Οι προκλήσεις της «Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης»


Η εφαρμογή ChatGPT ήταν κεραυνός εν αιθρία στη στασιμότητα του τεχνολογικού κλάδου, φέρνοντας ραγδαίες εξελίξεις και εγείροντας πολλά ζητήματα.

Μπορεί τεχνολογικοί κολοσσοί να μη διάγουν και την καλύτερη επιχειρηματική τους περίοδο, κάτι που αποτυπώνεται στη μεγάλη πτώση των μετοχών τους, αναγκάζοντας σε μαζικές απολύσεις χιλιάδων υπαλλήλων τους, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να στέκεται εμπόδιο στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών στην αναπτυσσόμενη αγορά της Τεχνητής Νοημοσύνης. Ξεκάθαρα, εκεί θα παιχθεί το επόμενο επεισόδιο, για το ποιος από τους κολοσσούς της τεχνολογίας θα καταφέρει να πάρει το πάνω χέρι.

Δεν έχουν περάσει παρά ελάχιστες εβδομάδες από τότε που η Microsoft, σε συνεργασία με έναν παντελώς άγνωστο μέχρι εκείνην τη στιγμή συνεργάτη της, το εργαστήριο ερευνών OpenAI, τάραξαν τα λιμνάζοντα νερά του κλάδου, παρουσιάζοντας μια νέα μηχανή ανίχνευσης στο Internet, ως μια αναβαθμισμένη εκδοχή του Bing, αξιοποιώντας τη νέα γενιά τεχνολογίας Τεχνητής Νοημοσύνης, που κάποιοι ορίζουν ως το «κλειδί» για το μέλλον…

Η OpenAI με την εφαρμογή ChatGPT πριν από περίπου δύο μήνες, όταν και την παρουσίασε εντυπωσιάζοντας εκατομμύρια ανθρώπων, είχε δείξει τις αστείρευτες δυνατότητές της. Μέσω της εφαρμογής αυτής, μπορεί κάποιος να παράγει τεχνητές συζητήσεις, κείμενα, ακαδημαϊκές εργασίες, να γράφει στίχους και γενικότερα να είναι σε θέση να βρίσκει απαντήσεις επί παντός επιστητού!

Αυτές οι αστείρευτες δυνατότητες της εφαρμογής έχουν θέσει σε συναγερμό πολλούς φορείς στις ΗΠΑ, με πρώτα τα πανεπιστήμια, υπό τον φόβο οι φοιτητές να παρουσιάζουν τις εργασίες τους έτοιμες από την ChatGPT…

Από την άλλη, οι απίστευτες ικανότητες της εφαρμογής έχουν κάνει τους ηγέτες των βιομηχανιών υψηλής τεχνολογίας να αναθαρρήσουν σε μια δύσκολη εποχή για τον κλάδο, βλέποντας νέες ευκαιρίες. Όπως ακριβώς πριν από κάποια χρόνια προκάλεσαν «σεισμό» στη Silicon Valley, η παρουσίαση του πρώτου iPhone, η μηχανή πλοήγησης της Google, ακόμα και το Netscape, έτσι και τώρα οι προηγμένες τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης είναι η νέα Εδέμ για εκείνους.

Μέχρι στιγμής, η Microsoft φαίνεται να έχει ένα προβάδισμα στις εφαρμογές chatbots, όπως λέγονται αυτές οι εφαρμογές, καθώς η Bing δεν είχε καταφέρει να απειλήσει την πρωτοκαθεδρία της Google στις μηχανές αναζήτησης. Απ΄ ό,τι φαίνεται, τώρα οι ισορροπίες θα αλλάξουν, αν και η Google «απάντησε» με τη δική της αντίστοιχη εφαρμογή, την «Bard», όπως την αποκαλεί, ως αντίπαλο δέος στην ChatGPT. Και εδώ αρχίζουν τα ωραία…

Κατά την παρουσίαση της Bard, η Google επικεντρώθηκε στις δυνατότητές της, αναφέροντας ως παράδειγμα όσα μπορεί να κάνει, όταν της ζητήθηκε να εξηγήσει τι ανακάλυψε προσφάτως το τηλεσκόπιο της NASA με τρόπο «κατανοητό» και ενδιαφέροντα για ένα παιδί εννέα ετών. Η εφαρμογή απάντησε πως το 2023 το τηλεσκόπιο της NASA εντόπισε μια σειρά από γαλαξίες και τους ονόμασε «πράσινα μπιζέλια», επειδή είναι μικροί, στρογγυλοί και πράσινοι σαν αρακάς. Μάλιστα, η Bard προσφέρει τη δυνατότητα να προγραμματίσει το μπάνιο του μωρού, να συγκρίνει δύο ταινίες υποψήφιες για ΄Οσκαρ ή ακόμα και να προτείνει ιδέες για ένα πρόχειρο δείπνο, βάσει όσων έχει κανείς στο ψυγείο του!

Αναμφισβήτητα, έχουμε αλλάξει εποχή, πολλά πράγματα αποτελούν παρελθόν όπως τα γνωρίζαμε, δίνοντας τη θέση τους στα νέα προϊόντα της υψηλής τεχνολογίας. Και αυτό είναι το σωστό, ωστόσο θα πρέπει να μπουν και κάποιοι φραγμοί σε θέματα ηθικής και το ποιος έχει το πάνω χέρι σε αυτή την ιστορία

Και ενώ στην κούρσα του ανταγωνισμού μπαίνουν εταιρείες κολοσσοί, όπως η Meta (Facebook) και οι κινεζικοί όμιλοι Alibaba και Baidu, όπως και πολλές άλλες νεοφυείς εταιρείες που αναπτύσσουν τα δικά τους προγράμματα Τεχνητής Νοημοσύνης, της «Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης», όπως αποκαλείται, λόγω των δυνατοτήτων που εξηγήθηκαν πιο πάνω, γίνεται αντιληπτό το πόσο θα επηρεάσει την καθημερινότητα του ανθρώπινου είδους στο άμεσο μέλλον.

Μπορεί να βρίσκει κάποιος ενδιαφέρουσες τις άμεσες και πολλές φορές τεκμηριωμένες απαντήσεις της ChatGPT, ωστόσο εγείρονται πολλά ζητήματα ηθικής φύσεως για το μέχρι πού μπορεί να φτάσει μια «μηχανή» και εάν και με τι κριτήριο μπορεί να παρέμβει στις αποφάσεις που θα καλούνταν να πάρει ένας άνθρωπος. Να θυμίσουμε εδώ τα ζητήματα που είχαν τεθεί με τα προγράμματα «αυτόνομης οδήγησης», πόσο μάλλον τώρα, που η τεχνολογία «Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης» είναι δεδομένο πως θα κατακτήσει και την αυτοκινητοβιομηχανία. Και τα νέας εποχής αυτοκίνητα, που βασίζονται περισσότερο στο software παρά στο hardware, να αποτελούν πρόσφορο έδαφος για την ενσωμάτωση ανάλογου είδους τεχνολογιών. Τα ηλεκτρικά οχήματα, δηλαδή…

Αναμφισβήτητα, έχουμε αλλάξει εποχή, πολλά πράγματα αποτελούν παρελθόν όπως τα γνωρίζαμε, δίνοντας τη θέση τους στα νέα προϊόντα της υψηλής τεχνολογίας. Και αυτό είναι το σωστό, στη βάση της εξέλιξης που πρέπει να κρατά σε εγρήγορση μια σύγχρονη κοινωνία, ωστόσο θα πρέπει να μπουν και κάποιοι φραγμοί σε ό,τι έχει να κάνει με θέματα ηθικής και το ποιος έχει το πάνω χέρι σε αυτή την ιστορία. Ο άνθρωπος ή η «μηχανή». Γιατί εάν αφεθεί στην τύχη του κάτι τέτοιο, στον βωμό του ανεξέλεγκτου κέρδους και της επικυριαρχίας (που διαχρονικά χαρακτηρίζει τον άνθρωπο), τότε πολύ φοβόμαστε πώς όλο αυτό θα γυρίσει μπούμερανγκ, όπως ακριβώς στις ταινίες επιστημονικής φαντασίας που έχουμε δει οι περισσότεροι… Φανταστείτε, λοιπόν, στο μελλοντικό αυτοκίνητό σας (το οποίο πιθανόν να μην σας ανήκει ως ιδιοκτησία) εσείς απλώς να μπορείτε να παρεμβαίνετε μέχρι ενός σημείου, καθώς θα είναι προγραμματισμένο να λαμβάνει εκείνο τις δύσκολες αποφάσεις, παραδείγματος χάριν σε περίπτωση ατυχήματος, εάν, δηλαδή, σε ένα ατύχημα που εξελίσσεται μπροστά σας θα πρέπει να αποφύγει τον ηλικιωμένο πεζό και να πέσει πάνω σε έναν κάδο σκουπιδιών ή να φρενάρει χωρίς να παρεκκλίνει της πορείας του, γιατί πιθανόν ο αλγόριθμος θα θεωρήσει πως έτσι δεν θα κινδυνέψουν οι επιβάτες… Μπορεί να είναι ακραίο το παράδειγμα, ωστόσο είναι μια πραγματικότητα σε αστικό περιβάλλον, όπου ο άνθρωπος σε τέτοιες δύσκολες στιγμές παίρνει διαφορετικές αποφάσεις, με βάση τη λογική και την ηθική του…

Photo: Andrew Neel(Pexels.com)