Παγκόσμιος… Bagnaia!


Ο Pecco Bagnaia είναι ο νέος Παγκόσμιος Πρωταθλητής στο MotoGP. Ο Ιταλός αναβάτης ολοκλήρωσε τον τελευταίο αγώνα της σεζόν, στη Βαλένθια, στην ένατη θέση, γεγονός που του εξασφάλισε τους βαθμούς που χρειαζόταν για να εξασφαλίσει τον «παρθενικό» τίτλο στην καριέρα του.

  • Του Γιάννη-Μάριου Παπαδόπουλος - Φωτό: Red Bull Content Pool
  • 6/11/2022

Σε ηλικία 25 ετών και 282 ημερών, ο Bagnaia είναι ο… γηραιότερος αναβάτης που κατακτά τον πρώτο του παγκόσμιο τίτλο στο MotoGP από την εισαγωγή της κατηγορίας το 2002 κι έγινε ο πρώτος Ιταλός που κατακτά τίτλο στην πρώτη κατηγορία μετά τον Valentino Rossi το 2009.

Συνολικά, είναι ο έβδομος Ιταλός αναβάτης που το καταφέρνει μαζί με τους Giacomo Agostini (8 φορές), Valentino Rossi (7), Umberto Masetti (2), Libero Liberati (1), Marco Lucchinelli (1) και Franco Uncini (1).

Ο τίτλος του Bagnaia είναι ο 21ος στην κορυφαία κατηγορία για την Ιταλία και ο 80ος συνολικά στους αγώνες του MotoGP. Έγινε ο δεύτερος αναβάτης της Ducati που κατακτά τον παγκόσμιο τίτλο στην πρώτη κατηγορία μαζί με τον Casey Stoner το 2007 και ο πρώτος Ιταλός αναβάτης με ιταλική μοτοσυκλέτα που κατακτά παγκόσμιο τίτλο στην πρώτη κατηγορία μετά τον θρύλο του MotoGP Giacomo Agostini το 1972 με την MV Agusta.

Με 10 νίκες στην κορυφαία κατηγορία, όλες με την Ducati, ο Bagnaia βρίσκεται στην τρίτη θέση της λίστας των αναβατών της Ducati με τις περισσότερες νίκες στην κατηγορία πίσω από τον Casey Stoner (23 νίκες) και τον Andrea Dovizioso (14), ενώ με 19 βάθρα μέχρι στιγμής, είναι ο πέμπτος αναβάτης της Ducati με τα περισσότερα βάθρα στην κατηγορία, πίσω από τον Jack Miller (21 βάθρα). Ο Casey Stoner προηγείται με 42 βάθρα.

Αυτή τη σεζόν ο Bagnaia ανέβηκε στο βάθρο του MotoGP περισσότερες φορές από οποιονδήποτε άλλο αναβάτη (εννέα φορές), συμπεριλαμβανομένων έξι νικών. Μόνο τρεις αναβάτες της Ducati έχουν σημειώσει έξι (ή περισσότερες) νίκες σε μία σεζόν: Ο Casey Stoner (10 το 2007 και 6 το 2008) και ο Andrea Dovizioso (6 το 2017).

Ο Bagnaia έγινε ο πρώτος αναβάτης που κατέκτησε τον τίτλο της κορυφαίας κατηγορίας με πέντε εγκαταλείψεις κατά τη διάρκεια της σεζόν, ενώ είναι μόλις ο δεύτερος αναβάτης που κατακτά τον παγκόσμιο τίτλο στην κορυφαία κατηγορία, αφού προηγουμένως είχε κατακτήσει τον τίτλο στο Moto2, μαζί με τον Marc Marquez.