City Cars: Αυτά είναι τα κορυφαία αυτοκίνητα πόλης έως 14.000€


Ψάξαμε και βρήκαμε όλες τις επιλογές που προσφέρονται στην ελληνική αγορά για την απόκτηση ενός μικρού αυτοκινήτου με "ταβάνι" τις 14.000€. 

  • 2/3/2022

Αν βρίσκεστε στη διαδικασία αναζήτησης του επόμενου αυτοκινήτου σας τότε στην παρακάτω λίστα θα βρείτε επιλογές που προσφέρουν μια σειρά πλεονεκτημάτων. Αρχικά συναντάμε τη χαμηλή τους τιμή αφού όλα τα μοντέλα που παρουσιάζονται έχουν «ταβάνι» στις 14.000€.

Από εκεί και πέρα υπάρχει το υψηλό επίπεδο ευελιξίας και πρακτικότητας που θα σας βοηθήσουν να μετακινηθείτε άνετα και ξεκούραστα μέσα στην πόλη, ενώ την ίδια στιγμή δεν θα πουν «όχι» σε ένα μικρό  ταξίδι. Πάμε να δούμε τις πιο αξιόλογες προτάσεις που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην ελληνική αγορά.

Fiat Panda – Από 12.950€

Το ταπεινό «Παντάκι» που κουβαλά στις πλάτες του ιστορία μεγαλύτερη των 40 ετών είναι ένα από πιο επιτυχημένα μοντέλα της Fiat, μαζί με το 500.  Οι διαθέσιμες εκδόσεις του είναι τέσσερις (City Life, Sport, City Cross και Cross) με την πρώτη να φέρει ένα ήπιο υβριδικό σύνολο στο οποίο ο 3κύλινδρος κινητήρας του 1 λίτρου συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 6 σχέσεων.

Η δύναμη αντιστοιχεί σε 70 PS και η μέγιστη ροπή ορίζεται στα 92 Nm δίνοντάς του τη δυνατότητα να αναπτύσσει τελική ταχύτητα 164 km/h με τα 0-100 km/h να έρχονται σε 13.9 sec. Η Fiat αναφέρει ότι ο νέος κινητήρας δίνει τη δυνατότητα στο Panda να κινείται χρησιμοποιώντας 30% λιγότερο καύσιμο σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση ενώ την ίδια στιγμή οι μειωμένες εκπομπές CO2 του επιτρέπει να εισέρχεται σε ζώνες περιορισμένης κυκλοφορίας. Το μήκος του είναι 3686 mm, το ύψος του 1551 mm. ενώ η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών είναι στα 225 L.

Στον βασικό εξοπλισμό συγκαταλέγονται μεταξύ άλλων το ραδιόφωνο με την USB θύρα, οι μαύρες ράγες οροφής, τα πλευρικά προστατευτικά στις πόρτες και τα χειριστήρια ραδιοφώνου στο τιμόνι. Όσο περισσότερο ανεβείτε σε budget τόσο αυξάνονται και οι επιλογές που μπορείτε να προσθέσετε και να το φέρετε στα μέτρα σας.

Hyundai i10 – Από 12.440€

Η τρίτη γενιά του i30 παρουσιάστηκε έχοντας ως σύνθημα το «Go Big» με την Hyundai να θέλει να ανέβει επίπεδο τόσο αναφορικά με τις διαστάσεις όσο και με τον χαρακτήρα του μοντέλου. Σχετικά με τις διαστάσεις η αναβάθμιση αποτυπώνεται από το κατά 20 mm αυξημένο πλάτος σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση, ενώ το ύψος από το έδαφος έχει μειωθεί κατά 40mm προκειμένου να τονιστεί η σπορ σχεδίασή του.

Παρόλα αυτά ο χώρος αποσκευών παρέμεινε ίδιος, με τα 252 L να είναι η μέγιστη χωρητικότητα, η οποία είναι μία από τις κορυφαίες που μπορεί να βρει κάποιος στην κατηγορία. Σχεδιαστικά κλέβουν τις εντυπώσεις με τις αδρές γραμμές και οι καμπύλες του ενώ εξίσου εντυπωσιακή είναι και η μπροστινή γρίλια.

Στον κινητήρα της βασικής έκδοσης "Fresh" συναντάμε έναν 3κύλινδρο 1000άρη των 67 PS που προσφέρει τελική ταχύτητα 156 km/h και επιτάχυνση 0-100 σε 15 sec., με την εταιρεία να ισχυρίζεται ότι σε μικτό κύκλο έχει μέση κατανάλωση 5-5.5 L/100 km και εκπέμπει 114-126 gr CO2 / km.

Kia Picanto – Από 12.190€

Αν στο Hyundai i10 έχουν έναν από τους μεγαλύτερους χώρους αποσκευών στην κατηγορία, στην περίπτωση του Kia Picanto συναντάμε την κορυφαία στα 255 L. που θα κουβαλήσει τα βασικά υπάρχοντά σας σε ένα κοντινό ταξίδι.

Μάλιστα ο συγκεκριμένος αριθμός μπορεί να φτάσει τα 1010 L. εφόσον πέσουν τα πίσω καθίσματα. Κάτω από το καπό, στη βασική έκδοση Optimum, υπάρχει ένας 4κύλινδρος κινητήρας με χωρητικότητα 1.2 L. που συνδυάζεται με χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων και αποδίδει 84 PS και 120 Nm ροπής.

Η τελική ταχύτητα ορίζεται στα 172 km/h, με το 0-100 km/h να έρχεται σε 12.5 sec. Σύμφωνα με την εταιρεία η μέση κατανάλωση καυσίμου αντιστοιχεί στα 5.2 lt/100 km ενώ η μέση εκπομπή CO2 είναι 117,0 gr/km (WLTP). 

Οι ζάντες είναι 14άρες και η μπροστινή ανάρτηση περιλαμβάνει γόνατα McPherson. Στον βασικό του εξοπλισμό υπάρχουν μια σειρά από τεχνολογίες που θα σας λύσουν τα χέρια όπως ο ανιχνευτής χαμηλής πίεσης των ελαστικών, οι πλευρικοί και οροφής αερόσακοι, το σύστημα ελέγχου ευστάθειας (ESP) αλλά και το σύστημα υποβοήθησης εκκίνησης σε ανηφόρα.

Mazda 2 – Από 13.934

Οι σχεδιαστές του Mazda2 κατάφεραν να ενισχύσουν την εικόνα του πλάτους και του χαμηλού κέντρου βάρους του αυτοκινήτου το οποίο είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά μοντέλα, σε επίπεδο εμφάνισης, στην κατηγορία του. Σίγουρα σημαντικό ρόλο σε αυτό έχει παίξει ο νέος σχεδιασμός της μάσκας και των προβολέων LED.

Κοιτάζοντας κανείς τη γκάμα των επιλογών βρίσκει τη βασική έκδοση Emotion η οποία συνοδεύεται με έναν βενζινοκινητήρα 1.5 L. των 75 PS (στην πιο πάνω έκδοση αποδίδει 90 PS) που συνδυάζεται με 6άρι χειροκίνητο κιβώτιο και επιτρέπει στο αυτοκίνητο να επιταχύνει τα 0-100 km/h σε 11.3 sec., ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 170 km/h.

Σύμφωνα με την εταιρεία η μικτή κατανάλωση είναι στα 4.8 L/100 km ενώ οι εκπομπές CO2 είναι 109 g/km επιτρέποντας την είσοδό του στις ζώνες περιορισμένη κυκλοφορίας (Euro 6d). Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι ότι το Mazda 2 δεν επιβαρύνεται από ετήσια τέλη κυκλοφορίας χάρη στη χαμηλή εκπομπή ρύπων.

Στον βασικό εξοπλισμό της έκδοσης Emotion (εφοδιάζεται από την έκδοση G75) προσφέρονται μεταξύ άλλων οι LED προβολείς, το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο διαφορικό, τα εμπρος/πίσω ηλεκτρικά παράθυρα αλλά και η οθόνη αφής του συστήματος πολυμέσων με διάμετρο 7 ιντσών.

Toyota Aygo X – Από 13.920

Το νέο Toyota Aygo X, όπως είναι η ονομασία του ιαπωνικού urban crossover, παρουσιάστηκε πριν από λίγους μήνες έχοντας μεγαλώσει αρκετά σε διαστάσεις σε σχέση με την προηγούμενη γενιά. Πλέον το μήκος του φτάνει τα 3.7 m., το πλάτος τα 1.72 m., το μεταξόνιο είναι 2.43 m. και το ύψος 1.52 m. Οι νέοι αριθμοί έρχονται για να προσφέρουν περισσότερο χώρο στους επιβάτες ενώ την ίδια στιγμή ο χώρος αποσκευών έχει φτάσει τα 231 L., ο οποίος δεν είναι μεγαλύτερος στην κατηγορία αλλά βρίσκεται αρκετά ψηλά.

Σε όλη την γκάμα ο κινητήρας πάνω στον οποίο έχει πατήσει η Toyota είναι οι 3κύλινδρος 1000άρης βενζίνης που συνδυάζεται με ένα μηχανικό κιβώτιο 5 σχέσεων και αποδίδει 72 PS. Η τελική ταχύτητα ορίζεται στα 158 km/h ενώ η επιτάχυνση στα 0-100 km/h έρχεται στα 15.6 sec.

Από τη  βασική έκδοση (έκδοση Χ) η Toyota προσφέρει μια πλήρη εξοπλιστική σειρά η οποία διευρύνεται ακόμα περισσότερο όσο ανεβαίνουμε προς τα επάνω (7 συνολικές εκδόσεις). Συγκεκριμένα συναντάμε ατσάλινες ζάντες 17 ιντσών, φώτα ημέρα και πίσω φωτιστικά τεχνολογίας LED, οθόνη αφής για το Σύστημα Πολυμέσων διαμέτρου 7 ιντσών με Android Auto και Apple Car Play, σύστημα Start/Stop, κάλυμμα χώρου αποσκευών, κ.α.

Το Aygo X έχει κατανάλωση καυσίμου σε μικτό κύκλο 4.8 L/100 km (με την επιλογή του CVT αυξάνεται) ενώ ή μέση εκπομπή CO2 ορίζεται στα 108 gr/km κάτι που σημαίνει ότι το μοντέλο απαλλάσσεται από τέλη κυκλοφορίας και μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα στον Δακτύλιο.

Volkswagen Up – Από 13.500€

To νέο Volkswagen Up είναι ένα ποιοτικό αυτοκίνητο που μπορεί και να γίνει το αγαπημένο μέσο τόσο για τον άπειρο οδηγό που ψάχνει μια προσιτή επιλογή μικρών διαστάσεων, όσο και για τον έμπειρο οδηγό που αναζητά ένα ευέλικτο όχημα για να πραγματοποιεί τις καθημερινές μετακινήσεις.

Με την είσοδο στην καμπίνα αυτό που θα αντικρίσει κανείς είναι η μικρή μεν (5 ίντσες) αλλά ιδιαίτερα φιλική προς τον οδηγό οθόνη του συστήματος πολυμέσων «Composition Phone» που πλαισιώνεται από το maps more dock (βάση στήριξης και φόρτισης smartphone). Από εκεί και πέρα στη βασική έκδοση Move Up συμπεριλαμβάνονται σύστημα ESP με Hill Hold, πλευρικοί αερόσακοι και αερόσακοι τύπου κουρτίνας και για τις δύο σειρές καθισμάτων, φώτα ημέρα LED, υπολογιστής ταξιδίου Plus, κλιματισμός Climatic, κ.α.

Η έκδοση συνοδεύεται με κινητήρα βενζίνης 1 λίτρου ενώ όσοι θέλουν να ανέβουν πιο ψηλά στην τιμή μπορούν να προμηθευτούν την έκδοση που κινείται με φυσικό αέριο (eco Up). Ενδιάμεσα σε αυτές τις δύο εκδόσεις τοποθετείται η color Up που προσφέρει τη διχρωμία στο αμάξωμα και προσδίδει μια πιο "trendy" εμφάνιση στο αυτοκίνητο.  

Mitsubishi Space Star – Από 12.500€

H μικρή πρόταση των Ιαπώνων έρχεται χωρίς τυμπανοκρουσίες για να ικανοποιήσει όσους αναζητούν μια αξιόπιστη και φθηνή επιλογή. Ο εξωτερικός σχεδιασμός δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι διακρίνεται για την «designάτη» προσέγγισή του ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και το εσωτερικό του αυτοκινήτου.

Αν κάποιος δεν δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα παραπάνω, το Space Star είναι ικανό και μπορεί να ανταπεξέλθει ακόμα και στους πιο απαιτητικούς. Οι χώροι είναι αρκετά καλοί και μπορούν να φιλοξενήσουν -έστω και στριμωχτά- 5 ενήλικες ενώ ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα 235 L. Κάτω από το καπό του κρύβει έναν ατμοσφαιρικό κινητήρα 1 λίτρου που στη βασική έκδοση Inform συνδυάζεται με μηχανικό κιβώτιο 5 σχέσεων που αποδίδει 71 PS και μπορεί να αναπτύξει τελική ταχύτητα 172 km/h.

Πολλά είναι και τα τεχνολογικά «καλούδια» που θα βρει κανείς στη συγκεκριμένη έκδοση. Μεταξύ άλλων προσφέρεται Hill Start Assist, 6 αερόσακοι, αυτόματος έλεγχος φώτων με αισθητήρα, smartphone-link Intouch με οθόνη 7'', αυτόματοι υαλοκαθαριστήρες με αισθητήρα βροχής, κ.α. Η κατανάλωση καυσίμου, σύμφωνα με την εταιρεία, σε μικτό κύκλο είναι 5.1 L./100 km ενώ η εκπομπή CO2 ορίζεται στα 115 g/km. (στο πρότυπο WLTP).