Τα ρεκόρ είναι για να σπάνε…


Εάν πριν την εκκίνηση του ολλανδικού γκραν πρι γινόταν μια δημοσκόπηση με ερώτημα το πόσοι περίμεναν πως ο αγώνας στην πίστα του Zandvoort θα είχε συναρπαστική εξέλιξη, η λογική λέει πως τουλάχιστον οκτώ στους δέκα θα απαντούσαν πως το μοναδικό ενδιαφέρον θα ήταν η διαφορά με την οποία θα πανηγύριζε ακόμα μία νίκη ο Max Verstappen.

Εν τέλει ο Verstappen πανηγύρισε την προαναφερθείσα νίκη, δέκατη φετινή και 30ή στην καριέρα του στη Formula 1. Μόνο που –όπως ο ίδιος παραδέχθηκε στις δηλώσεις του μετά τον αγώνα- έπρεπε να δουλέψει σκληρά για να φτάσει σε αυτό το αποτέλεσμα και να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά μπροστά στους συμπατριώτες του.

Εν τέλει, το Zandvoort μας προσέφερε έναν ανατρεπτικό αγώνα, με εναλλαγές όχι μόνο στις πίσω θέσεις, αλλά και στην πρωτοπορία. Με έναν Lewis Hamilton που βρέθηκα πιο κοντά από ποτέ στο να πανηγυρίσει την πρώτη φετινή νίκη του και να διευρύνει το σερί που έχει δημιουργήσει με τουλάχιστον μία νίκη κάθε σεζόν, με έναν George Russell να τερματίζει και πάλι στην πεντάδα, με έναν Charles Leclerc να αξιοποιεί το αυτοκίνητο ασφαλείας και να ανεβαίνει στο πόντιουμ των νικητών και με πολλή κουβέντα και… ίντριγκα.

Δεν νομίζω πως κανένας λογικός θα καθίσει να ασχοληθεί με την περίπτωση της εγκατάλειψης του Yuki Tsunoda. Οι θεωρίες συνωμοσίας είναι γι’ αυτούς που δεν μπορούν να δουν την πραγματική ουσία του σπορ και αρέσκονται στο να αναλύουν –και πολλές φορές να… δημιουργούν- σενάρια μέσα στο μυαλό τους. Όχι ότι δεν συνέβαινε ανέκαθεν αυτό, αλλά την εποχή των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης, κάθε θεωρία αποκτά ξαφνικά μια… διάσταση που δεν θα έπρεπε.

Σε κάθε περίπτωση, η ουσία δεν αλλάζει. Όπως τα γράφαμε μετά το Σπα, έτσι έχουν τα πράγματα και τώρα. Ο Verstappen έχει δημιουργήσει μια διαφορά ικανή να του δώσει τον τίτλο πριν καλά-καλά μπει ο Οκτώβριος και η Red Bull είναι πιο κοντά από ποτέ στο να επιστρέψει στην κορυφή των κατασκευαστών έπειτα από το 2013 και το τελευταίο Πρωτάθλημα της «εποχής Vettel».

Αυτό που αποκτά ενδιαφέρον πλέον είναι το εάν ο Ολλανδός θα καταρρίψει κάποια ρεκόρ που κρατούν χρόνια, όπως αυτό των 13 νικών σε μια σεζόν που μοιράζονται οι Michael Schumacher και Sebastian Vettel. Αν το καλοσκεφτεί κανείς, στη Μόντσα μπορεί να φτάσει τις 11 νίκες και να χρειάζεται ακόμα τρεις πρωτιές στους τελευταίους τέσσερις αγώνες για να γράψει ιστορία.

Τα ρεκόρ, άλλωστε, είναι για να σπάνε!