Περί Παγκόσμιων…


Πάει κι αυτή η Κυριακή… Μια Κυριακή γεμάτη «Παγκόσμιους», μιας και από νωρίς το πρωί ξεκίνησαν οι μάχες των τίτλων σε δύο και τέσσερις τροχούς. «Λογικό» θα μου πείτε, άπαξ και βρισκόμαστε στα έσχατα της αγωνιστικής περιόδου και είναι η ώρα που οι τίτλοι θα καταλήξουν στα χέρια κάποιων. Σωστό, αλλά εν μέρει…

Στο MotoGP ο Bagnaia φρόντισε να αποδείξει με τη νίκη του στη Σεπάνγκ ότι απολύτως δίκαια στέφεται –πλην συγκλονιστικού απροόπτου- Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Στο δεύτερο μισό της σεζόν, άλλωστε, ο Ιταλός πραγματικά δεν είχε αντίπαλο.

Στο WRC η κατάκτηση του «νταμπλ» από την Toyota φάνταζε θέμα χρόνου κι έτσι έγινε. Στην Ισπανία η ιαπωνική ομάδα πήρε το Πρωτάθλημα και στους κατασκευαστές κι έτσι θα ταξιδέψει στην Ιαπωνία τον επόμενο μήνα για να πανηγυρίσει με τον πλέον ξεχωριστό τρόπο το φετινό «δύο στα δύο» στους αγώνες ράλι. Συνάμα, ο Sebastien Ogier έγραψε ιστορία, μιας και πήρε νίκη για δέκατη συνεχόμενη σεζόν. Κι αλήθεια, πόσο πιο ωραία θα μπορούσε να είχε φανταστεί ο συγγραφέας τη φετινή σεζόν στο WRC; Νίκες για Loeb –και μάλιστα στο Μόντε- και Ogier, Πρωταθλητής ο Rovanpera, διαδοχικοί τίτλοι για τον Latvala ως επικεφαλής της Toyota. Ό,τι δεν μπόρεσε να επιτύχει ως οδηγός, το βιώνει και με το παραπάνω ως team principal ο JM.

Πάμε και στη Formula 1. Θέμα χρόνου κι εδώ ήταν να «σφραγίσει» τον πέμπτο τίτλο της στους κατασκευαστές η Red Bull, επιστρέφοντας στην κορυφή έπειτα από οκτώ χρόνια. «Ήμουν νιός και γέρασα» θα πρέπει να λέει μέσα του ο Horner. Κι είναι γεγονός πως αναζητώντας κάποια πλάνα για ένα αφιέρωμα στον Dietrich Mateschitz, συνάντησα έναν… άλλον Horner, νεαρό, με μαύρα μαλλιά, σχεδόν αμούστακο αγόρι. Από τότε είχε να γευθεί τη χαρά της επιτυχίας ο Christian, ο οποίος επέμεινε. Και δικαιώθηκε. Και αφιέρωσε αυτόν τον τίτλο κατασκευαστών, τον πρώτο έπειτα από οκτώ χρόνια, στον άνθρωπο που τον πίστεψε και τους εμπιστεύθηκε τα ηνία της ομάδα του.

ΚΙ αν μας μένει μια πικρία στο τέλος της ημέρας από τον αγώνα του Όστιν είναι ότι ο Lewis Hamilton δεν μπόρεσε να κρατήσει αυτή την πρωτοπορία στον αγώνα και να πάρει μια νίκη που θα του επέτρεπε να διευρύνει το σερί του. Άλλωστε από το 2007, όταν μας… συστήθηκε για πρώτη φορά στη Formula 1, ο Sir Lewis έχει τουλάχιστον μία νίκη ανά σεζόν. Και με τους τίτλους πλέον να έχουν κριθεί, αλλά και τον Verstappen να έχει ισοφαρίσει και σχεδόν… καταρρίψει το ρεκόρ των περισσοτέρων νικών μέσα σε μία σεζόν (έφτασε τις 12, έχεις τρία… Match ball για να τις ξεπεράσει!), το ενδιαφέρον θα στραφεί στον Hamilton.

Θα τα καταφέρει, άραγε;