Mazda CX-7: Με ψυχή GΤi


Η Mazda δημιουργεί το διαφορετικό, λανσάροντας ένα SUV με μοναδικές για την κατηγορία επιδόσεις και ικανότητες στην άσφαλτο, σε μια ιδιαίτερα ανταγωνιστική τιμή.
  • 23/11/2007
Πρόσθεσε το caranddriver.gr ως προτιμώμενη πηγή στο Google

Κείμενο: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΙΑΚΗΣ, φωτ.: βασιλης κωστακοσ, τόπος φωτογράφησης: ΛΟΥΤΡΑ ΚΑΪΑΦΑ

Αυτοκίνητα ελεύθερου χρόνου με ιδιαίτερα ζωηρό χαρακτήρα παρουσιάζουν κατά καιρούς αρκετοί κατασκευαστές. Παίρνουν το πιο καλοστηριγμένο από πλευράς σασί SUV τους και προσπαθούν να το κάνουν να μοιάσει με σπορ αυτοκίνητο. Ο αρχισχεδιαστής Iwao Koizumi και ο επικεφαλής του προγράμματος CX-7 Shunsuke Kawasaki, αντίθετα, προσπάθησαν να δημιουργήσουν ένα «RΧ-8» που μοιάζει με SUV. Όλη η εξωτερική και εσωτερική σχεδίαση του CX-7 αλλά και τα μηχανικά του μέρη έχουν την ψυχή των εξαιρετικά επιτυχημένων ισχυρών σπορ μοντέλων της φίρμας. Πιστή στην κληρονομιά αυτή, η Mazda προσφέρει ένα SUV με πραγματικά σπορ επιδόσεις και συμπεριφορά αλλά και εξαιρετικά ζωντανή και δυναμική εμφάνιση.

Το CX-7, βέβαια, στηρίζεται σε μια καινούρια πλατφόρμα της Mazda, εξαιρετικά άκαμπτη και με τους τροχούς στα άκρα, ώστε να εξασφαλίζεται καλή οδική συμπεριφορά. Έτσι, ενώ δεν έχει το μήκος ενός Mazda 6, διαθέτει παρ όλα αυτά μεγαλύτερα μετατρόχια και μεταξόνιο (το τελευταίο, για παράδειγμα, είναι κατά εννέα πόντους μακρύτερο απ ό,τι στο RAV4 και κατά δώδεκα από το Honda CR-V). Τη δε εξωτερική του εμφάνιση σημαδεύει χαρακτηριστικά το σφηνοειδές του σχήμα με την καμπυλωτή οροφή και το κατά 66 μοίρες κεκλιμένο παρμπρίζ περισσότερο από την πλειοψηφία των SUV αλλά και από αρκετά καθαρόαιμα σπορ αυτοκίνητα. Το αποτέλεσμα είναι ο καλύτερος αεροδυναμικός συντελεστής οπισθέλκουσας της κατηγορίας (0,34), κάτι που γίνεται άμεσα φανερό στις πολύ υψηλές αλλά ήσυχες ταχύτητες ταξιδιού.

Σπορ ιδιοσυγκρασία χαρακτηρίζει και το εσωτερικό του αυτοκινήτου. Η εξαιρετική θέση οδήγησης θυμίζει περισσότερο σπορ κάμπριο παρά SUV. Ο οδηγός καθεται σχετικά χαμηλά σε κάθισμα τύπου μπάκετ, με ένα αρκετά κατακόρυφο για τα δεδομένα της κατηγορίας τιμόνι και πίνακα οργάνων μπροστά του, ένα έντονα κεκλιμένο παρμπρίζ και μια έντονα υπερυψωμένη κεντρική κονσόλα δίπλα του, που φέρνει το μοχλό του εξατάχυτου κιβωτίου με τις μικρές διαδρομές κοντά στο δεξί του χέρι.

Η ποιότητα υλοποίησης του εσωτερικού είναι πολύ υψηλή, με άψογο φινίρισμα, δέρμα στο τιμόνι, το μοχλό ταχυτήτων και το χειρόφρενο και όμορφα υλικά. Το υλικό του ταμπλό βέβαια είναι σκληρό πλαστικό, προσεγμένης όμως αισθητικής και συναρμογής. Η εργονομία δεν προβληματίζει ποτέ και όλα τα χειριστήρια και οι διακόπτες βρίσκονται εκεί ακριβώς που τα περιμένει κανείς, σε «πατροπαράδοτες» θέσεις, και λειτουργούν απλά, αλλά αποτελεσματικά.

ΜΖR 2.3 DISI Τurbo
Την αποφασιστική, ωστόσο, πινελιά στο CX-7 χαρίζει ο κινητήρας των 2,3 λίτρων, ο ίδιος που κινεί το Mazda6 MPS. Τετρακύλινδρος, υποτετράγωνος, με τούρμπο και ιντερκούλερ αλλά και συμπίεση στο 9.5 , άμεσο ψεκασμό καυσίμου και μεταβλητό χρονισμό εκκεντροφόρων, αποδίδει από τις 2.500 στροφές 380 ολόκληρα Nm ροπής, που παραμένουν παρόντα ως τις 5.000 σ.α.λ.! Σε απλά ελληνικά, το αυτοκίνητο των 1.700 σχεδόν κιλών έχει γκάζι, γκάζι και ξανά γκάζι, επιτυγχάνοντας τρομακτικές ρεπρίζ σε πραγματικές συνθήκες και εξαναγκάζοντας όποιον έκπληκτο οδηγό GTi θελήσει να κοντραριστεί να χρησιμοποιήσει όλη την ισχύ του κινητήρα του. Λες κι είχε συμμαχήσει μάλιστα με το Θεό για να μας εντυπωσιάσει, την ώρα των μετρήσεων είχε εντονότατη υγρασία και αρχή βροχής, προς μέγιστη χαρά του τούρμπο, που στη νοτισμένη άσφαλτο εκτόξευσε το CX-7 σε ένα απίστευτο 7,6 για τα 0-100, όταν η ίδια η Mazda δίνει 8,0!

Το τίμημα όλων αυτών είναι η υψηλή κατανάλωση όταν ενδίδεις στις σειρήνες, όπως συμβαίνει σε όλους τους δυνατούς κινητήρες τούρμπο. Στην καθημερινή χρήση, ωστόσο, το CX-7 είναι λογικά βενζινοβόρο αλλά και πολιτισμένο, καθώς όλη αυτή η δύναμη αναπτύσσεται εντελώς> >ομαλά, με αμελητέο τούρμπο-λαγκ, ενώ η περίσσεια ροπής επιτρέπει την κίνηση με 2.000-2.500 στροφές και υψηλή σχέση στο κιβώτιο.

Στη γρήγορη οδήγηση το αυτοκίνητο, επαναλαμβάνουμε, αποδεικνύεται ταχύτατο. Σε αυτό βοηθά τόσο το καλοκλιμακωμένο εξάρι κιβώτιο με την πολύ θετική αίσθηση όσο και η αποτελεσματική μεταφορά της ισχύος στην άσφαλτο, με τη βοήθεια των ηλεκτρονικών και της ενεργού τετρακίνησης. Η τελευταία προέρχεται κι αυτή από το Mazda 6. Περιλαμβάνει ένα ελεύθερο εμπρός διαφορικό, ένα μηχανικό μπλοκέ πίσω και έναν κεντρικό ηλεκτρονικά ελεγχόμενο ηλεκτρομαγνητικό συμπλέκτη. Υπό κανονικές συνθήκες η ροπή μεταφέρεται στους εμπρός τροχούς, μόλις όμως χρειαστεί, η μονάδα ελέγχου που παρακολουθεί ένα σωρό παραμέτρους, από τις πλευρικές και γωνιακές επιταχύνσεις έως τη θέση του τιμονιού και του γκαζιού, ενεργοποιεί τον κεντρικό συμπλέκτη, αυξάνοντας τη ροπή στους πίσω τροχούς σε αναλογία μέχρι 50%. Το σύστημα είναι άμεσο και διακριτικό.

Εντυπωσιακά ευέλικτο
Η ευχάριστη έκπληξη είναι ότι τα παραπάνω πλαισιώνονται από ανάλογη οδική συμπεριφορά. Αν και SUV, το CX-7 των 1.695 κιλών και 260 ίππων μπορεί άνετα να οδηγηθεί επιθετικά σε διαδρομές με στροφές. Τα περιθώρια πρόσφυσης είναι υψηλά, ο έλεγχος εύκολος ακόμα και στο όριο, οι δε κλίσεις του αμαξώματος μεγαλύτερες μεν από ένα καθαρά σπορ αυτοκίνητο, πάντα όμως περιορισμένες και καλά αποσβησμένες. Το τιμόνι με τη μεταβλητή υδραυλική υποβοήθηση, που λαμβάνει υπόψη της ακόμα και τις πλευρικές δυνάμεις, αποδεικνύεται άμεσο, ακριβές και με πολύ καλή αίσθηση. Καμία σχέση με τα στάνταρ της κατηγορίας.

Ο μόνος συμβιβασμός είναι ο μόνιμος ηλεκτρονικός έλεγχος πρόσφυσης. Εδώ η Mazda δεν θέλησε να ρισκάρει, δικαιολογημένα θα λέγαμε, δεδομένων του βάρους και των επιδόσεων του αυτοκινήτου. Μόνο το αντισπίν τίθεται εκτός (από στάση και μέχρι τα 30 χ.α.ώ.), ώστε να μπορεί να ξεκολλήσει το αυτοκίνητο από την άμμο, το χιόνι και τη λάσπη. Από την άλλη, ο έλεγχος πρόσφυσης αποδεικνύεται πολύ διακριτικός, σχεδόν απών. Όταν χρειάζεται όμως, μπορεί να επέμβει με πολύ δραστικό τρόπο.

Στο ύψος της οδικής συμπεριφοράς και των επιδόσεων κινούνται και τα τέσσερα τεράστια αεριζόμενα δισκόφρενα με τα διπλά πιστόνια μπροστά. Αναισθησία στην παρατεταμένη χρήση, καλή αίσθηση και 58 μόλις μέτρα για πλήρη ακινητοποίηση από τα 120 χ.α.ώ. Καθόλου άσχημα.

Οι αδυναμίες
Είναι μία και ηθελημένη και αφορά την εκτός δρόμου κίνηση. Το Mazda CX-7 είναι ό,τι πρέπει για κάποιον που με ένα και μοναδικό αυτοκίνητο απαιτεί να κινείται με υψηλότατες αξιώσεις στο συντριπτικά μεγαλύτερο μέρος των μετακινήσεών του, αλλά δεν θέλει να χάσει τις χαρές της περιστασιακής εξόδου στην ύπαιθρο. Έτσι, το σετ-απ της ενεργού τετρακίνησης που δεν κλειδώνει μόνιμα δίνει σαφή προτεραιότητα στη γρήγορη κίνηση στην άσφαλτο, το ίδιο και οι σφιχτές αναρτήσεις, που δεν φιλτράρουν τα κακοτράχαλα χώματα, το ίδιο και το σύστημα διεύθυνσης, που αφήνει να περάσουν κραδασμοί στα χέρια του οδηγού, το ίδιο και τα ελαστικά. Από την άλλη, στα στρωτά χώματα το CX-7 και πάλι εντυπωσιάζει με τη σβελτάδα του, κι ας μην είναι αυτός ο προορισμός του.

Όσο για την πρακτικότητα στις εκδρομές, εδώ οι συμβιβασμοί σταματούν. Το αυτοκινητο είναι και μεγάλο και άνετο και αθόρυβο και καλομελετημένο. Αν και το κάθισμα είναι σχεδιασμένο για δύο, πίσω χωρούν τρεις ενήλικοι με σχετική άνεση, με υπεραρκετό χώρο για τα κεφάλια και τα γόνατά τους. Υπάρχουν αρκετές θέσεις για μικροαντικείμενα, μια εντυπωσιακά βαθιά θήκη στην κεντρική κονσόλα, ενώ υπάρχει άφθονος χώρος για αποσκευές. Σημειώνουμε τους μοχλούς αναδίπλωσης των πίσω θέσεων στο πορτμπαγκάζ και το αναστρέψιμο πάτωμα, ώστε να μεταφέρονται λασπωμένα αντικείμενα χωρίς να καταστρέφεται η μοκέτα.

Άριστη αξία προς τιμή
Όσον αφορά τον εξοπλισμό, τέλος, ρίξτε μία ματιά στον πίνακα. Δεν νομίζουμε ότι θα μείνει κανείς παραπονεμένος, ακόμα κι αν προτιμήσει τη βασική έκδοση των 36.540 ευρώ. Με 4.000 ευρώ επιπλέον, το αυτοκίνητο της δοκιμής πρόσφερε δερμάτινο σαλόνι, θερμαινόμενα ηλεκτρικά καθίσματα εμπρός, προβολείς ομίχλης, φώτα Xenon, ηχοσύστημα Bose με εννέα ηχεία και CD changer, σύστημα εισόδου χωρίς κλειδί, φιμέ πίσω τζάμια. Με 2.000 ευρώ ακόμα παίρνετε την έκδοση με την ηλεκτρική ηλιοροφή.

Επιγραμματικά, κάνοντας μια σπάνια εξαίρεση στην αντιπάθειά μας για το επικοινωνιακό μπλα-μπλα των εταιρειών, θα χρησιμοποιήσουμε τα λόγια του Shunsuke Kawasaki: «Το Mazda CX-7 συνδυάζει με μαεστρία το νεύρο των σπορ αυτοκινήτων με την πρακτικότητα των SUV. Αυτή η απόκλιση από την πεπατημένη της κατηγορίας είναι ελκυστική στο μάτι, απολαυστική στην οδήγηση και διασκεδαστική στη χρήση».

Να επισημάνουμε ότι με την τιμή που προσφέρονται οι 260 ίπποι, η οδική συμπεριφορά, οι χώροι και ο εξοπλισμός του CX-7 δύσκολα θα κοιτάξει κανείς αλλού, εκτός κι αν τον ενδιαφέρουν πραγματικά οι δυνατότητες κίνησης εκτός δρόμου.-

Υπέρ

  • Πραγματικά σπορ επιδόσεις
  • Οδική συμπεριφορά και φρένα
  • Επίπεδο εξοπλισμού

Κατά

  • Ακατάλληλο για σκληρά χώματα

Θεωρίες συνωμοσίας και πυκνός καπνός
Συνηθίζουμε να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος, κι αυτό δεν αλλάζει ούτε όταν κοιτάζουμε μια δασική πυρκαγιά: θρηνούμε για τα δέντρα που καίγονται κι όχι για την ηθική κατάπτωση που τα αναφλέγει. Το 90% των κλιματικών αλλαγών (και των επιπτώσεών τους) οφείλεται στην ανθρώπινη (βιομηχανική-αναπτυξιακή) δραστηριότητα.

Δεν βλέπουμε αυτό, αλλά μόνο τις θλιβερές υποκατηγορίες των βασικών αιτίων: ημίβλακες μπαρμπεκιόπληκτοι, εξαθλιωμένοι χωρικοί που καίνε για να χουν βοσκοτόπια του χρόνου, απεχθείς οικοπεδοφάγοι και καπάκι οι τρελαμένοι Νέρωνες. Και στις βαρύτερες περιπτώσεις πολιτικού Αλτσχάιμερ παραληρούν και οι «ασύμμετρες απειλές», δηλαδή πράκτορες ντόπιων ή ξένων δυνάμεων με δαυλούς στα χέρια και κουκούλες.

«Η οικοπεδοποίηση εκτάσεων γύρω από τις πόλεις ή η ανάγκη για περισσότερες εκτάσεις βοσκής για το ζωικό κεφάλαιο συνιστούν ένα μάλλον επαρκές κίνητρο», έγραψε ο Τύπος, αλλά όλοι κοίταζαν αλλού στα δέντρα.

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΦΑΚΑΤΣΕΛΗΣ