, συλλέγοντας συνολικά πέντε πολύτιμους πόντους. Και πλέον δεν υπάρχει ομάδα δίχως βαθμό στο φετινό Πρωτάθλημα.

…και τα κάτω

Καταστροφικό ήταν το διήμερο για τη Ferrari. Μπροστά στον John Elkann αλλά και υπό το βλέμμα χιλιάδων «τιφόζι», η «σκουντερία» έκανε τον χειρότερο φετινό αγώνα της, μένοντας για πρώτη φορά εκτός βάθρου και φυσικά βλέποντας τη διαφορά της από τη Red Bull να «ψαλιδίζεται».

Ο CarlosSainz αυτή τη φορά ήταν ιδιαίτερα άτυχος. Μετά από τον εντυπωσιακό αγώνα του Σαββάτου και την ανάκτηση έξι θέσεων, ήρθε ακόμα μία εγκατάλειψη πριν καν συμπληρώσει ένα αγωνιστικό χιλιόμετρο. Δίχως να ευθύνεται αυτός, αλλά το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: μηδέν εις το πηλίκον και απομάκρυνση από την κορυφή της βαθμολογίας των οδηγών.

Από το… δράμα της Ferrari δεν θα μπορούσε να γλιτώσει ο CharlesLeclerc. Κάνοντας έναν αγώνα που θεωρητικά θα μπορούσε να του προσφέρει ακόμα και 18 βαθμούς, περιορίζοντας τις απώλειες συγκριτικά με τον Verstappen, έκανε ένα τραγικό λάθος και εν τέλει μετά κόπων και βασάνων τερμάτισε έκτος. Παρένθεση που θέλει να την κλείσει άμεσα ήταν η Ίμολα για τον Μονεγάσκο.

Ο LewisHamilton προφανώς θέλει να ξεχάσει όσο πιο σύντομα έγινε τον… εφιάλτη της Ίμολα. Χειρότερα δεν θα μπορούσαν να εξελιχθούν τα πράγματα για τον επτάκις Παγκόσμιο πρωταθλητή, ο οποίος όχι μόνο δεν πήρε βαθμούς, αλλά για περίπου 30 γύρους αδυνατούσε να προσπεράσει τον Pierre Gasly! Λογικό είναι να απογοητεύεται ο Hamilton, αν και η απόδοση του Russell μάλλον θα πρέπει να τον προβληματίσει. Άλλωστε φάνηκε πως το μονοθέσιο δεν ήταν τόσο… τραγικό, όσο θέλει να πιστεύει ο Hamilton.

Το βλέμμα στο… Μαϊάμι έχει στρέψει ήδη η Alpine, η οποία δεν πήρε ούτε έναν βαθμό στην Ίμολα. Ο Fernando Alonso «πλήρωσε» το λάθος του Mick Schumacher στον πρώτο γύρο, το πλαϊνό κάλυμμα του κινητήρα από τη δεξιά πλευρά έσπασε κι η ομάδα τον απέσυρε από τον αγώνα για λόγους ασφαλείας. Όσο για τον Ocon, έμεινε 14ος, μακριά από τον καλό εαυτό του.

Από την πρώτη στροφή «στράβωσε» ο αγώνας της Ίμολα και για τον DanielRicciardo. Για ακόμα μία φορά ο Αυστραλός είδε τον αγώνα του να καταστρέφεται, με δική του ευθύνη, με συνέπεια να μην μπορέσει ποτέ να βρει ρυθμό κι εν τέλει να δει τελευταίος την καρό σημαία.