Η Toyota αλλάζει το παιχνίδι: Θα τρέξει με υδρογόνο στο Le Mans (photos)


Η Toyota παρουσίασε το GR H2 Racing Concept, με το οποίο ξεκινά τη μετάβαση στο υδρογόνο για τα πρωτότυπά της στους αγώνες αντοχής.

  • ΚΕΙΜΕΝΟ: ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΖΑΣ, ΦΩΤΟ: TOYOTA
  • 9/6/2023

Η Toyota πιστεύει όσο λίγες εταιρείες στη χρήση του υδρογόνου ως καυσίμου για τα αυτοκίνητα, ώστε να διατηρηθεί το στοιχείο της ΜΕΚ, χωρίς όμως τις ρυπογόνες εκπομπές αερίων.

Σε αυτή την προσπάθειά της, επιστρατεύει και το πρόγραμμά της στους αγώνες αντοχής.

Έτσι γεννήθηκε το Toyota GR H2 Racing Concept, που παρουσιάστηκε πριν τον φετινό 24ωρο αγώνα του Le Mans, στα 100 χρόνια από την πρώτη έκδοσή του.

Οι διοργανωτές του αγώνα έχουν δημιουργήσει μία κατηγορία για υδρογονοκίνητα οχήματα (τόσο με ΜΕΚ όσο κι ηλεκτρικά) για το 2026, και έχουν δεσμευθεί πως θα τροποποιηθούν οι κανονισμοί ώστε όλα τα αυτοκίνητα των κορυφαίων κατηγοριών, ώστε να ανοίξει ο δρόμος ακόμα και για νίκη για ένα τέτοιο αυτοκίνητο.

Μάλιστα, υπάρχει η πεποίθηση πως από το 2030 όλα τα πρωτότυπα θα έχουν το υδρογόνο για καύσιμό τους, με την Toyota να επιλέγει τους θερμικούς κινητήρες με αυτό το καύσιμο αντί για την ηλεκτροκίνηση.

Λίγα έχουν γίνει γνωστά από τεχνικής άποψης για το GR H2 Racing Concept, πέρα από το γεγονός ότι έχει μοτέρ που κινείται με υδρογόνο μαζί με ένα υβριδικό σύστημα, καθώς κι ότι έχει μήκος 5100 χιλιοστών και φάρδος 2050 χιλιοστών.

Φυσικά, δεν αποτελεί το πρώτο υδρογονοκίνητο αγωνιστικό της Toyota. Από το 2021, η εταιρεία τρέχει στο Super Taikyu Series με μία Corolla με υδρογόνο, ενώ με αυτό το αυτοκίνητο ολοκλήρωσε τις 24 ώρες του Fuji πρόσφατα.

«Στο Le Mans μπροούμε να πιέσουμε τα όρια και να κάνουμε το μέλλον πραγματικότητα. Στόχος μου είναι να έχουμε ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα χωρίς να στερούμαστε τίποτα από την ταχύτητα και το θέαμα που προσφέρουν οι αγώνες,» δήλωσε ο πρόεδρος της Gazoo Racing, Akio Toyoda.

«Δεν θα επένδυα σε αυτή την τεχνολογία αν δεν πίστευα πως μπορώ να κερδίσω με αυτή... Το υδρογόνο δεν έχει να κάνει μόνο με το να έχουμε μηδενικούς ρύπους, αλλά και γιατί προσφέρει ήχο. Ροπή και δυναμισμό. Έχει να κάνει με όλα αυτά τα στοιχεία.»