Η ώρα του (πρώτου) απολογισμού της Formula 1


Οι ομάδες της Formula 1 ήδη βρίσκονται σε διακοπές, οι μηχανικοί ξεκουράζονται, οι πιλότοι γεμίζουν τις μπαταρίες τους κι εμείς επιχειρούμε έναν πρώτο-μίνι- απολογισμό του πρώτου μισού της σεζόν..

Οι πρώτοι 11 αγώνες του 2021 έχουν περάσει στην ιστορία και μπορούμε πλέον, με αρκετή ασφάλεια να βγάλουμε κάποια χρήσιμα συμπεράσματα για τις δέκα ομάδες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος και την έως τώρα πορεία τους, συγκριτικά και με την περασμένη σεζόν.

Η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Mercedes, μέχρι στιγμής διανύει την λιγότερο ισορροπημένη σεζόν της σύγχρονης ιστορίας της. Η ομάδα έκανε ένα λάθος με το pit stop του Valtteri Bottas στο Μονακό, άφησε τη Red Bull να την κερδίσει κατά κράτος στον τομέα της στρατηγικής στη Γαλλία και… ξέχασε στην πίστα τον Lewis Hamilton στην Ουγγαρία, την ώρα που οι εναπομείναντες πιλότοι του grid έμπαιναν στα πιτ για σλικ ελαστικά. Παρ' όλα αυτά, μετά από έντεκα αγώνες η Mercedes είναι στην κορυφή του πρωταθλήματος, κάτι που το οφείλει και σε πολλές ατυχίες του ανταγωνισμού.

Η Red Bull, από την πλευρά της, έχει ένα μονοθέσιο παραπάνω από ικανό για να διεκδικήσει τον παγκόσμιο τίτλο το 2021 για πρώτη φορά από το 2013. Έπειτα από πολλά χρόνια, οι Αυστριακοί έχουν καταφέρει να προβάλλουν αντίσταση στη Mercedes. Η Red Bull είχε ένα λίγο «νωθρό» ξεκίνημα στη σεζόν, αλλά έκτοτε έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο και οι πέντε συνεχόμενες νίκες της έχουν δείξει πόσο ισχυρή είναι πλέον η RB16B.

Όλοι περίμεναν ότι η McLaren θα δυσκολευόταν φέτος, λόγω και του νέου κινητήρα, αλλά η βρετανική ομάδα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής να διαψεύσεις άπαντες με την γενικότερη παρουσία της. Η ομάδα από το Woking κρατά πλέον την τρίτη θέση με τη Ferrari (και οι δύο 163 βαθμοί, αλλά με τη δεύτερη θέση στο Μονακό η Ferrari έχει καλύτερο αποτέλεσμα), αλλά αποδίδει πάνω από κάθε προσδοκία.

Η Ferrari πήρε τα πάνω της το 2021 μετά από ένα δραματικό 2020. Με τους Carlos Sainz και Charles Leclerc, η ομάδα έχει αναγεννηθεί και θα ανταγωνιστεί τη McLaren για την τρίτη θέση. Ωστόσο, παρά την καλή σεζόν, το βλέμμα είναι πλήρως στραμμένο στο 2022, όπου οι Ιταλοί θέλουν να επιστρέψουν στην κορυφή.

Η Alpine ξεκίνησε δύσκολα τη σεζόν 2021, αλλά πλέον βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης. Με μια νίκη και μια τέταρτη θέση στη Βουδαπέστη, η γαλλική ομάδα έκλεισε το πρώτο μισό της σεζόν με εντυπωσιακό τρόπο. Δεν είναι ακόμα η ομάδα που θα ελπίζει ο Fernando Alonso για το πρωτάθλημα, αλλά η πρώτη νίκη σε αυτή την εποχή είναι γεγονός.

Στο Αζερμπαϊτζάν, ο Pierre Gasly ανέβηκε και πάλι στο βάθρο των νικητών για την AlphaTauri. Ο Γάλλος καταφέρνει πάντα να βγάζει κάτι περισσότερο από τους άλλους οδηγούς και είναι σαφώς ο καλύτερος στην ομάδα του. Η AlphaTauri είναι πλέον έκτη στη βαθμολογία, ακριβώς πίσω από την Alpine και μπροστά από την Aston Martin. Δεν είναι κακό αποτέλεσμα για μια τόσο μικρή ομάδα.

Το νέο μονοθέσιο της Aston Martin παρουσιάστηκε με… τυμπανοκρουσίες και το «παρών έδωσε ακόμα και ο James Bond. Με 48 βαθμούς σε έντεκα αγώνες και μια έβδομη θέση στην κατάταξη των κατασκευαστών, η εικόνα της βρετανικής ομάδας θα λέγαμε πως είναι μάλλον απογοητευτική. Φυσικά, ο αποκλεισμός του Sebastian Vettel στην Ουγγαρία ήταν οδυνηρός, αλλά και το να μην έχει μείνει αρκετό καύσιμο στο ρεζερβουάρ είναι παιδαριώδες λάθος.

Στη Williams είναι σαφές ότι η σκληρή δουλειά και οι νέες επενδύσεις αποδίδουν καρπούς. Η βρετανική ομάδα απέχει ακόμα πολύ από το σημείο που θέλει να βρίσκεται, αλλά με τη διπλή βαθμολόγηση στην Ουγγαρία και τους δέκα βαθμούς που συγκέντρωσε, βρίσκεται πλέον στην όγδοη θέση της βαθμολογίας και φαίνεται να έχει εγκαταλείψει οριστικά την τελευταία θέση.

Με τους πρώτους βαθμούς της Williams, η Alfa Romeo έπεσε στην ένατη θέση της βαθμολογίας. Η ομάδα έχει συγκεντρώσει τρεις βαθμούς μέχρι στιγμής και διολισθαίνει όλο και πιο κάτω στον πίνακα. Και πάλι, το ενδιαφέρον φαίνεται να επικεντρώνεται στο 2022, με έναν κινητήρα της Ferrari να παραμένει επίσης πίσω από τον ανταγωνισμό.

Η μόνη ομάδα που παραμένει στο «μηδέν» μέχρι στιγμής είναι η Haas, η οποία με τον Nikita Mazepin και τον Mick Schumacher δεν έχει καταφέρει να μπει στους βαθμούς. Η εστίαση ήταν στο 2022 από την πρώτη μέρα, αλλά οι δύο rookies οδηγοί εξακολουθούν να κάνουν πολλά λάθη. ΚΙ αυτό προβληματίζει έντονα την ομάδα ενόψει του 2022…