Επίσημα η νέα Porsche 911 (video)


Η πολυαναμενόμενη καινούργια γενιά της πλέον παραδοσιακής Porsche, της 911, παρουσιάστηκε επίσημα στο Los Angeles και αρχικά θα είναι διαθέσιμη μόνο ως S, για να ακολουθήσουν στην πορεία και οι άλλες εκδοχές της. Τόσο σε ό,τι αφορά τους κινητήρες όσο και το αμάξωμα.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΝΙΚΟΣ ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
  • 28/11/2018

Αισθητικά, όπως άλλωστε αναμενόταν και έχουμε γράψει, έχουν διατηρηθεί οι βασικές γραμμές του αμαξώματος, με αλλαγές στους προβολείς και τους προφυλακτήρες μπροστά και πίσω. Περισσότερο διαφοροποιημένο είναι το πίσω μέρος, με τις νέες γρίλιες εξαερισμού του κινητήρα αλλά και τα ενοποιημένα πίσω φώτα. Και επειδή και οι λεπτομέρειες παίζουν το ρόλο τους υπάρχει και άλλη γραφή για το μοντέλο και την έκδοση.

Πολύ σημαντική αλλαγή είναι η αύξηση των μετατροχίων (μπροστά κατά 4,5 cm και πίσω κατά 4,4) και κατά συνέπεια του πλάτους του αμαξώματος, που πλέον θα είναι διαθέσιμο σε μια και μόνο εκδοχή και όχι και σε μια λιγότερο φαρδιά για τις βασικές εκδόσεις όπως στην 911 που αντικαθίσταται. Η αύξηση του πλάτους και των μετατροχίων έγινε κυρίως προκειμένου να βελτιωθεί και άλλο η ενεργητική ασφάλεια και το fun to drive.

Στο εσωτερικό καινούργια στοιχεία είναι τα πέντε πλήκτρα άμεσης πρόσβασης σε βασικές λειτουργίες που βρίσκονται κάτω από την οθόνη αφής των 10,9 in, καθώς και ο επανασχεδιασμένος πίνακας με τα ξεχωριστά και όχι τεμνόμενα όργανα και το παραδοσιακά κεντρικά τοποθετημένο στροφόμετρο.

Νέας σχεδίασης είναι και ο επιλογέας του καινούργιου αυτόματου κιβωτίου διπλού συμπλέκτη PDK των 8 σχέσεων -το χειροκίνητο θα έχει και πάλι 7 σχέσεις- ενώ o boxer των 3.000 cc έχει ανέβει στις εκδόσεις S στα 450 PS (αύξηση 30 PS σε σχέση με τον προκάτοχό του) και στα 530 Nm. Αυτό έγινε εφικτό χάρη στη νέα διάταξη των δύο turbo και του συστήματος ψύξης του και ενός καινούργιου συστήματος τροφοδοσίας.

Φυσικά σε σχέση με την προηγούμενη γενιά ακόμα καλύτερες (-0,4 sec) είναι και οι επιδόσεις, με το 0-100 km/h να έρχεται σε 3,7 και 3,6 sec για τις Carrera S και 4S αντίστοιχα, τιμές που με το Sport Chrono μειώνονται κατά 0,2 sec. Όσο για τις τελικές ταχύτητες ανέρχονται σε 308 km/h και 306 km/h αντίστοιχα.

Aξίζει να σημειώσουμε πως στην πορεία, πέρα από τις λίγο πολύ γνωστές άλλες εκδόσεις, θα παρουσιαστεί και μια υβριδική 911. Άλλωστε η 992, που στη Γερμανία ως Carrera S ξεκινά από τις 120.125 ευρώ, έχει εξελιχθεί από την αρχή ως υβριδική. Παράλληλα διαθέτει και νέα ηλεκτρονικά συστήματα υποβοήθησης και προγράμματα οδήγησης, όπως το στάνταρ Wet για ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια στο βρεγμένο ή για πρώτη φορά και σύστημα Night Vision με θερμική κάμερα. Διαθέσιμες είναι και αρκετές apps (εφαρμογές), όπως οι Road Trip, 360 και Impact.