Over-the-air: Η Volvo έσπασε το φράγμα του 1 εκατ. ασύρματων ενημερώσεων


Η ενδέκατη, μεγάλη ασύρματη ενημέρωση των Σουηδών θα φθάσει σε 350.000 οχήματα και πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό που έχει καλύψει ποτέ με μόνο ένα update.

  • 9/1/2023

Η τεχνολογία των αυτοκινήτων αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς και ανάμεσα στις νέες προσθήκες που φέρνει είναι και αυτή των ασύρματων ενημερώσεων, γνωστές και ως over-the-air. Όπως έγινε γνωστό η Volvo κατάφερε να σπάσει το φράγμα του 1.000.000 ενημερώσεων με την πιο πρόσφατη να περιλαμβάνει τη δυνατότητα φωνητικών εντολών μέσω συσκευών με Google Assistant, επιτρέποντας στους οδηγούς να προθερμαίνουν τα αυτοκίνητα τους.

Στην αγορά των ΗΠΑ, μεταξύ άλλων, παρουσιάζονται και περισσότερες λειτουργίες της τεχνολογίας Care Key, ενώ διευρύνεται η ενσωμάτωση της συνδεσιμότητας σε επιπλέον αγορές και βελτιώνεται η ευστάθεια του συστήματος.

Οι ασύρματες αναβαθμίσεις είναι μια σημαντική τεχνολογία που βοηθά στην υλοποίηση του στόχου της Volvo να κάνει συνεχώς τα αυτοκίνητά της καλύτερα. Επιπλέον, παγιώνουν τη θέση της ως μία εκ των ηγετικών δυνάμεων στον κλάδο όσον αφορά την απομακρυσμένη ενημέρωση λογισμικού. Μέσω των ασύρματων αναβαθμίσεων, δεν χρειάζεται πλέον επίσκεψη σε κάποιο συνεργείο για την ενημέρωση με το πιο πρόσφατο λογισμικό, κάτι που είναι ιδιαίτερα βολικό.

Η ενδέκατη μεγάλη ασύρματη ενημέρωση των Σουηδών αναμένεται να φθάσει σε 350.000 αυτοκίνητα σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αριθμό αυτοκινήτων που έχει καλύψει ποτέ με μόνο μία ενημέρωση, ενώ συνολικά οι ασύρματες ενημερώσεις της Volvo έχουν φθάσει σε περισσότερο από ένα εκατομμύριο αποδέκτες!

Ο συνολικός αριθμός αγορών που καλύπτονται από την ενημέρωση έχει αυξηθεί σε 68, αντιπροσωπεύοντας περισσότερο από το μισό όλων των αγορών παγκοσμίως, στις οποίες πωλείται το 95% και πλέον των αυτοκινήτων Volvo. Παράλληλα σημειώνεται ότι τουλάχιστον 22 νέες αγορές έχουν προστεθεί από την τελευταία ασύρματη ενημέρωση της φίρμας.

«Χάρη στις ασύρματες αναβαθμίσεις και την ταχέως αναπτυσσόμενη εσωτερική εξέλιξη λογισμικού, μπορούμε να δημιουργούμε και να εφαρμόζουμε νέες λειτουργίες, καθώς και να εμπλουτίζουμε την εμπειρία του πελάτη πολύ πιο σύντομα σε σχέση με το παρελθόν», λέει ο Alwin Bakkenes, Επικεφαλής Εξέλιξης Λογισμικού.

«Hey Google, τι περιλαμβάνεται σε αυτή την ενημέρωση;»

Τι κερδίζουν, λοιπόν, οι πελάτες με την πρόσφατη ενημέρωση; Στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, για τα αυτοκίνητα που μπορούν να λάβουν ασύρματη ενημέρωση, η Volvo λανσάρει τις ελεγχόμενες εντολές μέσω του Google Assistant, που επιτρέπουν απρόσκοπτη συνδεσιμότητα ανάμεσα στις συσκευές Google και το αυτοκίνητο.

Οι λειτουργίες που παρέχονται με αυτή την ασύρματη αναβάθμιση περιλαμβάνουν ενέργειες όπως ο έλεγχος του επιπέδου φόρτισης της μπαταρίας ή του επιπέδου πλήρωσης του καυσίμου, η εκκίνηση του συστήματος κλιματισμού και ο έλεγχος της κατάστασης φόρτισης του αυτοκινήτου ή ακόμη και η έναρξη ή ο τερματισμός της φόρτισης – όλα μέσω μιας απλής, «Hey Google» εντολής στη συσκευή σας.

Και, ακριβώς με την έναρξη των χειμωνιάτικων κρύων, πλέον οι οδηγοί μπορούν να δώσουν την εντολή «Hey Google, προθέρμανε το αυτοκίνητό μου», χωρίς να χρειαστεί καν να βγάλουν τα γάντια τους. Η παρουσίαση των εντολών ελέγχου μέσω του Google Assistant αποτυπώνει τη δέσμευση της Volvo να παρέχει στους πελάτες της ένα καλύτερο αυτοκίνητο καθημερινά, προσθέτοντας περισσότερη πρακτικότητα και ηρεμία, λέει ο Alwin Bakkenes. 

Παρόλο που αυτή η λειτουργία είναι προς το παρόν διαθέσιμη μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, για τα αυτοκίνητα που μπορούν να λάβουν ασύρματη ενημέρωση, σχεδιάζεται η επέκτασή της και σε άλλες αγορές στο κοντινό μέλλον. Η λίστα των διαθέσιμων εντολών επίσης θα συνεχίσει να διευρύνεται στο μέλλον.

Στην πρόσφατη αναβάθμιση περιλαμβάνεται επίσης η επέκταση της τεχνολογίας Care Key. Έχοντας παρουσιαστεί το 2021, το Care Key προσφέρει τη δυνατότητα στον οδηγό να περιορίσει εύκολα την μέγιστη ταχύτητα στο αυτοκίνητό, σε ακόμη πιο χαμηλά επίπεδα από το ήδη ενσωματωμένο όριο.

Είναι ιδανικό, για παράδειγμα, όταν ο κάτοχος πρέπει να δανείσει το Volvo του σε άλλα μέλη της οικογένειας ή λιγότερο έμπειρους οδηγούς. Χάρη στο Care Key, θα μπορούν να εξελίξουν τις οδηγικές τους ικανότητες, ενώ θα είναι ήσυχοι ότι κινούνται με μία πιο ασφαλή ταχύτητα.

Η Volvo παρουσιάζει την ενσωματωμένη συνδεσιμότητα σε πολλές ευρωπαϊκές αγορές: στην Ελλάδα, την Ουγγαρία, τη Ρουμανία, τη Σλοβακία και την Ισλανδία. Οι πελάτες απολαμβάνουν απρόσκοπτη συνδεσιμότητα, καθώς το πρόγραμμα δεδομένων ενσωματώνεται πλέον στην κάρτα SIM του αυτοκινήτου τους.

Επίσης μία άλλη άλλη λειτουργία είναι ένα καλό παράδειγμα του πώς η Volvo χρησιμοποιεί τα σχόλια των πελατών για να βελτιώνει τα αυτοκίνητά της. Κάποιοι πελάτες ζήτησαν να γίνει πιο εύκολη η αφαίρεση μίας συνδεδεμένης συσκευής από το σύστημα infotainment. Με την τελευταία ενημέρωση λογισμικού έχει προστεθεί ένα πλήκτρο για να γίνεται αυτό στο μενού με τις συνδεδεμένες συσκευές.

Τέλος, για πρώτη φορά οι οδηγοί Volvo θα μπορούν επίσης να βλέπουν λεπτομέρειες αυτής της ασύρματης αναβάθμισης λογισμικού (έκδοση 2.5) στην εφαρμογή Volvo Cars. Οι λεπτομέρειες της ενημέρωσης λογισμικού στην εφαρμογή για smartphone θα εφαρμοστούν σταδιακά, επομένως κάθε κάτοχος θα πρέπει να ελέγξει τι ισχύει στη δική του αγορά.