Αποστολή στην Ιταλία: Οδηγούμε το επανασχεδιασμένο Renault Kadjar (video)


Κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Renault που βρίσκεται στην Palencia (Ισπανία), ανανεώθηκε αισθητικά και σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό του και εφοδιάζεται με τον νέο 1.3 TCe των 140 PS ή 160 PS, αντίστοιχα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΩΓΛΟΠΙΤΗΣ. ΦΩΤ.: RENAULT.
  • 11/12/2018

Η βάση για τη δημιουργία του Kadjar ήταν το Nissan Qashqai, ένα αυτοκίνητο που παραμένει σημείο αναφορά στην εποχή μας, ανεξαρτήτως κατηγορίας. Συνεπώς, οι Γάλλοι έπρεπε να διαφοροποιηθούν με κάποιο τρόπο και για να το κάνουν επέλεξαν αυτόν για τον οποίο διακρίνονται: το στυλ. Το επανασχεδιασμένο Kadjar προσφέρει αυτή την παράμετρο, τόσο σχεδιαστικά και σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό του όσο και αναφορικά με την άνεση της ανάρτησής του.

Όπως έγινε γνωστό, στόχος των στελεχών στο τμήμα σχεδιασμού της Renault ήταν να κάνουν το Kadjar να δείχνει πιο όμορφο αλλά και πιο πολυτελές, συγκριτικά με πριν. Η εμφατική διαμόρφωση της μάσκας, τα μεγαλύτερα φωτιστικά σώματα εμπρός, τα οποία διαθέτουν LED φώτα ημέρας, οι προσθήκες χρωμίου στις ακριβότερες εκδόσεις του μοντέλου, τα δύο νέα χρώματα αμαξώματος και οι νέας σχεδίασης ζάντες, είναι κάποια από τα στοιχεία που συμβάλλουν προς αυτή την εντύπωση. 

Στο εσωτερικό, οι αλλαγές, επίσης, είναι στοχευμένες στο να δίνουν μια περισσότερο πολυτελή αίσθηση στους επιβάτες. Τα υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί είναι καλύτερα οπτικά αλλά και στην αφή, σε σχέση με πριν. Καίρια αλλαγή είναι η τοποθέτηση στην κονσόλα νέας, έγχρωμης οθόνης αφής διαγωνίου 7,0 in, στην οποία απεικονίζονται οι ενδείξεις από το σύστημα ενημερωδιασκέδασης «R-Link 2». Αυτό παρέχει τη δυνατότητα σύνδεσης smartphone μέσω «Android Auto« αλλά και «Apple CarPlay». Εκτός αυτών, επανασχεδιασμένοι είναι και οι διακόπτες για τη λειτουργία του κλιματισμού ενώ Kadjar διατίθεται με καλύτερης ποιότητας ταπετσαρίες.

Στην προσπάθεια να κάνουν το Kadjar πιο άνετο για τους επιβάτες, τα καθίσματα διαθέτουν πιο μαλακό υλικό σε σχέση με πριν ενώ έχουν επανασχεδιαστεί για να συγκρατούν καλύτερα το σώμα στις στροφές. Επίσης, με την ευκαιρία της επανασχεδίασής του, διαμορφώθηκαν με πιο χρηστικό τρόπο οι θήκες για μικροαντικείμενα στο εσωτερικό των θυρών ενώ υπάρχουν δύο θύρες USB για τους πίσω επιβάτες.

Η αναβάθμιση αφορά και στα συστήματα ασφαλείας των πεζών και υποβοήθησης του οδηγού. Αναλόγως της εξοπλιστικής έκδοσης, το Kadjar διατίθεται με συστήματα αναγνώρισης των πινακίδων κυκλοφορίας που ορίζουν την ανώτατη ταχύτητα, προειδοποίησης ενδεχόμενης σύγκρουσης, ακούσιας εκφυγής από την λωρίδα κυκλοφορίας, υποβοήθησης κατά τη στάθμευση ή την αναχώρηση από το σημείο στάθμευσης και προειδοποίησης του οδηγού για ύπαρξη οχήματος σε «τυφλό σημείο».

Οι κινητήρες

Το Kadjar διατίθεται με τον καινούργιο τετρακύλινδρο, υπερτροφοδοτούμενο βενζινοκινητήρα 1.3 TCe μέγιστης ισχύος 140 PS ή 160 PS , αντίστοιχα. Πρόκειται γι’ αυτόν που εξέλιξε ο Όμιλος Renault-Nissan-Mitsubishi σε συνεργασία με την Daimler. Έχει δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και εκπομπής ρύπων και διοξειδίου του άνθρακα καθώς και στην όσο το δυνατόν καλύτερη απόδοση της ροπής από τις χαμηλές rpm. Για το λόγο αυτό έχει προσεχθεί η δημιουργία του ώστε να έχει μειωμένες τριβές κατά τη λειτουργία του ενώ έχει τοποθετηθεί και φίλτρο συγκράτησης μικροσωματιδίων.

Στην εκδοχή του με τους 140 PS, το Kadjar διατίθεται και με το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη («EDC»), κάτι που ισχύει και στην ισχυρότερη εκδοχή του κινητήρα με τους 160 PS.

Σε ό,τι αφορά τους πετρελαιοκινητήρες, το επανασχεδιασμένο Kadjar θα διατίθεται τόσο με τον οκταβάλβιδο 1.5 Blue dCi των 115 PS όσο και με τον δεκαεξαβάλβιδο 1.7 Blue dCi των 150 PS. Στην τελευταία έκδοση, το αυτοκίνητο θα διατίθεται και με σύστημα τετρακίνησης. Τέλος, οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να επιλέξουν κάποια από τις πετρελαιοκίνητες εκδόσεις και με το «EDC» αυτόματο κιβώτιο.

Πρώτες εντυπώσεις

Το Kadjar με τον κινητήρα των 140  PS διατίθεται με το χειροκίνητο κιβώτιο των έξι σχέσεων. Ο turbo βενζινοκινητήρας είναι αποδοτικός από τις χαμηλές rpm (περίπου από τις 1.800) και παραμένει τέτοιος έως και τις ψηλές, κοντά στις 5.500 rpm. 

Η έκδοση με τον 1.3 TCe των 160 PS και το αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη EDC δημιουργεί μια αίσθηση άνεσης σε οδηγό και επιβάτες.Και σε αυτό, η ανάρτηση του αυτοκινήτου είναι σφιχτή αλλά άνετη με τον γαλλικό τρόπο. 
 
Οι αλλαγές των σχέσεων είναι σχετικά γρήγορες, αλλά πάντα σύμφωνα με τον χαρακτήρα του Kadjar
Το επίπεδο θορύβου του κινητήρα είναι χαμηλό όπως και αυτό της κύλισης. Γενικά, αυτή η έκδοση σκοπεύει στην άνεση των επιβατών περισσότερο από την πιο "αδύναμη" εκδοχή του 1.3 TCe.
 
Περισσότερα για το επανασχεδιασμένο Renault Kadjar μπορείτε να διαβάσετε στο επόμενο τεύχος του περιοδικού.